decemberska plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Zanima me ena stvar. Ali naj bi nov zakon o dohodnini veljal retroaktivno? Kajti decemberska plača je za delo opravljeno v letu 2004, torej zanjo ne more veljati nov zakon, ki naj bi začel veljati 1.1.2005. Ker se v Sloveniji plača izplačuje za nazaj in to najkasneje do 18. za pretekli mesec, imamo te težave. Marsikje v EU teh težav nimajo, kajti plačo dobijo zadnji dan v mesecu. V premislek.
Sicer pa je še vedno vprašanje ali se bo zakon začel izvajati 1.1.2005, kajti podzakonski akti še niso sprejeti.

katrijn
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zakon velja za izplačila po 1. 1. 2005, torej ne glede kdaj so bile izplačane. Izplačilo plač, pred koncem meseca je lahko včasih delikatno. Konkreten primer je na to temo navedla Helena.

Kot je navedla Lidija, imamo državo, kakršno smo naredili, jaz pa kakršno si zaslužimo - naše predtavnike izbiramo svobodno mi sami.

Mirko
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Mirko, v zakonu je rečeno, da prične veljati 1.1.2005, vendar pa ne velja za napoved dohodnine za leto 2004, kamor pa decemberska plača spada. Morda bi se bilo pametno obrniti na DURS, čeprav so mi tam rekli, da ne vedo ali bo zakon začel veljati ali ne, kar je absurdno, saj bi nam moralo biti en mesec pred začetkom uporabe zakona to jasno.

katrijn
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Jaz pa mislim, da gre decemberska plača, ki je izplačana v januarju 2005 v dohodninsko napoved (na DURS) za leto 2005. V M-4 pa gre res za leto 2004.

Anela
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Plača za december 2004, izplačana v januarju 2005, spada v dohodnino 2005. Dohodnina se tako obračuna po novem zDoh.
Izplačilo decemberske plače že v decembru 2004 je bilo verjetno svetovano za tiste, ki imajo izplačilo takoj v začetku meseca. Ker zakonodaja tako zamuja, mogoče npr. 03.01.2005 sploh nikomur ne bo jasno, kako naj plačo sploh izplača.
Sicer so lestvice znane, olajšave so jasne, obrazci so bili objavljeni... tako da mislim, da za običajno plačo ne bo tako hud problem...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Da, Sonja, če je kaj narobe, vas pa že iz davkarije pokličejo, da poravnate razlike z obrestmi. Če pa slučajno plačate preveč (kar bi lahko bilo v tem primeru), se pa poračuna z letnim obračunom dohodnine. Enakost pred zakonom.

Kaj pa, če imamo neizplačane plače še iz preteklih mesecev, popravimo obračune takoj, da bo pravilno v bilancah, ali šele ob izplačilu (in popravljamo z ročno temeljnico, da nam štima)? A naši zakonodajalci kaj mislijo na take primerčke?

Mirko
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Mirko!
Napisala sem "običajna plača" in mislim, da pri tem ni dilem. Vaš primer pa je res drugačen in priznam, da ne vem, kako ga obračunati, da bo pravilno. :oops:
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Ja, ne vem kako bomo vse skupaj izvedli programsko. Saj vemo, zaključek leta, pripravit bo potrebno povzetke obračuna plač itd.itd. Oddelek plač, da plačeš (za zjokat)!!! Hec je, da se te stvari ponavljajo že vsa leta. Malo pomislite nazaj. Mi pa mirno preklinjamo v sebi in si kvarimo zdravje. In TO JE glavni problem, da se v vseh teh letih nič ni spremenilo. V normalnih državah (med katere po novem prištevam tudi Zimbabve) vedo vsaj 3 (tri) mesece prej, kako in kaj. Mi pa še vedno ne vemo, kako spremeniti zadeve, da bodo prav. Pa saj nimamo decembra in januarja drugih opravkov, kot da se j....o s plačami.

Lepo se imejte

:twisted:

MdeBarca
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

MdeBarca se kar strinjam s teboj.

Tudi Mirko ima prav ko reče, da med zakonodajalci ni praktika, ki bi preveril kaj prinesejo določene spremembe.

Jaz se kar malo bojim januarja, ker v praksi niso samo enostavni primeri. Ampak tudi to bomo preživeli, upam :D

LP, Jam
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Mene me zanima, kaj dela Združenje računovodskih servisov, da ni nobenega glasu od njih. Ravno v takih primerih bi jih potrebovali, da se borijo za naše pravice.
Vedno, ko so davčne spremembe, najbolj nastradajo ravno računovodje in mi budale se živciramo in ne vemo kaj naj naredimo. Če naredimo narobe, smo idioti, če naredimo prav, pa ni pohvale od nikoder. Delam šele 4 leta v računovodstvu, pa me vse bolj drži, da grem ven iz tega.
Mirjana
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Mene tudi zanima, koliko boste sedaj zaradi takšnih in še drugačnih dilem, povišali ceno svoje storitve. Saj je vedno nekaj novega. Na določena vprašanja še davčniki ne znajo odgovoriti, sedaj pa bodo spet počakali kakšno leto, ko bo jim stvar ustaljenain popolnoma jasna, in bodo še
našli v zakonih,luknje, seveda v njihovo dobro , pa bodo prišli malo pogledat dokumentacijo ,seveda za nazaj, in hop....pa po nas, in za stranke je vse kriv računovodja. Jaz bi tudi rajši šla pometat, kot pa še delam v tem džumbosu..Te seminarje si drago plačujemo, zato da vsak pove svoje mnenje, pa kaj , tako je pač razumel. Mogli bi malo opozoriti na težave in probleme računovodij, saj je ta poklic že od nekdaj navzven necenjen. Hvala, da ste prebrali do konca, ker ni nič pametnega.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Sova, nikar tako črnogledo. Vsakemu, ki se malo spozna na delo računovodij je jasno, da brez nas ne more poslovati tako kot je potrebno. Kdor pa tega ne zna dopovedati odgovornim, je pa delno sam kriv. Jim je pa treba tudi jasno razložiti da nam v obdobju spreminjanja zakonodaje stvari niso jasne, saj niso jasne niti tistim ki bi jim morale biti in da zadeve naredimo tako kot mislimo da je prav. Se pa lahko vedno zavarujete in jim predlagate, da vprašajo za mnenje DURS (tam ti celo dajo pisni odgovor če jih zanj zaprosiš) in se potem na to tudi sklicuješ. Nikoli pa zadeve ne bodo 100% sigurne, saj tudi življenje ni takšno.
Dragi forumovci, še malo pa bo novo leto, novi izzivi, zakon pa ne more začeti veljeti, ker nam 9.12. ni jasno kako bo deloval (še veste en mesec prej morajo biti sprejeti vsi podzakonski akti!!!)

katrijn
Odgovori