bliža se konec leta in iz gole radovednosti sem seštela prihodke svojega s.p.-ja od letošnjega 1. februarja, ko sem firmo odprla, do konca oktobra. In šok! Glede na trenuten izračun kaže, da bom morala naslednje leto plačevati prispevke 3. razreda, torej 524 € mesečno. Ker nam na tistih delavnicah za samozaposlitev nihče ni nič pametnega povedal, se tega sploh zavedala nisem (do sedaj, seveda!) in sem živela v prepričanju, da je znesek za drugi razred (torej tistih 350 €) precej višji. Zdaj preračunavam & mi od vsega tega pada mrak na oči. Do zdaj imam prihodke dobrih 18.900 € bruto, kamor je všteta tudi subvencija (sem namreč normiranka), leta pa še ni konec, tako da kot kaže bom res naslednje leto morala plačevati astronomskih 524
Pojavlja se mi vprašanje: točnih zneskov za november in december še ne vem, ker se mesečno spreminjajo, vendar me zanima, kako je z obračunom za naslednje leto, glede na to, da bom imela s.p. odprt 11 mesecev in ne 12. Je res, da se potem izračuna mesečni prihodek od teh 11 mesecev in se ga posploši na 12 mesecev? Torej če imam zdaj v tem trenutku 2100 € na mesec v 9 mesecih, DURS potem posploši na 12 x 2100 € in na podlagi tega določi znesek za socialne prispevke naslednjega leta. Imam prav?
Hvala za odgovor,
Polona