samoprijava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
biro
Začetnik
Začetnik

samoprijava

Odgovor Napisal/-a biro »

Prvič se srečujem s takim primerom zato prosim za vaše mnenje

V začetku meseca oktobra smo dali vlogo za izdaji ID številke, praga 25.000 eur še nismo presegli.
Ga bomo pa presegli zdajle, ko pisemo nov račun za cel mesec (račun se piše za cel mesec za samo enega poslovnega partnerja). Danes sem govorilo z referentko na DURS-u in mi je razložila, da bo zaradi težav pri prehodu na nov inforamcijski sistem, še trajalo nekaj časa do izdaje odločbe o izdaji ID številke. Rekla je, naj napišemo račun brez DDV-ja ter potem naredimo samoprijavo. Sedaj pa me zanima, kaj to pomeni - da bomo kljub temu, da še nimamo ID številke in nismo obračunali ddv-ja dolžni plačati ddv. Ima kdo izkušnje s tem in kako se to naredi?
Hvala za odgovor!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: samoprijava

Odgovor Napisal/-a MG »

Slab nasvet. Vi bi v term primeru morali naknadno plačati DDV, vaša stranka pa si ga ne bi mogla odbiti.

Jaz bi na vašem mestu poklicala na centralo v Ljubljano in poskusila rešit zadevo. Pa naj napišejo odločbo na roke- pisalni stroj. Kakkor koli in naj si ga potem zavedejo v sistem.

Če pa podjetje prenavlja informacijski sistem pa ne dobi nobenih "odpustkov" od države.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Če ste mogoče opazili, v mesecu oktobru za zamudnike plačila DDV tudi niso bile odločbe o ziroma opomini. Nekaj podobnega se je dogajalo tudi ob zadnji prenovi ingormacijskega sistema na DURS. Sam bi se kljub "slabemu nasvetu" drćal navodil referentk(ob). Vi ste s svoje strani vložili vlogo prvočasno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
samozap
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a samozap »

Pozdravljeni!
Tudi sama se kot samozaposlena srečujem s podobnim problemom, ki ga zaenkrat urejam sama. Mejo 25.000 sem presegla že v prejšnjem mesecu, a ker doslej nisem imela nikoli tako visokih letnih dohodkov, sploh nisem poznala te obveznosti samoprijave. Zdaj sem vložila zahtevek za ID, pa ne vem, ali bom za tisto vsoto, ki je v prejšnem mesecu presegla 25.000, dolžna za nazaj plačevat DDV. Ima s tem kdo izkušnjo?
V mesecu decembru bom morala izstavit nekaj računov. Če prav sklepam iz že napisanega glede tega vprašanja, na teh računih, če še ne bom imela odločbe, ne morem zaračunavat DDVja. Iz česar sledi enako vprašanje - ali ga bom potem morala izplačevat za nazaj?
LP
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

Točni datum, od katerega naprej ste zavezanec za DDV je naveden na odločbi.

Vsi računi izdani po tem datumu morajo imeti obračunan in izkazan DDV.
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Če se prav spominjam, je v dursovih pojasnilih rečeno, da lahko potem naknadno, po prejemu IDŠT prvotne račune zamenjate z novimi z obračunanim DDV - seveda samo za DDV zavezance, ki s tem tudi niso nič oškodovani. Preglejte pojasnila! lp
mali007
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mali007 »

Imela sem dva primera glede izdaje id številke. Prvi primer: v septembru so zadevo rešili brez problema v 3 dneh (vključno z pošto); drugi primer: vlogo je oddal v oktobru in je trajalo natanko 1 mesec, da je dobil identifikacijsko številko, pa še ta je začela veljati z dnem prejema odločbe (se je sovpadalo z dnem prejema pošte).

Do datuma, ki je napisan na odločbi so računi izdani brez obračunanega ddv-ja. Le tega si obračunaš naknadno. Pisno (osebno ali po pošti) oddaš samoprijavo in ddv obrazec za tisto obdobje ko še nimaš id. številke. Od tistega dneva, ko imaš id številko izdajaš račune z ddv-jem in oddajaš ddv-obrazec preko e-davkov.

Če pridobiš id številko sredi meseca pač oddaš dva obrazca (en del meseca samoprijava v pisni obliki, drugi del meseca pa preko e-davkov redni obračun ddv) - to me še čaka za mesec november (pa še normirc je :kladivo: ).

Tako izkušnjo imam jaz in tak napotek mi je (osebno) dala kontrolorka na DURSu.

PS: Baje naj ddv zavezanci ne bi več imeli kontrolorjev ampak referenta za vse (ne vem sicer kaj to pomeni :roll: ).
Odgovori