Dohodnina (plačilo na avtorsko pogodbo)
Moderator: Mirko Zbačnik
Dohodnina (plačilo na avtorsko pogodbo)
Zanima me, če se pri odmeri dohodnine upošteva ves prihodek na bančni račun ali le prihodni iz delovnih razmerij. Jaz vsak mesec dobim od staršev na svoj račun za plačilo kredita (cca 100€), občasno tudi nekaj za kritje minusa (skupaj v 2011 cca 1.000€). Zaposlen nisem nikjer in letos nisem iz dobil nobenega nakazila iz delovnega razmerja. Sedaj bi dobil nakazilo preko avtorske pogodbe in me zanima, kako je z davkom. Na DURSovi strani piše, da je do malo čez 10.000 € olajšava malo čez 6.000 €. To pomeni, da lahko sedaj dobim preko avtorske 6.000€ in ni potrebno nakazovati 16% davka? Ali se upošteva tudi ves prihodek na račun za poplačilo kredita, torej lahko dobim na avtorsko cca 4.000€? Kaj pa če bi dobil recimo 10.000€, potem za 6.000€ ni davka, za 4.000€ bi pa moral plačati 16% davka, torej cca 640€? Upam, da sem prav razumel. Pa še nekaj, ali je obvezno, da se pri avtorski plača 16% in se pač dobi potem to nazaj, ali se lahko enostavno ne plača?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Dohodnina (plačilo na avtorsko pogodbo)
Če vm starši kaj primaknejo to ni obdavčljiv dohodek. Savčni odtegljaj iz avtorske pogodbe bo nakazal izplačevalec dohodka, plačal in poročal na DURS na dan izplačila.
Iv koncu leta se vam bo odmerila dohodnina na osnovi celognih obdavljivih dohodkov, vmes zagotovo ne bo prispevkov staršev.
Iv koncu leta se vam bo odmerila dohodnina na osnovi celognih obdavljivih dohodkov, vmes zagotovo ne bo prispevkov staršev.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Aha, hvala za informacije.
Kaj pa če izplačevalec ne nakaže tudi DURSu, ker nekje sem bral, da ni nujno, da izplačevalec plača - jaz bi raje videl, da se pač denar ne prenaša sem in tja in se ga potem čaka za nazaj (če ni potrebno)... Če dobim sedaj nakazano npr. 5.000€ bi potem če bi bil davek plačan dobil vseh 16% nazaj?
Kaj pa če izplačevalec ne nakaže tudi DURSu, ker nekje sem bral, da ni nujno, da izplačevalec plača - jaz bi raje videl, da se pač denar ne prenaša sem in tja in se ga potem čaka za nazaj (če ni potrebno)... Če dobim sedaj nakazano npr. 5.000€ bi potem če bi bil davek plačan dobil vseh 16% nazaj?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Izplačevalec je dolžan na dan izplačila dohodka tudi namesto prejemnika plačila izplačati davčni odtegljaj in poročati DURS-u. Tu ni dileme. Vi mo morate hkrati z računom honorarja posredovati tudi kopijie odločb DURS-a, na katerih je razviden vaš način davčne obravnave. Na računu pa morate navesti vse potrebne podatke.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pri avtorski pogodbi je 25% obdavčitev z dohodnino in NE 16% (to je pri plači)!! Važno je tudi koliko imate normiranih stroškov...10%, 25% ali 25%+15%.
Torej, če dobim na račun 5.000€ mora plačnik plačati 5.625 € (upoštevano 10% nominiranih stroškov in 25% davka) in od tega dobim potem, ker ne presegam 6.000€ letnega prihodka, teh 25% nazaj (torej 625€)?
http://www.racunovodja.com/izracuni/avt_hon.asp
Če imate letno osnove za dohodnino manj kot 6.205,68 €, potem se vam vsa plačana dohodnina vrne.
Če imate letno osnove za dohodnino manj kot 6.205,68 €, potem se vam vsa plačana dohodnina vrne.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ko govorimo o dohodkih, pa naj si bodo to plače, podjemne in tudi avtorskie pogodbe, vedno operiramo z bruto zneski. Od tega zneska se odbije normirane odhodke in se nato od tega izračuna dohodnino.
Nem bruto bo:
1 Beti dihidej: 100
2 Normirani odhodki -10
3 Osnova: 90
4 Davek - 25 %: 22,5
5 Neti uzpkačilo: 77,5
6 Količnik neto/bruto (5/1) 1,290322581
7 Nto vredniost: 5000
7 Ne, bruto je: (6*7) 6451,612903
Nem bruto bo:
1 Beti dihidej: 100
2 Normirani odhodki -10
3 Osnova: 90
4 Davek - 25 %: 22,5
5 Neti uzpkačilo: 77,5
6 Količnik neto/bruto (5/1) 1,290322581
7 Nto vredniost: 5000
7 Ne, bruto je: (6*7) 6451,612903
Mirko
Mirko

Kopirano iz svetovalnice:
Je ta informacija prava ali...? Ker adut je napisal malo čez 6.000€, tukaj omenjajo le polovico tega, na DURSU se piše do 10.000€... Kaj je sedaj prav?Za delo preko avtorske pogodbe se avtorju prizna tudi splošna olajšava. Splošna olajšava za leto 2010 je 3.100.17 EUR, za leto 2011 pa 3.143,57 EUR. Prizna se vsakemu zavezancu pod pogojem, da drug rezident zanj ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana.
Odvisno od letne višine dohodkov.
Za tvoj primer je povečana olajšava kot je napisal adut.
Za tvoj primer je povečana olajšava kot je napisal adut.
Prvič: Med letom se obračunava in plačuje akontacija dohodnine od obdavčljivih dohodkov. Po avtorski pogodbi je dosežen dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, kjer se med letom ne more upoštevati splošna olajšava. Upošteva se vam 10% normiranih stroškov, davčna osnova je tako 90%-ov bruto zneska, obračuna se 25% akontacija dohodnine, ki jo je dolžan plačati plačnik davka hkrati z nakazilom neto zneska na vaš TRR.Webzy napisal/-a:Je ta informacija prava ali...? Ker adut je napisal malo čez 6.000€, tukaj omenjajo le polovico tega, na DURSU se piše do 10.000€... Kaj je sedaj prav?
Drugič: Ko se ugotavljajo dohodki na letni ravni (letna dohodnina) se upoštevajo vsi obdavčljivi dohodki in vse davčne olajšave. Pri vas konkretno se upošteva splošna olajšava, pod pogojem, da vas starši ne upoštevajo kot vzdrževanega družinskega člana. Višina splošne olajšave je odvisna od letnih dohodkov. Najnižja splošna olajšava je za leto 2011/ 3.143,57€ za dohodke, ki presegajo 11.965,20€.
Prvi razred je za dohodke do 10.342,60€ in je splošna olajšava 6.205,68€ (to je podatek, ki vam ga je navedel/a adut). Zato vam je tudi napisala, da v primeru, da imate dohodke do tega zneska, ne plačate nobene dohodnine, ki je razvidna iz dohodninske lestvice. In dobite v celoti vrnjeno akontacijo dohodnine, ki je bila plačana pri izplačilu dohodkov iz avtorske pogodbe.
Tretjič: Glede na višino obdavčljivih dohodkov z upoštevanjem višine splošne olajšave in še morebitne olajšave za vzdrževane družinske člane (pri dohodkih iz zaposlitve tudi prispevki za socialno varnost).... se ugotovi davčna osnova, ki je predmet obdavčitve. Najnižja stopnja dohodnine je 16%-ov pri davčni osnovi do 7.634,40€.
Izračun na letni ravni:Vaš dohodek iz avtorske pogodbe je bruto 6.451 (tako je izračunal Mirko, ko je upošteval neto nakazilo 5.000€); 10% normiranih stroškov je 645; obdavčljiv dohodek iz avtorske pogodbe je tako 5.806€. Glede na višino se uvrščate v prvi razred lestvice za splošno olajšavo, ki je 6.205,68€ in tako nimate osnove za obdavčitev. V informativnem izračunu vam bo davčni organ prikazal preplačilo iz naslova dohodnine v višini plačane akontacije: 1.451,50€ (25% od 5.806).
Vam je sedaj bolj jasno.
lp
Hvala za informacije slovan, je precej bolj jasno.
Torej, če se sedaj nakaže bruto cca 6.450€, dobim jaz 5.000€, čez pol leta pa še nazaj cca 1.450€. Zanima me samo še, kako je z oddajo davčne napovedi, dobim obrazec potem na dom, poteka kaj avtomatsko, moram sam dobiti in izpolniti papirje...?
Torej, če se sedaj nakaže bruto cca 6.450€, dobim jaz 5.000€, čez pol leta pa še nazaj cca 1.450€. Zanima me samo še, kako je z oddajo davčne napovedi, dobim obrazec potem na dom, poteka kaj avtomatsko, moram sam dobiti in izpolniti papirje...?