" Kakorkoli, stroj lahko daste v dejavnost. Lahko kot stvarno premoženje ob samem pričetku, kot prinos stvarnega premoženja. "
Dvomim - razen če stoji stroj v frizerskem salonu in služi izključno za pranje frizerskih tekstilij (pa še v tem primeru ne vem, kako bi o tem prepričali davkarje na obisku.)
lp
PS Glede tuširanja se strinjam z malijem
("5.)-Ali lahko dam kot strošek na s.p. tudi vodo, saj se tuširam za potrebe s.p.-ja kar!!! vsak dan?"
Kaj če ne bi bil sp, bi se tuširal enkrat na mesec, pa če bi bilo potrebno ali pa tudi ne?)
Stroški firme in stroški gospodinjstva
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Stroški firme in stroški gospodinjstva
Brez dvoma je pogoj za mojo trditev, da stroj tudi dejansko uporabljate za dejavnost, pri tem pa se pridružujem pomislekom Orljeka. Odgovoril sem le preveč načelno.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Spoštovani,
sem s.p. , enostavno knjigovodstvo, ddv nezavezanec.
Nerazumljiva mi je knjižba v s.p. glede stroškov sedeža firme v gospodinstvu v nekaj % od celote .
Primer: kam se knjiži v KPO (Iz obrazca prenosa sredstev iz podjetja v gospodinstvo 3500 eur, iz gospodinstva v podjetje 1400 eur)
SRS 39.22 navaja da se sestavi za knjiženje stroškov ločeno za firmo in za gospodinstvo.
kam in kako se knjiži za firmo in kam za gospodinstvo.
Na x so mi povedali da vkolikor nimam poslovnih prostorov da lahko priznavam nekaj % od celote stroškov gospodinstva kjer je sedež da lahko se priznava kot strošek npr. elektrika,kurjava ,ipd.
Glede tuširanja na sedežu glede pa vse to je v vodi v stroških gospodinstva na sedežu firme kjer ni poslovnega prostora.
sem s.p. , enostavno knjigovodstvo, ddv nezavezanec.
Nerazumljiva mi je knjižba v s.p. glede stroškov sedeža firme v gospodinstvu v nekaj % od celote .
Primer: kam se knjiži v KPO (Iz obrazca prenosa sredstev iz podjetja v gospodinstvo 3500 eur, iz gospodinstva v podjetje 1400 eur)
SRS 39.22 navaja da se sestavi za knjiženje stroškov ločeno za firmo in za gospodinstvo.
kam in kako se knjiži za firmo in kam za gospodinstvo.
Na x so mi povedali da vkolikor nimam poslovnih prostorov da lahko priznavam nekaj % od celote stroškov gospodinstva kjer je sedež da lahko se priznava kot strošek npr. elektrika,kurjava ,ipd.
Glede tuširanja na sedežu glede pa vse to je v vodi v stroških gospodinstva na sedežu firme kjer ni poslovnega prostora.
Popravljam prejšnjo preveč papeško trditev : "Dvomim - razen če stoji stroj v frizerskem salonu in služi izključno za pranje frizerskih tekstilij (pa še v tem primeru ne vem, kako bi o tem prepričali davkarje na obisku.)"
Po zgledu osebnega avta bi lahko tudi pralnik dali v OS, amortizacijo pa bi upoštevali v stroške samo v ustreznem deležu uporabe za sp, za kar bi morali voditi nekako evidenco "pralnih kilometrov" - za sp in za gospodinjstvo. lp
Po zgledu osebnega avta bi lahko tudi pralnik dali v OS, amortizacijo pa bi upoštevali v stroške samo v ustreznem deležu uporabe za sp, za kar bi morali voditi nekako evidenco "pralnih kilometrov" - za sp in za gospodinjstvo. lp
Knjiži se kot pretok med gosp. in podjetjem oz. obratno (vsi gotovinski pretoki se knjižijo v enost.knjig. v evidenci pretokov) pri dvost.knjig pa preko konta 9200...
inšpektorica mi je razložila, da sorazmeren delež določimo sami, na neki osnovi, ki dokazuje dejanski % stroškov podjetje- domači (fizični) stroški....primer: hiša 150 m2, pisarna velika 30 m2, - delež smo določili 20 % (glede na sorazmerni del) in je bilo vse ok....naj bo realno!!!
inšpektorica mi je razložila, da sorazmeren delež določimo sami, na neki osnovi, ki dokazuje dejanski % stroškov podjetje- domači (fizični) stroški....primer: hiša 150 m2, pisarna velika 30 m2, - delež smo določili 20 % (glede na sorazmerni del) in je bilo vse ok....naj bo realno!!!
1.) Torej sklepam da se knjižijo samo v evidenci pretokov in nič v knjigi prihodkov in odhodkov v enostavnem knjigovodstvu ?SCALE10 napisal/-a:Knjiži se kot pretok med gosp. in podjetjem oz. obratno (vsi gotovinski pretoki se knjižijo v enost.knjig. v evidenci pretokov) pri dvost.knjig pa preko konta 9200...
2.) A se morda kam drugam knjiži npr. bilanci stanja, bilanci uspeha ?