Pozdravljeni!
Najeli smo poslovni prostor. Tega sedaj opremljamo in preurejamo. Najeli smo ga za eno leto. Nastali so večji stroški, od knaufa, pisalnih miz, in ostale opreme. Računovodkinja me sprašuje ali dam to v osnovna sredstva? Jaz ne bi dal ničesar, ampak vse direkt v strošek. Ali je nujno dati take stvari v osnovna sredstva, kako to poteka.
Prosim za odgovor.
lp
MORAM DATI V OSNOVNA SREDSTVA?
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: MORAM DATI V OSNOVNA SREDSTVA?
Vse posamične kose (npr pohištva) do vrednosti 500€ lahko daste v stroške, nad 500€ pa v OS. Knauf in podobno lahko mogoče upravičite kot strošek vzdrževanja, konto 412 ? Tu je pomojem pomembno kaj konkretno se je naredilo in kaj piše na računih.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: MORAM DATI V OSNOVNA SREDSTVA?
Se strinjam s predhodnico, le vrednost 500 € je odvisna od vaše računovodke usmeritve obravnave.
Skladno s pogodbo o najemu bi knauf obravnavali kot vlaganja v tuja OS (oprema, konto 045), vebdar bas zmede obdobje enega leta in dejstvo, da je davčno priznana stopnja kljub spremembi obravnave v SRS še vedno davćmp priznan v višini 10 %. Tu bi bil pa že velik razkorak med davčno priznanimi odhodki in dejansko amortizacijo za eno leto.
Jaz bi to obravnaval kot vzdrževanje. Za obdobje enega leta je verjetno tudi večji poseg nesmiselen.
Skladno s pogodbo o najemu bi knauf obravnavali kot vlaganja v tuja OS (oprema, konto 045), vebdar bas zmede obdobje enega leta in dejstvo, da je davčno priznana stopnja kljub spremembi obravnave v SRS še vedno davćmp priznan v višini 10 %. Tu bi bil pa že velik razkorak med davčno priznanimi odhodki in dejansko amortizacijo za eno leto.
Jaz bi to obravnaval kot vzdrževanje. Za obdobje enega leta je verjetno tudi večji poseg nesmiselen.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko