pogodba o poslovodenju, enoosebni doo, plača

Moderator: Mirko Zbačnik

adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: pogodba o poslovodenju, enoosebni doo, plača

Odgovor Napisal/-a adut »

Slovan, zdelo se mi je, da napovedujete, da davčna ne bo priznala prispevkov kot strošek, če jih je podjetje plačalo in ne obrutilo v času do izdaje novega pojasnila.
Se opravičujem, če sem vas narobe razumela.
Vem, da imate veliko znanja in izkušenj in sem se prestrašila, da imate kakšno informacijo, da bodo točno to počeli, kar niti ne bi bilo čudno, saj denarja v državni blagajni primanjkuje in ga bodo poskušali dobiti na vse načine.
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

Mi smo po zadnjem pojasnilu (torej za izplačilo oktobra za september 2011) pričeli z novim načinom obračunavaja in izplačil in sicer (v primeru pišem izmišljene zneske, zaradi boljše preglednosti):
če je v pogodbi o poslovodenju zapisan pogodbeni znesek 1.000 enot,
- izračunamo osnovo za ak.dohodnine 1.000 - 261,96 (splošne olajšave)=738,04; ak.dohod = 129,29
- nakazilo podjetja na TRR poslovodje: 1.000 - 129,29 = 870,71
- nakazilo podjetja za akontacijo dohodnine DURS-u : 129,29
- poslovodja sam poravna prispevke za najnižjo pokojninsko osnovo v višini 323,91 (za lastnike + poslovodje od 2011) - zanj jih ne plačuje podjetje
Do septembra smo za osnovo za izračun akontacije dohodnine jemali pogodbeni znesek-prispevki , potem smo od tega odšteli splošno olajšavo in izračunali ak.dohodnine. Torej smo nakazovali bistveno manj akontacije dohodnine kot po novem.
Ker je pojasnilo prispelo šele nedavno in ker bo tak način obvezen po 1.1.2012, za nazaj ne bomo popravljali ali spreminjali REK-ov... saj dokler ne bomo uradno pozvani. Na koncu koncev jih večina tako ali tako še dela po starem (tisti, ki so bili družbeniki in zastopniki že v letu 2010 ali prej).
In ostali, kaj boste?
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

V vsem enako kot novi. lp
novi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a novi »

Hvala Orljek, mi je že lažje, ker nismo edini :palca:
tatasa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tatasa »

Kako pa z družbenikom v enoosebni družbi, ki ni poslovodna oseba, pač pa se zaposli samo kot delavec? Kako se mu obračunava plačo in kaj pomeni podlaga za zavarovane 103 ????
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

DISA10
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a DISA10 »

Pri meni, obračunavamo plačo pod zaravrovalno podlago 040 že od same ustanovitve podjetja, na Dursu pravijo da tako lahko in ni nič narobe. Lahko obračunaš plačo ali samo prispevke, poslovodne osebe. ter temu oddaš primerne obrazce.

lp
tatasa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tatasa »

103.
tv0jheker
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tv0jheker »

Se opravičujem, ker sem nova v računovodstvu. V 1 letu sem se imela ogromno za naučit in nikogar za pomagat, zato bo moje vprašanje za vas sigurmo povsem nepomembno, pa vendar bi želela, da mi nekdo po "kmečko" razloži, ker me od prebiranja zakonov že pošteno boli glava.
Računovodstvo vodim za enoosebno družbo kjer je lastnik tudi direktor in zaposlen (nima poslovodne pogodbe), osnovo plače ima več kot je minimalna. To sem pač prevzela od prejšnjega računovodstva, tko da nismo ničesar spreminjali.
Kaj pa sedaj po 1.1.2012?
1. Ali je bolje, da lastnik zaposli poslovodjo in je samo lastnik, kaj s tem pridobi?
2. Kakšni so obrazci, ki naj bi jih oddajali v kolikor ostane nespremenjeno stanje?
3. Ali je sploh lahko zaposlen z navadno pogodbo ali je sedaj potrebno pogodbo spreminjat?
4. Kaj se najbolj splača, da lahko svetujem stranki, ker da si plačuje prispevke iz svojega fizičnega TRR, ne bo razumel zakaj, meni pa tudi ni povsem jasno zakaj?
5. Ali pomeni , da se bo zanj sedaj urejalo kot za fizično osebo, ki opravlja dejavnost?
Kot sem razumela se plača direktorja/lastnika plačuje iz kapitala podjetja ali kako......?
Torej da povzamem kaj je najbolje, zakonsko pravilno, in dobro za lastnika /direktorja? Prosim za čimbolj "kmečko" obrazložitev

Lp
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
mali007
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mali007 »

Po 1.1. ne bo mogel biti zaposlen v svojem enoosebnem d.o.o.ju, ker "sam sebe ne more zaposliti" (delodajalec in delojemalec ne moreta biti ista oseba) ampak si bo plačeval prispevke - OPSVL.
Lahko pa zaposli direktorja oziroma nekoga ki ima v pogodbi zapisano da lahko tudi zaposluje in ga ta oseba zaposli (ali se pač motim?).
tv0jheker
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tv0jheker »

Hvala!

torej če prav razumem mora sedaj sam sebi dati novo pogodbo o poslovodenju in se ga nato na ta način obravnava naprej.
smo danes prejeli dopis od Zavoda za zdravstveno zavarovanje.
v kolikor ga razumem in ta novi (za nas novi) obrazec OPSVL nekaj takega kot smo sedaj to urejali za S.P -je . torej si poslovodna oseba ne izplačuje plač tko kot s.p. ne, samo preko tega obrazca, ki ga oddam na durs si potem iz svojega osebnega TRR-ja plača prispevke?

Lp
Lučka
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Malo preglejte še tole temo ... viewtopic.php?f=20&t=35692

In najbrž bo zanimivo tudi tole pojasnilo:
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... odna_oseba
Odgovori