Imam naslednji poslovni dogodek:
Imam dobavitelja za stroj v Italiji, ki mi noče izdati računa v letošnjem letu, ker stroj še ne bo narejen.
Imam kupca, ki želi imeti račun za ta stroj letos, saj bo vzel leasing v letošnjem letu in tudi plačal preko leasinga stroj v celoti.
Jaz izdam račun v decembru za stroj, ki ga nimam na zalogi v vrednosti 10.000,00 eur + ddv.
Ta znesek mi gre direktno v povečanje dobička v celoti, ker nimam nabavne vrednosti stroja.
V letu 2011 pa v januarju prejmem račun za 7.000,00 Eur. To poknjižim potem kot nabavno vrednost prodanega blaga. In to mi manjša dobiček leta 2012.
Ali razmišjam pravilno?
Tako delam, ko je ta zamik znotraj istega leta npr. maj izdan račun, septembra prejet račun in dobava blaga.
Kako bi naredila, da bi bilo pravilno, ker posla v teh časih resnično ne morem pustiti in kupec vzame samo, če bo izdan račun letos. Lepo prosim ali bom pravilno naredila tako, ali mi bo v letu 2012, kdo kompliciral zaradi nabavne vrednosti prodanega blaga, ki bo nižala dobiček 2012?
Kako naredim, da bo pravilno?
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Kako naredim, da bo pravilno?
ne morete prodati nekaj, česar še nimate??
Če že boste naredili tako, potem bi bilo edino prav, da na računu piše rok dobave januar 2012
in date vse skupaj na razmejitve (PČR)
Če že boste naredili tako, potem bi bilo edino prav, da na računu piše rok dobave januar 2012
in date vse skupaj na razmejitve (PČR)