Prodaja stanovanja

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Cvetlica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Prodaja stanovanja

Odgovor Napisal/-a Cvetlica »

V letu 2007 je podjetje od fizične osebe kupilo stanovanje brez DDV. Stanovanje se je adaptiralo, in podjetje ni uveljavljalo odbitka DDV. V letošnjem letu bo najverjetneje prišlo do prodaje stanovanja in me zanima, ali je pravilno da podjetje ob prodaji stanovanja obrčuna DDV, ali ga ne?

lp, Cvetlica
Cvetlica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: Prodaja stanovanja

Vem da je morda neugoden čas in imate veliko drugega dela prosim vse tiste, ki poznajo odgovor naj mi pomagajo, ali sporočijo, kje bi lahko o tem kaj več prebrala. Hvala.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Promet nepremičnin je v osnovi brez DDV-ja razen v primeru (44. člen):
7. dobava objektov ali delov objektov in zemljišč, na katerih so objekti postavljeni, razen če je dobava opravljena, preden so objekti ali deli objektov prvič vseljeni oziroma uporabljeni, ali če je dobava opravljena, preden potečeta dve leti od začetka prve uporabe oziroma prve vselitve;
in v primeru, če (45. člen zakona):
Davčni zavezanec, ki opravlja transakcije, za katere je oprostitev DDV določena v 2., 7. in 8. točki 44. člena tega zakona, se lahko dogovori z najemnikom, zakupnikom, leasingojemalcem oziroma kupcem nepremičnine – davčnim zavezancem, ki ima pravico do odbitka celotnega DDV, da bo od navedenih transakcij, ki bi morale biti oproščene plačila DDV, obračunal DDV po predpisani stopnji.

(2) Davčni zavezanec obračuna DDV v skladu s prvim odstavkom tega člena, če z najemnikom oziroma kupcem nepremičnine pred opravljeno dobavo davčnemu organu predložita vsak svojo izjavo v elektronski obliki.

Nabava nepremičnine je bila pri vas obdavčena z davkom na promet nepremičnin (2%) in kolikor ne izpolnjujete gornjih pogojev, boste tudi prodali nepremičnino z omenjenim davkom. In ker niste uveljavljali odbitka DDV-ja od dodatnih del, tudi ni osnove za popravek odbitka.

lp
Cvetlica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Slovan, hvala za odgovor.
Odgovori