Spoštovani,
imam težavo z našim računovodjem glede obračuna dnevnic pri nočitvi z zajtrkom.
V naši firmi (cca. 90 zaposlenih) se obračunavajo dnevnice v skladu z veljavno prakso in pravilniki, kot sem jih tudi opazil na forumu.
Težava nastopi, ko je treba znižati dnevnico zaradi nočitve z zajtrkom.
Primer:
1. Službeno potovanje, nad 12 ur po SLO, 1x polna dnevnica. OK.
2. Službeno potovanje, trajanje 1 dan in 13 ur po SLO. Vmes 1x nočitev z zajtrkom. Računovodja v tem primeru zniža OBE dnevnici in ne samo ene, pri kateri je bila ta nočitev z zajtrkom.
Ko sem ga vprašal, zakaj zniža obe, je dejal, da je pač pri nas takšna praksa in da pač tako že dolgo delajo, da znižajo vse dnevnice, ne samo ene. Povedal mi je tudi, da se je vmes pozanimal tudi pri revizorju, ki je bil v hiši in ta jim je potrdil, da delajo na ta način pravilno, da je to, da se znižata obe dnevnici, pravilno.
Zdaj pa še en hujši primer:
Službeno potovanje v tujino, 12 dni, 1x nočitev z zajtrkom in 10x nočitev brez zajtrka. Ali se potem tudi tu zniža vseh 12 dnevnic samo zaradi tega, ker je bila ena nočitev z zajtrkom? Potem takem bom naslednjič, ko se bo to zgodilo, tudi ostalih 10 nočitev vzel takih z zajtrkom, saj mi bodo drugače itak trgali, kot da da sem jih imel, četudi jih ne bom imel!
Kje je tu logika?
Prosim vas ostale računovodje za pomoč, v katerem pravilniku ali računovodskem standardu piše, da se tako dela oz. ne dela?
Pa še eno bolj zanimivo vprašanje. Če se mi računovodja ni zlagal, kakšna je potem vloga revizorja, če dovoljuje in vzpodbuja takšno ravnanje?
Hvala!
Obračun dnevnic pri nočitvi z zajtrkom
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Obračun dnevnic pri nočitvi z zajtrkom
3) Če stroški prenočevanja na službenem potovanju v Sloveniji, ki traja nad 8 do 12 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 15 odstotkov; če stroški prenočevanja na službenem potovanju v Sloveniji, ki traja nad 12 do 24 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 10 odstotkov.
(4) Če stroški prenočevanja na službenem potovanju v tujini, ki traja nad 8 do 14 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 15 odstotkov; če stroški prenočevanja na službenem potovanju v tujini, ki traja nad 14 do 24 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 10 odstotkov.
Povsem jasno je, da računovodja in revizor nimata prav _ zaradi enega zajtrka se zniža samo ena dnevnica. Skregajte se in zahtevajte pismeno !! obrazložitev - najprej od vaše revizijske hiše , če bodo vztrajali - pa dvomim, da bi si tako neumnost upali napisati -, potem pa od dursa in inštituta za revizijo.
(4) Če stroški prenočevanja na službenem potovanju v tujini, ki traja nad 8 do 14 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 15 odstotkov; če stroški prenočevanja na službenem potovanju v tujini, ki traja nad 14 do 24 ur, vključujejo tudi plačilo zajtrka, se znesek dnevnice iz 4. člena te uredbe, do katerega se ta ne všteva v davčno osnovo, zmanjša za 10 odstotkov.
Povsem jasno je, da računovodja in revizor nimata prav _ zaradi enega zajtrka se zniža samo ena dnevnica. Skregajte se in zahtevajte pismeno !! obrazložitev - najprej od vaše revizijske hiše , če bodo vztrajali - pa dvomim, da bi si tako neumnost upali napisati -, potem pa od dursa in inštituta za revizijo.
Re: Obračun dnevnic pri nočitvi z zajtrkom
Hvala lepa za odgovor.