AMORTIZACIJA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mali007
Računovodja
Računovodja

AMORTIZACIJA

Odgovor Napisal/-a mali007 »

Pozdravljeni,

Dobila sem gospoda, ki ima že dalj časa odprto podjetje - enostavno knjigovodstvo. Njegov prejšnji računovodja mu je amortizacijo OS do vključno leta 2007 obračunaval enakormeno po stopnji 10% na leto (gre za gradbene stroje).
V letu 2008 je za en stroj obračunal nižjo vrednost amortizacije - samo za 1eur - znesek amortizacije preko 500 eur na leto), vse ostalo enako kot prej.
Nato pa se začne:
2009 skoraj pri vseh OS zniža vrednost amortizacije na cca 6,67% stopnje amortizacije razen pri enem OS kjer pa poviša na cca 15%,
2010 pri nekaterih OS ostane vrednost iz leta 2009, pri nekaterih se zniža, pri nekaterih pa zviša!

Gre za stroje kupljene v približno enakem obdobju (v prvi polovici leta 2002), sklepov podjetnika podjetnik nima, o sami amortizaciji tudi ne ve ničesar (niti noče vedeti ničesar, zato smo tu mi), o prejšnjem računovodji pa tudi nimam podatka.

Kaj naj naredim? Nadaljujem z zneski ki so bili amortizirani v letu 2010 ali stopnjo 10% ki je bila v uporabi do leta 07? Vem, da za spremembo amortizacijske stopnje potrebujem tehten razlog, tega pa nimam (vsa oprema pa je še v uporabi, saj se z njo lepo ravna).
mali007
Računovodja
Računovodja

AMORTIZACIJA

Odgovor Napisal/-a mali007 »

Pozdravljeni,

Dobila sem gospoda, ki ima že dalj časa odprto podjetje - enostavno knjigovodstvo. Njegov prejšnji računovodja mu je amortizacijo OS do vključno leta 2007 obračunaval enakormeno po stopnji 10% na leto (gre za gradbene stroje - opremo).
V letu 2008 je za en stroj obračunal za 1 eur nižjo vrednost amortizacije - znesek amortizacije tega stroja je preko 500 eur na leto), vse ostale je obračunal enako kot prej.
Nato pa se začne:
2009 skoraj pri vseh OS zniža vrednost amortizacije na cca 6,67% stopnje amortizacije razen pri enem OS kjer pa poviša na cca 15%,
2010 pri nekaterih OS ostane vrednost iz leta 2009, pri nekaterih se zniža (ta ki ga je leto prej povišal), pri nekaterih pa zviša!

Gre za stroje kupljene v približno enakem obdobju (v prvi polovici leta 2002), sklepov podjetnika podjetnik nima, o sami amortizaciji tudi ne ve ničesar (niti noče vedeti ničesar, zato smo tu mi), o prejšnjem računovodji pa tudi nimam podatka.

Kaj naj naredim? Nadaljujem z zneski ki so bili amortizirani v letu 2010 ali stopnjo 10% ki je bila v uporabi do leta 07? Vem, da za spremembo amortizacijske stopnje potrebujem tehten razlog, tega pa nimam (vsa oprema pa je še v uporabi, saj se z njo lepo ravna).
Odgovori