davek od najemne pogodbe

Moderator: Mirko Zbačnik

lejla22
Računovodja
Računovodja

davek od najemne pogodbe

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Zdravo, mogoče ne glih za ta del foruma, vendar sem nekaj iskala z brskalnikom, pa nisem našla zadovoljivega odgovora...
zanima me kakšen je davek (kolikšen procent) se plača davka od najemne pogodbe, če je znesek najemne pogodbe 1000,00 EUR za poslovni prostor mesečno.
Jaz kot lastnica moram plačat dohodnino, je to 15 ali 25%? (če seveda sploh prav razmišljam?) :roll:

Oziroma kdaj to plačam, vsak mesec sproti? Mi najemojemalec plača v bruto ali neto znesku višino najemnine? Namreč kolegica mi pravi, ki daje že v najem poslovni prostor, da od najemnine bruto ona dobi na trr neto znesek? Je to pravilno ali ne? Na njenem izpisku od plačane najemnine je najprej olajšava za dohodnino 40%, potem pa je dohodnina 25%... In potem še postavka osnova za dohodnino. :roll: :roll:

Mi lahko kdo to razloži?? Ful hvala za kakršno mnenje. :roll:

LP, Lejla
Naty73
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana okolica

Re: davek od najemne pogodbe

Odgovor Napisal/-a Naty73 »

Ker pravite, da oddajate poslovni prostor, predvidevam, da ga oddajate podjetju. V tem primeru mora podjetje v vašem imenu obračunati in nakazati akontacijo dohodnine, vi dobite na račun neto znesek. Akontacija je enaka (bruto - 40% norm. str)x25%.

Bruto bi dobili nakazan, če bi v najem dajali fizični osebi. Kolegica pa naj povpraša, ali je pravilno da ji nakazujejo bruto (glede na to, da prav tako oddaja poslovni prostor).
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Naty, si pravilno odgovorila, a površno prebrala tisto od kolegice - kolegica dobi povsem pravilno - neto- lp
lejla22
Računovodja
Računovodja

zdravo,
hvala za tako hitre odgovore..

Torej, če prav razumem, npr. najemnina je 1000,00 EUR (to je znesek, ki ga želim dobiti na trr-neto). Oddajam podjetju-pravni osebi.. Res mi ni čisto jasno, je drugače kot pri akontaciji dohodnine in olajšavi iz dohodkov iz DR... :?

1) od tega je 40% olajšave za dohodnino 400 EUR => kdo to plača, komu to službi oziroma se poroča?
2) ostane 600,00 EUR, od tega potem podjetje plača 25 % akontacije => to plača podjetje, v višini150,00 EUR ?
3) in tako je "končna razlika" 450 EUR => kaj bi pomenil ta znesek?
4) skupaj bi potem bil strošek najemnine za podjetje 1000 €+150 EUR ali 1000€-150€ (ki jih moram plačati jaz)

Hvala za pomoč :roll: :roll:

Lejla
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

pravilno je takole: če želite da na TRR dobite 1.000 EUR, je to neto znesek, ki ga je potrebno obrutiti.
Torej:
- bruto 1.176,47
- 40% norm. str. 470,59
- osnova za doh. 705,88 (1.176,47-470,59)
- dohodnina 176,47 (705,88 x 25%)
- nakazano 1.000,00 (1.176,47 - 176,47)
- strošek podjetja je 1.176,47
Naty

Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
lejla22
Računovodja
Računovodja

O super Naty73, hvala za odgovore.. še eno vprašanje imam.
V vsakem primeru bom potem imela nekaj dohodka od najemnine. Bom to morala sama sporočiti preko ugovora na DURS, ko dobim informativni izračun ali to na dursu sami izpolnijo in že vključijo v informativni izračun?

In pa, ali bom poleg tega, kar sedaj plača podjetje 176,47€, tudi jaz potem pri dohodnini doplačat? Dejstvo ali sem zaposlena ali nezaposlena ima kakšno vlogo? In če, kakšno?

Hvala!

Lejla :roll:
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Najemnina bo všteta v informativni izračun, saj mora poročati podjetje, ki izplačuje - če oddajate podjetju. Če oddajate fizični osebi, morate sami napovedati dohodek do 15.01.2012 in je ravno tako zajet v informativnem izračunu.
Mogoče boste morali doplačati, odvisno je od tega, koliko imate drugih prejemkov - če ste zaposlena ali nezaposlena niti nima kakega vpliva, pomembno je, če imate prejemke.
Na strani durs je že na voljo informativni izračun za leto 2011 - vnesite podatke, pa boste videli, če bo potrebno doplačat.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Popravek - ni še informativnega izračuna, bo pa kmalu, obljubljajo na e-davkih.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Ok, torej ker bo najem podjetju, potem se ne obremenjujem jaz prav nič javljati na DURS... Bo pa podjetje sporočalo.

Pri kolegici pa sva se pogovarjali, pa pravi, da dobi namesto zneska najemnine, kot se je pogovarjala z najemnikom, neto ravno za to 25% dohodnino zmanjšan znesek.. To pomeni, da ona plačuje dohodnino in ne podjetje??

Hvala, Lejla
adut
Super računovodja
Super računovodja

lejla22 napisal/-a: Pri kolegici pa sva se pogovarjali, pa pravi, da dobi namesto zneska najemnine, kot se je pogovarjala z najemnikom, neto ravno za to 25% dohodnino zmanjšan znesek.. To pomeni, da ona plačuje dohodnino in ne podjetje??

Hvala, Lejla
:?: :?: :?:
Naty73
Super računovodja
Super računovodja

pa sej v vsakem primeru plača fizična oseba, samo v njenem imenu nakaže izplačevalec - pravna oseba. Poanta je samo v temu, kako je dogovorjena višina najemnine - ali v bruto ali v neto znesku. Vedno je treba doreči, ali dogovorjena najemnina predstavlja neto ali bruto.
Naty

lejla22
Računovodja
Računovodja

Naty73 in vsi ostali,
hvala za odgovore, sem še enkrat preverila pri kolegici, in sem šla po vaših "navodilih", tako da je vse pravilno..

še enkrat vsem hvala za pomoč in mnenja!

LP in prijetne praznike :)

Lejla
Odgovori