Dohodnina (plačilo na avtorsko pogodbo)

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Dohodnina (plačilo na avtorsko pogodbo)

Odgovor Napisal/-a slovan »

Izplačevalec dohodka (v vašem primeru po avtorski pogodbi) je dolžan posredovati podatke o izplačilu davčnemu organu (REK obrazci - obračun davčnega odtegljaja). Na ta način davčni organ razpolaga s podatki o vaših obdavčljivih dohodkih in plačani akontaciji dohodnine. Na podlagi teh podatkov izda informativni izračun dohodnine (kot neke vrste odločbo o letni dohodnini) in če se nanj ne pritožite (ker so podatki v njem pravilni se ne pritožite), postane po določenem času odločba in vam tudi vrne preplačilo (približno v 45 dneh od dneva pošiljanja...).
Podlaga v 267. členu zakona o davčnem postopku:
(2) Odmera dohodnine se opravi na podlagi podatkov, s katerimi razpolagata davčni organ in davčni zavezanec rezident.
(3) Na podlagi podatkov iz prejšnjega odstavka davčni organ najpozneje do 31. maja tekočega leta za davčnega zavezanca rezidenta sestavi in odpremi informativni izračun dohodnine, ki velja za njegovo napoved, če davčni zavezanec rezident nanj v 15 dneh od vročitve ne vloži ugovora. Po poteku roka za vložitev ugovora in če davčni zavezanec rezident nanj ne ugovarja, velja informativni izračun dohodnine za odločbo o odmeri dohodnine. V tem primeru velja, da se je odpovedal pritožbi.
(4) Če davčni zavezanec rezident ugotovi, da so podatki v informativnem izračunu nepravilni ali nepopolni, v 15 dneh od vročitve informativnega izračuna vloži ugovor.
(5) Če davčni zavezanec ugovarja zoper informativni izračun, v roku za ugovor vloži dopolnjen informativni izračun, ki se šteje za njegovo napoved za odmero dohodnine.

Davčno napoved vložite samo v primeru, če informativnega izračuna ne dobite do 15.6.- 267. člen zakona o davčnem postopku:
(6) Če davčnemu zavezancu rezidentu informativni izračun dohodnine ni bil vročen do 15. junija tekočega leta za preteklo leto, mora do 31. julija vložiti napoved za odmero dohodnine, s čimer izpodbija domnevo vročitve po prvem odstavku 85. člena tega zakona.

Izplačevalec bruto znesek 6.450€ (to je znesek iz avtorske pogodbe oziroma 5.000 neto) "razporedi":
- vam nakaže neto znesek 5.000;
- davčnemu organu nakaže akontacijo dohodnine 1.450€.

lp
Webzy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Webzy »

Aha, hvala za odgovor. To me je zanimajo, torej potem čakam do 15.6. in do takrat moram dobiti domov podatke kaj in kako.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

DURS pošilja informativne izračune praviloma dvakrat. Prvi paket nekje konec marca, drugi paket pa konec maja.

lp
Webzy
Nov član
Nov član

Danes so mi na računovodstvu rekli, da je 3.000 € brutto max nakazilo, da dobim nazaj potem davek... Sedaj sem pa spet kjer sem bil, nekje piše tako, drugje mi govorijo drugače... Je kdo, ki je praktično že izvedel take zadeve, ker tudi za vračilo dohodnine so mi rekli, da če marca ne izpolnim vloge 100% ne bom dobil avtomatsko denarja nazaj od davčne...tukaj je bilo pa rečeno da bodo sigurno avtomatsko vrnili... Zdaj pa ne vem ali je samo to računovbodstvo od firme nesposobno (v tem primeru ga bodo zamenjali in prosim za pripročila) ali so tukaj napačne informacije oziroma se nismo razumeli...

Torej da vseskupaj povzamem:
Opravil sem delo preko avtorske pogodbe za 5.000€ (NETO). Sedaj bi torej morali nakazati še 25%, torej skupaj 6.250 € (na zelo grobo, sicer manj, ker nisem upošteval nominiranih stroškev?). Jaz na račun dobim 5.000€, davčna pa 1.250€. Letos jaz drugega dohodka nisem imel, nisem zaposlen, nisem vzdrževan član družine. Ali prejmem potem vračilo davka (torej 1250€) ali ne, ker je preveč in je max za vračilo 3.000€ BRUTO nakazila?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Na dom prejmetekontrolni izračun dohodnine, kot verjetno že veste. Podjetja oziromoa podjetniki vam morajo poslati obvestila, kaj so poročali in seveda tudi plačail na DURS. Če se z tem izračunom ne strinjate, oziooma morate še kaj dodati, pošljete na DURS ugovor.

Glede poročanja na DURS vam ni potrebno nobeno drugo opraivlo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Nina
Administratorka
Administratorka
Kraj: Kranj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Nina »

Tule najdete dohodninsko lestvico:

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=5377
Če znaša skupni dohodek v eurih do 10.342,80, znaša splošna olajšava v eurih 6.205,68
Webzy
Nov član
Nov član

Potem se moti računovodstvo podjetja, ki trdi da max lahko dobim vrnjeno le 3000€? Imate kakšen seznam dobrih računovodstev, kamor bi se preselili in ki jim gredo take zadeve bolj od rok?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Reklame so na forumu prepovedane, tako vam tega podatka ne moremo razkriti.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

[quote="Webzy"]Danes so mi na računovodstvu rekli, da je 3.000 € brutto max nakazilo, da dobim nazaj potem davek... Ta je lovska! (naj mi lovci oprostijo!)

tudi za vračilo dohodnine so mi rekli, da če marca ne izpolnim vloge 100% ne bom dobil avtomatsko denarja nazaj od davčne...
Ta je pa že prav ribiška (naj mi tudi ribiči oproste!) - marca se ne oddaja nikakršna vloga na davčno...

Ta vaš primer je tako osnoven, da je škoda plačevati vrhunskim in s tem dragim firmam za informacije, ki jih obvlada povprečen "voditelj knjig".
Škoda, ker pravila foruma prepovedujejo tudi "negativno" reklamo - zanimivo bi bilo zvedeti za zgoraj omenjene "računovodske strokovnjake".

Verjemite moderatorju Mirkotu in seveda glavni avtoriteti foruma ge. slovan ter mirno počakajte informativni izračun dohodnine. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Webzy napisal/-a:Torej da vseskupaj povzamem:Opravil sem delo preko avtorske pogodbe za 5.000€ (NETO). Sedaj bi torej morali nakazati še 25%, torej skupaj 6.250 € (na zelo grobo, sicer manj, ker nisem upošteval nominiranih stroškev?). Jaz na račun dobim 5.000€, davčna pa 1.250€. Letos jaz drugega dohodka nisem imel, nisem zaposlen, nisem vzdrževan član družine. Ali prejmem potem vračilo davka (torej 1250€) ali ne, ker je preveč in je max za vračilo 3.000€ BRUTO nakazila?
Izračun avtorske pogodbe vsebuje zneske: bruto znesek 6.452,00€, akontacija dohodnine 1.452€ in nakazilo na vaš račun 5.000€,. Po informativnem izračunu, kjer so upoštevani vsi prejemki/dohodki leta 2011, bo preplačilo v višini plačane akontacije 1.452€.
Davčni organ vam pošlje informativni izračun v rokih, ki so zgoraj navedeni. Izjema izhaja le iz 268. člena Zakona o davčnem postopku, ki pravi:
268. člen zakona o davčnem postopku
(zavezanci za vložitev napovedi)
Davčni organ ne sestavi informativnega izračuna dohodnine za davčnega zavezanca rezidenta oziroma davčni zavezanec rezident ni dolžan vložiti napovedi dohodnine, če:
1. davčni zavezanec, katerega dohodki v davčnem letu, od katerih se plačuje dohodnina, ne presegajo zneska splošne olajšave po prvem odstavku 111. člena Zakona o dohodnini (Uradni list RS, št.
117/06, 10/08 in 78/08),
111. člen zakona o dohodnini
(splošna olajšava)
(1) Vsakemu rezidentu se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini 2.800 eurov letno (za leto 2011 je višina te olajšava 3.143,57€), pod pogojem, da drug rezident za njega ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana.

Iz določb zakonov torej izhaja, da vaši letni dohodki presegajo splošno olajšavo in vam bo davčni organ poslal letno dohodninsko napoved v obliki informativnega izračuna. In v tem izračunu bo naveden tudi znesek vašega preplačila, ki ga boste dobili vrnjenega na TRR. Od kod izjava, da je vračilo lahko 3.000 od bruto zneska, pa vam naj pojasnijo v računovodstvu.
Webzy napisal/-a:Potem se moti računovodstvo podjetja, ki trdi da max lahko dobim vrnjeno le 3000€? Imate kakšen seznam dobrih računovodstev, kamor bi se preselili in ki jim gredo take zadeve bolj od rok?
Naj bo to moje oglašanje zadnje na to temo. Pri tem ni pomembno kaj vam razlagajo v računovodstvu (morda pa se ne razumeta dovolj, kar se včasih tudi zgodi)! Iz gornjega izračuna lahko sami razberete, da ne morete dobiti vrnjeno 3.000€, ker ste plačali akontacijo dohodnine le 1.452€. In ta znesek predstavlja za vas preplačilo davka:
- letni dohodki bruto: 6.452 bruto
- letna davčna osnova (90% bruto prejemka) = 5.806,80
- povečana splošna olajšava = 6.205,68
- davčna osnova za dohodnino na letni ravni: NIČ.....NIČ
- dohodnina: NIČ....NIČ
- plačane akontacije = 1.452
- za vračilo = 1.452

lp
Odgovori