Pogodba
Moderator: Mirko Zbačnik
Pogodba
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč. Imam registriran s.p., kot dopolnilno dejavnost. Ker imam veliko dela, mi pomaga brat od moje žene, ki pa je tudi redno zaposlen. Ob prostem času mi pomaga. Želel bi to uredit, da bi lahko on uradno opravljal delo pri meni. Želim, da se sklene neka pogodba, v primeru obiska inšpektorja. Kaj mi svetujete, kaj je najbolj ugodno, tako zame, kot za njega?
Hvala vam v naprej.
LP Matjas
Prosim za pomoč. Imam registriran s.p., kot dopolnilno dejavnost. Ker imam veliko dela, mi pomaga brat od moje žene, ki pa je tudi redno zaposlen. Ob prostem času mi pomaga. Želel bi to uredit, da bi lahko on uradno opravljal delo pri meni. Želim, da se sklene neka pogodba, v primeru obiska inšpektorja. Kaj mi svetujete, kaj je najbolj ugodno, tako zame, kot za njega?
Hvala vam v naprej.
LP Matjas
Re: Pogodba
v praksi je najbolj aktualna podjemna pogodba.
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
naj tudi svak odpre sp, podjemna pogodba je draga
Zanima me kako se pripravi pogodba za d.o.o., kjer ne bo nobenega zaposlenega, lastnik pa si bo sam plačeval prispevke, oz. leta. Kaj je pomembno in kako se vse uredi in seveda kako to potem to poslovanje izgleda?
LP
LP
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
Vprašanje (glede na to, da ste svoje vprašanje premalo definirali):
- kakšna pogodba (namen pogodbe);
- kakšno funkcijo ima lastnik;
- kakšne prispevke si plačuje (leta??)
lp
- kakšna pogodba (namen pogodbe);
- kakšno funkcijo ima lastnik;
- kakšne prispevke si plačuje (leta??)
lp
Ima d.o.o., in je lastnik ter hkrat direktor podjetja, samo to podjetje sedaj niti ne bo imelo kakega posebnega poslovanja, zato je direktorju "škoda" plačevati prispevke in plačo. torej da je njegova firma brez osebe, ki bi dejansko delala. on pa bi si plačeval "leta" kot če si na zavodu, da ti tečejo leta delavne dobe. nekako tako so si zamislili.
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
Direktor/lastnik mora biti obvezno zavarovan z dnem vpisa v sodni register, če ni zavarovan na drugi podlagi (npr. v delovnem razmerju v drugi pravni osebi...). Prispevke mora plačevati, ni pa nujno da prejema dohodek v obliki poslovodne pogodbe (ne plača, če je enoosebna družba).Torej za njega ne obstaja način zavarovanja kot "občan".
Več možnosti drugačnega plačevanja prispevkov ima le v primeru zgolj lastništva. Pomeni, da mora biti direktor družbe nekdo drug.
lp
Več možnosti drugačnega plačevanja prispevkov ima le v primeru zgolj lastništva. Pomeni, da mora biti direktor družbe nekdo drug.
lp
"lastnik ter hkrat direktor podjetja, samo to podjetje sedaj niti ne bo imelo kakega posebnega poslovanja,"?
Le zakaj je potem vanj vtaknil tistih nekaj tisoč E?
Le zakaj je potem vanj vtaknil tistih nekaj tisoč E?
Ja so delali 20 let, sedaj pa je šlo v maloro z recesijo, vendar ima podjetje samo še za to, da izstavi na mesec 3 fakture za najemnino; pa se mu zdi brezveze bit zaposlen kot poslovodna oseba. Vem, da obstaja tudi opcija da je podjetje brez zaposlenega....
mogoče še vedno velja izvzem iz zavarovanja, če ima podjetje manj dobička?