Zdravo,
s 1.1.2012 se je povečala minimalna plača v RS. Prebrala sem podatek o bruto plači (Minimalna plača januarja 2012 in dalje bo znašala 763,06 €), nikjer pa nisem zasledila podatka, koliko je to neto.
Hvala za podatek, če se ga slučajno že kje da videt.
lejla22 napisal/-a:Zdravo,
s 1.1.2012 se je povečala minimalna plača v RS. Prebrala sem podatek o bruto plači (Minimalna plača januarja 2012 in dalje bo znašala 763,06 €), nikjer pa nisem zasledila podatka, koliko je to neto.
Hvala za podatek, če se ga slučajno že kje da videt.
Hvala in LP, Lejla
Sem gledala po internetu in nikjer ne najdem, da bi se povečala minimalna plača. To bi vsekakor moralo biti objavljeno na streni DURS-a in v UL.
"lejla22" kje ste to prebrali?
G. Zbačnik, vem da je bilo že nekaj napisanega, da se neto zneska ne more natančno določiti. Npr min OD 748,10 € bruto, je bilo neto najmanj 572 € neto... Kako je to pri znesku 763,06€?
Lejla - neto je različen zaradi različnih olajšav: nekdo ima olajšavo za otroka, nekdo pa ne.
Izračun iz bruta v neto pa poteka takole:
1. bruto - 22,10% prispevkov delavca - olajšave = osnova za dohodnino
2. osnova za dohodnino x stopnja dohodnine po lestvici = dohodnina
3. bruto - 22,10% prispevkov - dohodnina = neto
Mislim, da si iz teh podatkov lahko izračunate sami neto.
5. člen
(redno usklajevanje minimalne plače)
(1) Minimalna plača se enkrat letno uskladi najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin. Za uskladitev minimalne plače se uporabi uradni podatek Statističnega urada Republike Slovenije o medletni rasti cen življenjskih potrebščin decembra preteklega leta glede na december predpreteklega leta.
(2) Znesek minimalne plače, določen po prejšnjem odstavku, velja za plačilo dela, opravljenega od 1. januarja tekočega leta dalje.
6. člen
(pristojnost določanja zneska minimalne plače in način objave)
Znesek minimalne plače v skladu s 3. in 5. členom tega zakona določi ministrica oziroma minister, pristojen za delo, po predhodnem posvetu s socialnimi partnerji in ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije najkasneje do 31. januarja tekočega leta.
Torej počakajmo, da bo višina objavljena v Uradnem listu, v vsakem primeru pa že velja za opravljeno delo v mesecu januarju 2012.
Sedaj pa je objavljen v UL številka 5/2012 novi znesek minimalne plače, ki velja od 1.1.2012 (to velja za izplačilo januarske plače)dalje.
Bruto zneske znaša 763,06 € in jaz sem to izračunala neto izplačilo 584,29 €.
Upam, da je tako OK. Naj samo kdo potrdi.