decemberska plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Mislim, da smo malo zašli iz teme ali pa tudi ne. Vsi se razbrurjamo, ker ne vemo kaj in kako bomo morali delati po 01.01.. Plača je tako zelo pomembna za nas vse saj vendar od tega živimo, da se mi zdi popolnoma neodgovorno od pristojnih, da se na tako neresen način odzivajo. Pa še to, res je kot je napisal eden od nas zveza računovodij pa spi in spi kolikor jaz vem niso naredili še nič.

Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Zveza bo na(pre)pisala članek v IKS-u.

Bom pa malce ciničen tudi na naš račun. Verjetno nas je kar nekaj članov v društvih, združenjih, takih in drugačnih. Mogoče bi morali tudi mi priliti kapljico olja na ogenj in pobarati vodstva...

Mirko [xx(]
dg
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dg »

Pa naj obrazložim, kaj sem napisala. Obračunane decembrske plače in izplačane decembrske plače v letu 2004 so enake kot do sedaj. Za izplačane plače po 01.01.05, ki se nanašajo na obračun 2004 pa se bo dohodninski del obračunaval po novem, ne glede na to da se nanašajo na mesec december. Mogoče nisem bila dovolj jasna. Povračila, torej prehrana med delom, prevoz na delo, se bo priznaval kot davčno priznan odhodek, ki ga bo na novo določila vlada RS (le kdaj, se sprašujem?). Enako bo z obračunom dohodnine. Znesek za dohodnino se bo določil nominalno, od njega bomo upoštevali 1/12 in od tega obračunali dohodnino. Se pa strinjam, da marsikdo še denarja za eno plačo nima, le kako ga naj ima za dve do konca leta???
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Dragi forumovci!

Torej, nov zakon je začel veljati, počasi se morao priraviti za obračunavanje plač po novem sistemu. Tisti ki ste decembersko plačo obračunali že v decembru ste težave premaknili za en mesec, ostali pa se počasi spopadamo s preračunavanjem. Zanima me kako boste rešili težavo ki je prenos zneskov v procente in kaj kje upoštevate. Ali se še vedno upošteva povprečna bruto plača, ali ne? Če bi imela drugačen program za obračun plač bi bilo vse skupaj bolj enostavno, tako pa nisem 100% da mi gre vse prav skupaj. Kaj pa vi?

lp,

katrijn
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Tudi mene zanima če se še kje upošteva Povprečna br.plača.

Sicer se upošteva sedaj splošna olajšava, ki je 47.033,00.
(pred tem se je upoštevalo 11% PROD-a).

LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Povprečna bruto plača se po mojem ne upošteva več, ker so sedaj za dohodnino fiksni zneski. Glede obračuna bom kar počakal programerje, čeprav se bojim, to ne bo kmalu. Ravno danes me je klicala iz AJPES-a Postojna, 100xzelo prijazna gospa in mi je povedala, da so dali navodila programerjem za izdelavo obrazca, združili naj bi obrazec-1 in ZAP-1, vendar bo to objavljeno šele tam okrog 17. januarja (seveda me ni klicala zaradi tega, pač pa zato, ker nisem kliknil na "oddaj poročilo").
Bomo že potrpeli, saj bi lahko računal peš, a grem (no, skušam iti) raje po najmanjši linij odpora.

Mirko
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Meni še vedno ni jasno katere obrazce naj za pravne osebe dostavim na DURS?
Ali je plačilna lista spremenjena in ali jo moramo tudi pravne osebe pošiljat na DURS?

Vnaprej hvala
Lp
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Mislim, da pri obrazcih ostane vse isto, razen novi REK. Povprečna plača predpreteklega meseca pa bo potrebna še za izračun povečanja osnove za boleznine, ki se refundirajo. LP!
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Ali so pravilne olajšave za otroke
1 otrok 39.575,00
2 otroka 39575 + 39575 + 3442
2 otroka + žena 39575 + 39575 + 3442 + 39575

Prosim potrditev ali demant
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

AAA, berem Zakon o dohodnini in tudi meni se zdi, da je tako prav. Škoda, ker nimam pri Sebi decemberskega obrtnika, v prilogi so bile zelo lepo obrazložene splošna in posebne olajšave.:)
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Glede olajšav: naš program zahteva letne zneske:
1.otrok= 474.900
2.otrok= 516.200
3.otrok= 688.300
4.otrok= 860.400
5.otrok=1.032.500
6.65.let=275.300
oziroma 1/12 če imate naštimano na mesečni ravni. Moram reči,
da sem danes oddala plačo in sem zelo zadovoljna s programerji,
vse je štimalo tip-top, še obrazce za AJPES in virmane preslika v html. obliko, tako da potem samo malo poklikaš, pa je vse gotovo.
Program nam omogoča tudi izračun plače v EUR in to je bil edini
žalostni podatek!!!:sad:

Gordana
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Gordana, ali vaši zneski pomenijo en otrok, dva otroka, trije ...
ali pa pomeni: prvi otrok, drugi otrok, tretji otrok - in potem če imaš tri otroke sešteješ prvi+drugi+tretji.

Oziroma: če imaš tri otroke imaš letno olajšavo 688.300 ali 1.679.400.
Odgovori