OSNOVNA SREDSTVA PRI DRUŠTVIH-malo čudno

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DISA10
Začetnik
Začetnik

OSNOVNA SREDSTVA PRI DRUŠTVIH-malo čudno

Odgovor Napisal/-a DISA10 »

pozdravljeni,

ali mogoče kdo ve kako je z osnovnimi sredstvi pri društvih-gasilsko društvo...?
imam izkušnje namreč take: Kupljeno osnovno sredstvo zavedem pod sredstva, opredelim za kakšno sredstvo gre določim procent amortizacije....in amortiziram na mesečni ravni..oziroma letni..ponavadi ko delam zaključni račun....(DOBILA SEM VPRAŠANJE): Ali kdo ve kako je z sredstvi ko se dokončno amortizirajo? in so zelo ohranjena..ali se da ta sredstva še naprej amortizirati...al kako)? Baje neko podaljšanje dobe ...še sama nevem kako vprašati....ker sem od zadrege prenehala poslušati, ko sem razmišljala kaj na to odgovoriti...
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor. :idea:

Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: OSNOVNA SREDSTVA PRI DRUŠTVIH-malo čudno

Odgovor Napisal/-a slovan »

Ko je osnovno sredstvo amortizirano nima več amortizljive osnove, kar pomeni, da je njegova knjigovodska vrednost nič. Sredstvo se normalno uporablja naprej, vendar vam več ne "povzroča" stroška. Praktično to pomeni, da ste v začetku amortiziranja predpostavili krajšo dobo uporabnosti in skozi to preveliko stopnjo amortizacije, saj je dejanska doba uporabnosti (življenjska doba) daljša.

Ob uporabi računovodske usmeritve vrednotenja sredstev po modelu nabavne vrednosti, sredstvo uporabljate naprej, vendar nimate več stroškov amortizacije.
Pri spremembi računovodske usmeritve iz modela nabavne vrednosti na model prevrednotenja, pa morate celotno skupino sredstev prevrednotiti na njihovo pošteno vrednost. To pomeni, da potrebujete cenitev vseh sredstev v skupini opreme/gasilskih avtomobilov in v primeru, da je ocenjena vrednost večja od knjigovodske vrednosti, popravite vrednost sredstva in oblikujete presežek iz prevrednotenja.
Napisano pomeni, da razen standarda SRS 33 za društva uporabljate tudi splošne standarde. Več o prevrednotenju sredstev in nato "črpanju" presežka iz prevrednotenja za amortizacijo prevrednotenih sredstev poglajte v SRS 1 (1.28).

lp
Odgovori