Popravek v OS
Moderator: Mirko Zbačnik
Popravek v OS
Pozdravljeni.
Prevzela sem računovodstvo od prejšnje računovodkinje. Malo sem se podala v osnovna sredstva in odkrila nekaj opreme, ki se še vedno amortizira, ampak je ni več v uporabi (se je pokvarila, so jo zamenjali). A mi lahko kdo pomaga pravilno popraviti vrednost opreme oz. pravilno knjižiti to opremo ven? Rada bi uredila stanje v pravilno, ampak mi manjka izkušenj na tem področju.
Že vnaprej hvala.
lp
Prevzela sem računovodstvo od prejšnje računovodkinje. Malo sem se podala v osnovna sredstva in odkrila nekaj opreme, ki se še vedno amortizira, ampak je ni več v uporabi (se je pokvarila, so jo zamenjali). A mi lahko kdo pomaga pravilno popraviti vrednost opreme oz. pravilno knjižiti to opremo ven? Rada bi uredila stanje v pravilno, ampak mi manjka izkušenj na tem področju.
Že vnaprej hvala.
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Popravek v OS
Stanje osnovnih sredstev lahko ugotovite le z inventuro in na osnovi ugotovitev ukrepate. Kako boste ukrepali, je odvisno od ugotovitev.
PS.: Lahko je napaka nastala nehote, lahko pa namerno, da se izognili poračunu DDV.
PS.: Lahko je napaka nastala nehote, lahko pa namerno, da se izognili poračunu DDV.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ne verjamem, da je napaka nastala namerno. Bolj sem mnenja, da se ni sproti preverjalo stanje opreme in se pravočasno odpisala oz. da se je zaradi neznanja dala predolga doba koristnosti. Jaz bi sedaj rada stanje uredila, ampak potrebujem malo pomoči, kako se tega lotiti. V 15 letih, odkar podjetje posluje, so po obračunih DDV vedno plačevali (niti enega vračila ni bilo), tako da mislim, da to ni bilo namerno. Ne morem pa trditi za 100%. Imate kakšen nasvet, kako naj se lotim popravljanja?
lp
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Odgovarjal sem na način, kot da je "goljufija" moja domena. Veliko podjetij temu ne daje velikega povdarka. Napravite inventuro, da imate neko osnovo in ukrepajte.Za nazaj ne bi posegal. Če ni opreme, ugotovite zakaj, ali je bila uničena, poškodovana, mogoče oddana...
Najprej preverite dejansko stanje, nato mogoče, če imate evidenco še v same izračune amortizacije, ali je mogoče kakšno obdobje izpuščeno. Stopenj za nazaj ne bi popravljal.
Najprej preverite dejansko stanje, nato mogoče, če imate evidenco še v same izračune amortizacije, ali je mogoče kakšno obdobje izpuščeno. Stopenj za nazaj ne bi popravljal.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Re: Popravek v OS-saldo
Pozdravljeni,
prosim tudi jaz za pomoč pri os.
s.p. je imel OS za 13.000 eur. s.p. smo zaprli. sredstva smo dali v trajno izločitev. na kartici konta 050 kaže v v dobro 13000EUR v breme 8000eur saldo 5000 ...kje smo ga polomili? Kaj je naslednji korak?
Hvala za vašo pomoč..
lp
prosim tudi jaz za pomoč pri os.
s.p. je imel OS za 13.000 eur. s.p. smo zaprli. sredstva smo dali v trajno izločitev. na kartici konta 050 kaže v v dobro 13000EUR v breme 8000eur saldo 5000 ...kje smo ga polomili? Kaj je naslednji korak?
Hvala za vašo pomoč..
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
kaže na to, da je knjižna vrednost 5.000. Pomen, da še niso dokončno amortizrirani.
Mirko
Mirko

aha, hvala....
kaj pa predlagate sedaj..oziroma, kakšen je naslednji postopek? <kako in na kakšen način bi naredili, da bi bila zadeva najbolj pravilno uštimana?
Z os imam pa res najmanj izkušenj.....
Hvala
kaj pa predlagate sedaj..oziroma, kakšen je naslednji postopek? <kako in na kakšen način bi naredili, da bi bila zadeva najbolj pravilno uštimana?
Z os imam pa res najmanj izkušenj.....
Hvala
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ko osnovna sredstva odpišete, knjigovodstko to evidentirate tako, da zmahnjšate najprej nabavno vredsnot in nato odpisano vrednost OS. Razlika, za katero povečate odpisano vrednost predstavlja odhodek.
Izločitev pa evidentirate tako, da nabavno vrednsot in odpisano vrednost izničite, da imata vrednost 0.
Vendar, če hočete, da bo to davčno priznano, morate dokumentirati uničenje, ali pa v davčnih evidencah prikazati prenos strojev v gospodinjstvo po trćni vrednosti.
Nekaj mi ne gre skupaj..
Izločitev pa evidentirate tako, da nabavno vrednsot in odpisano vrednost izničite, da imata vrednost 0.
Vendar, če hočete, da bo to davčno priznano, morate dokumentirati uničenje, ali pa v davčnih evidencah prikazati prenos strojev v gospodinjstvo po trćni vrednosti.
Nekaj mi ne gre skupaj..
Mirko
Mirko

Na kartici 050...popravek vrednosti opreme...kaže stanje (oziroma knjižbe):
- kredit 13.000 (to je nabrana amortizacija ali pa nabrana amortizacija in preostanek knjigovodske vrednosti ob izločitvi/prenosu);
- debet 8.000...knjižbe ob izločitvi sredstev IN
- ostane saldo na popravku vrednosti 5.000.....?????
Res je nekaj narobe: kolikor bi bila knjigovodska vrednost še 5.000 (neodpisana vrednost), bi konti izkazovali debetni in ne kreditni saldo.
lp
- kredit 13.000 (to je nabrana amortizacija ali pa nabrana amortizacija in preostanek knjigovodske vrednosti ob izločitvi/prenosu);
- debet 8.000...knjižbe ob izločitvi sredstev IN
- ostane saldo na popravku vrednosti 5.000.....?????
Res je nekaj narobe: kolikor bi bila knjigovodska vrednost še 5.000 (neodpisana vrednost), bi konti izkazovali debetni in ne kreditni saldo.
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Preverite vrednost kartiv pred odpisom in peglejte pravilnost knjiženja. Preverite tudi vrdnost kona 040, kakšno stanje izkazujete na njem?
Mirko
Mirko

Pozdravljeni,
tkole imamo:
konto 040 kaže v breme 13.000 in dobro 13.000.
konto 050 kaže v breme 13.000 in dobro 8.000 saldo 5000
Prosim pomagajte....Neskončno Hvala.....
tkole imamo:
konto 040 kaže v breme 13.000 in dobro 13.000.
konto 050 kaže v breme 13.000 in dobro 8.000 saldo 5000
Prosim pomagajte....Neskončno Hvala.....
Kaj mi res nemore nobeden pomagati???