Kako izterjati plačo?
Moderator: Mirko Zbačnik
Kako izterjati plačo?
Pozdravljeni,
v podjetju sem dal odpoved in kmalu se bomo razšli. Problem pa je, da mi podjetje ni izplačalo prejšnje plače in tudi zadnja plača bo vprašljiva, ker so v velikih finančnih težavah.
Zanima me, kaj moram narediti ob odhodu, da bi (nekoč) dobil svoj denar. Ali enostavno čakam, ali je potrebno podjetje tožiti, se obrniti na kak inšpektorat?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
v podjetju sem dal odpoved in kmalu se bomo razšli. Problem pa je, da mi podjetje ni izplačalo prejšnje plače in tudi zadnja plača bo vprašljiva, ker so v velikih finančnih težavah.
Zanima me, kaj moram narediti ob odhodu, da bi (nekoč) dobil svoj denar. Ali enostavno čakam, ali je potrebno podjetje tožiti, se obrniti na kak inšpektorat?
Hvala za odgovore in lep pozdrav.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Kako izterjati plačo?
Jaz sem vedno zagovornik lepe besede, dokler pač to gre. Tako bi se ob odhodu s podjetjem pogovoril, kakšne so realne možnosti. Tudi potem, ko bi zapustil podjetje, bi ostal z njimi v kontaktu. Situacija se spreminja in tudi pred krizo ni nihče imun. Vem, da je mnogim težko se postaviti za svoje pravice, ker razumemo tudi podjetnika. V veliko primerih nas tudi podjetnik popolnoma razume, a premnogokrat pač enostavno ne more nič. Če čutite, da se izmika, oziroma da bi plačo lahko nakazal, lahko vložite tožbo. Vendar je dobljena tožba mnogokrat šele začetek agonije. Če prilivov ni, tudi blokada računa ne pomaga. Nazadnje pomaga lahko le še prisilna izterjava, kaj kmalu pa tudi stečaj. V teh primerih moramo paziti, da ne zamudimo rokov za prijavo terjatev.
V primeru stečaja in nezmožnosti poplačila plač je nadalje rešitev odškodninski sklada.
Nič kaj nisem optimističen. Upam, da imate vsaj že novo službo.
V primeru stečaja in nezmožnosti poplačila plač je nadalje rešitev odškodninski sklada.
Nič kaj nisem optimističen. Upam, da imate vsaj že novo službo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala za odgovor, samo še podvprašanje (V teh primerih moramo paziti, da ne zamudimo rokov za prijavo terjatev) Ali so podatki o stečajih kje objavljeni, oz. kje lahko človek poizve, ali podjetje še obstaja ter do kdaj se lahko prijavljajo terjatve?
Hvala še enkrat in lep pozdrav,
Matej
-
zlata ribica
- Računovodski vajenec

Podatki o stečajih so objavljeni na AJPES-ovi spletni strani, pod e-objave sodnih zadev, nekako v roku 14 dni od začetka stečaja ali prisilne poravnave. Registracija za ogled teh podatkov ni potrebna, je pa dobro, če imate pri roki davčno številko podjetja.
lp
lp
Super, najlepša hvala za pomoč.
Lep pozdrav.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni še enkrat - danes je že kar jasno, da bo z izplačilom plač velik problem (ali delodajalec noče ali ne more niti ni važno), zato me skrbi, kdaj (če sploh) bom plačo dobil.
Zato vas prosim še za mnenje - če se odločim in vložim tožbo, katere dokumente (dokazila) potrebujem, da dokažem utemeljenost svoje zahteve?
Namreč, nekega dokaza, da dejansko sem delal nimam, in razen bančnega izpisa, kjer je evidentno, da ni bilo priliva, nimam dokaza, da plače nisem prejel.
Hvala še enkrat in lep pozdrav.
Zato vas prosim še za mnenje - če se odločim in vložim tožbo, katere dokumente (dokazila) potrebujem, da dokažem utemeljenost svoje zahteve?
Namreč, nekega dokaza, da dejansko sem delal nimam, in razen bančnega izpisa, kjer je evidentno, da ni bilo priliva, nimam dokaza, da plače nisem prejel.
Hvala še enkrat in lep pozdrav.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Dokazil seveda nimate; lahko je to seveda "prazen" izpisek TRR... Dokazovati bo moral obtoženi. Čee imate mogoče možnost do brezplačnega odbvetnika, vam to svetujem (sindikat). Velja pa razmislek, ali se sploh "splača" , če je RES tako hudo. Vsekakor, s tožbo ne odlašajte, v kolikor greste v njo. Spremljajte morebitne objave stečaja, prisilne poravnave.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala in lep pozdrav.