dobropis za nazaj

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

dobropis za nazaj

Odgovor Napisal/-a lauren »

v letu 2010 smo prekinili pogodbo s podjetjem, dolžno pa nam je ostalo po izdanih računih. te prihodke smo v letu 2010 upoštevali in jih seveda zavedli v davčni obračun. v letu 2011 pa bi radi izdali dobropis, ker storitve zagotovo ne bodo poravnane, terjati pa nimamo koga ali kaj (firma je sicer še odprta). ali lahko izdamo dobropis v letu 2011 in ga zavedemo v davčni obračun 2011? storitev pa ni zajemala ddv-ja.
hvala!
zakladničarka
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenija

Re: dobropis za nazaj

Odgovor Napisal/-a zakladničarka »

Lahko. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Dobropis se sme izdati v primerih, ko zaračunana storitev bodisi ni bila opravljena v celoti bodisi je kupec reklamiral njeno izvršitev. Samo zato, ker je firma v težkem finančnem stanju (morda celo pred stečajem) ne morete izdajati dobropisa, četudi ni obračunan DDV.

Za upoštevanje davčnega odhodka z odpisom (slabitvijo) terjatve pa poglejte 21. člen zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, predvsem 6. odstavek tega člena:
(6) Odpis terjatev je priznan kot odhodek na podlagi pravnomočnega sklepa sodišča o zaključenem stečajnem postopku ali na podlagi pravnomočnega sklepa o potrditvi prisilne poravnave, v delu, v katerem terjatve niso bile poplačane oziroma niso bile poplačane v celoti. Odpis terjatev je priznan kot odhodek tudi na podlagi neuspešno zaključenega izvršilnega postopka sodišča ali brez sodnega postopka za poplačilo terjatev, če zavezanec dokaže, da bi stroški sodnega postopka presegli znesek poplačila terjatev, oziroma če dokaže, da so bila opravljena vsa dejanja, ki bi jih opravil s skrbnostjo dober gospodarstvenik, za dosego poplačila terjatev, oziroma da so nadaljnji pravni postopki ekonomsko neupravičeni.

Torej, če lahko odpis terjatve, ki bo davčno priznan, argumentirate s kakšnim od teh pogojev, potem ga vključite v davčni obračun, sicer pa ali počakajte, da bo "speljan" postopek prisilne poravnave ali pa stečaja ali pa morda izbris družbe po "službeni dolžnosti" (nepredlaganje računovodskih poročil.....)

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

ja, žal sem vedela da je pravzaprav tako... ampak, ah, govoriti o fer in ne fer... nima smisla. plačala sem dohodnino od denarja, ki ga nikoli nisem prejela. firma je blokirana, že celo večnost, vzeti ji ni kaj, izbrisana pa tudi nebo še celo večnost ker pač pristojni organi ne odreagirajo kljub temu, da ni oddala že dveh bilanc, ima zaprt trr, ne oddaja nobenih poročil na eDavke... ja, jaz pa naj bom srečna da jim lahko delam zato, da mi bo zviševala prihodek na papirju.
hvala za izčrpen odgovor!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Poskusite z izvršbo in glede na to kar ste povedali, je možen sklep: neuspešen zaključek izvršilnega postopka....ali pa da so morebitni stroški izterjave večji kot je sama terjatev...Na ta način bi tudi dokazali, da ste opravili vsa razumna dejanja za poplačilo terjatve.

lp
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

kako dolgo pa čakam, da je sklep o neuspešnem zaključku izvršilnega postopka? kakšna je praksa? firma lahko takole stoji še celo večnost.
ana179
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a ana179 »

mene pa zanima, če lahko napišemo dobropis za račun iz leta 2009
npr. z utemeljitvijo - priznavamo vam popust zaradi napake na ...
gre za 1.400€ - celotna terjatev pa je bila 40.000 (torej je neplačano samo 3%) - na računu pa tudi ni bilo nobene izjave o garanciji

po treh letih je to malo čudno ne?

če terjatev zastara, mi pa nismo storili nič, da bi dobili poplačano, potem to ni davčno priznan odpis?

hvala za odgovor in LP!
Odgovori