pogodba o poslovodenju, enoosebni doo, plača
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: pogodba o poslovodenju, enoosebni doo, plača
ali je potrebno glede na to , da moramo spremeniti pogodbo o zaposlitvi direktorja (poslovodno pogodbo) , kateri je bil do sedaj zaposlen kot delavec in si je pač izplačeval večjo plačo in zavarovalno osnovo kot ostali delavci; sedaj na ZZZS prekinit zavarovanje in na novo prijavit po drugi pogodbi?
podlaga za zavarovanje: sedaj ima 401
podlaga za zavarovanje: sedaj ima 401
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
Pozdravljeni,
ker tu nisem našel čisto ustreznega odgovora ali sem ga pa morda spregledal imam tudi jaz nekaj vprašanj glede te teme.
Že pred nekaj leti sem kupil novo podjetje (za vsak slučaj
), katero pa skoraj ni delovalo. Imelo je pod 1500,- eur letnih prihodkov., ker sem bil zaposlen drugje. Konec 2010 sem službo izgubil in se prijavil na Zavodu za zaposlovanje. Do 8.7.2011 sem bil na Zavodu za zaposlovanje, kot nezaposlena oseba in med tem časom intenzivno iskal delo zase prek svojega podjetja. Po tem datumu sem šel na ZZZS, kamor so me poslali z Zavoda glede ureditve zdravstvenega zavarovanja, tam pa po besedah referentke od tega dne dalje nisem smel biti več zavarovan, kot brezposelna oseba ki ne prejema več nadomestila ampak le, kot oseba - lastnik , direktor enoosebne d.o.o.. (040) , Na srečo je bilo že ravno toliko prilivov, da sem si prispevke lahko plačeval- vzel sem bruto osnovo 853,-€/mesec.
- Le te sem plačeval in jih še vedno iz podjetja (je to ok?, upam, da ga nisem preveč "pokronal") (v edavkih odd. obrazec ,mislim da je oznaka PODO-OPSVL kot fizična oseba?
- Sedaj , ko je malo več dela in je na srečo posledično začelo prihajati več prilivov, želim izplačati še razliko-"plačo"(izračunano iz teh 853,00€. Na kakšen način si to lahko izplačam i, kolikšna stopnja dohodnine je za to (na forumu se nekje piše o 20%, drugje o 25%)n kako to prijavim v edavke (obrazec)? V kolikor bi se dalo to izplačati v sedaj v januarju za december, kakšne podatke oz katere zbirne obrazce je potrebno oddati do konca januarja na durs?
Referentka na DURS-u mi je namreč rekla, da se to lahko izplača edino na podlagi podjemne pogodbe. To se mi nekako ne zdi logično, ker kolikor je meni znano je potrebno na podlagi te pogodbe spet plačevati določene prispevke. Je moja logika morda napačna?
- Je potrebno oddajati sedaj konec januarja kakšne "zbirne podatke" za mesečne OPSVL, ali to Durs sam zbere?
- v prijavi M1 - ZZZS mi je referentka dala pod opis""poklic, ki ga opravlja oznako" 1120 (generalni direktor, predsednik uprave...), je to ok ali bi bilo pametno narediti spremembo v prijavi?
- ali je morda potrebno na ZPIZ oddati M4? podatke?
Naj še omenim, če morda ni razvidno iz opisanega- sem lastnik, direktor in zaenkrat še edini delavec
Najlepša hvala že vnaprej za vse odgovore, morebitne povezave do odgovorov itd.
Lep in nasmejan dan želim vsem!
Jože
ker tu nisem našel čisto ustreznega odgovora ali sem ga pa morda spregledal imam tudi jaz nekaj vprašanj glede te teme.
Že pred nekaj leti sem kupil novo podjetje (za vsak slučaj
- Le te sem plačeval in jih še vedno iz podjetja (je to ok?, upam, da ga nisem preveč "pokronal") (v edavkih odd. obrazec ,mislim da je oznaka PODO-OPSVL kot fizična oseba?
- Sedaj , ko je malo več dela in je na srečo posledično začelo prihajati več prilivov, želim izplačati še razliko-"plačo"(izračunano iz teh 853,00€. Na kakšen način si to lahko izplačam i, kolikšna stopnja dohodnine je za to (na forumu se nekje piše o 20%, drugje o 25%)n kako to prijavim v edavke (obrazec)? V kolikor bi se dalo to izplačati v sedaj v januarju za december, kakšne podatke oz katere zbirne obrazce je potrebno oddati do konca januarja na durs?
Referentka na DURS-u mi je namreč rekla, da se to lahko izplača edino na podlagi podjemne pogodbe. To se mi nekako ne zdi logično, ker kolikor je meni znano je potrebno na podlagi te pogodbe spet plačevati določene prispevke. Je moja logika morda napačna?
- Je potrebno oddajati sedaj konec januarja kakšne "zbirne podatke" za mesečne OPSVL, ali to Durs sam zbere?
- v prijavi M1 - ZZZS mi je referentka dala pod opis""poklic, ki ga opravlja oznako" 1120 (generalni direktor, predsednik uprave...), je to ok ali bi bilo pametno narediti spremembo v prijavi?
- ali je morda potrebno na ZPIZ oddati M4? podatke?
Naj še omenim, če morda ni razvidno iz opisanega- sem lastnik, direktor in zaenkrat še edini delavec
Najlepša hvala že vnaprej za vse odgovore, morebitne povezave do odgovorov itd.
Lep in nasmejan dan želim vsem!
Jože
V letu 2011 ste prispevke za lastnika/direktorja enoosebne družbe še lahko plačevali preko TRR-ja podjetja s predložitvijo REK-obrazca (če ste si izplačevali plačo) ali pa predložitvijo obrazca OPSVL. V 2012 pa tega ne boste več mogli (izplačevati plače), saj ste obvezno zavarovani kot fizična oseba, ki opravlja dejavnost poslovodenja. Zato boste obrazec OPSVL oddajali kot fizična oseba in tudi prispevke plačevali kot fizična oseba. Prvič jih boste plačali (in oddali obrazec OPSVL) do 15. februarja za januar 2012.joze_kto napisal/-a: Le te sem plačeval in jih še vedno iz podjetja (je to ok?, upam, da ga nisem preveč "pokronal") (v edavkih odd. obrazec ,mislim da je oznaka PODO-OPSVL kot fizična oseba?
Direktor/lastnik si izplačuje "plačo" - dohodek na podlagi pogodbe o poslovodenju. V letu 2012 bi si lahko še izplačali plačo za leto 2011.joze_kto napisal/-a:Sedaj , ko je malo več dela in je na srečo posledično začelo prihajati več prilivov, želim izplačati še razliko-"plačo"(izračunano iz teh 853,00€. Na kakšen način si to lahko izplačam i, kolikšna stopnja dohodnine je za to (na forumu se nekje piše o 20%, drugje o 25%)n kako to prijavim v edavke (obrazec)? V kolikor bi se dalo to izplačati v sedaj v januarju za december, kakšne podatke oz katere zbirne obrazce je potrebno oddati do konca januarja na durs?
V tekočem letu pa gre za dohodek iz poslovodenja (sklenite pogodbo o poslovodenju, kjer opredelite tudi izplačilo povračil stroškov: prevoz, prehrana, dnevnice..): vrsta dohodka 1141, dohodninska vrsta dohodka 1110 in predložitev REK-1 obrazca, izplačevalec je pravna oseba. Dohodnina se obračuna z upoštevanjem dohodninske lestvice (ste glavni delodajalec), le prispevki vam ne znižujejo davčne osnove. Ti se vam bodo upoštevali po ugovoru na informativni izračun dohodnine za leto 2012.
Stopnja akontacije dohodnine v višini 25% se obračuna v primeru, če je izplačevalec dohodka drugi delodajalec, kar pomeni, da bi bili zavarovani na drugi podlagi (npr. nekje drugje bi bili v delovnem razmerju, zavarovani bi lahko bili kot s.p...)
OPSVL oddajate do 15. v mesecu za pretekli mesec preko e-davkov kot fizična oseba. Menim, da je opredelitev direktorja podjetja in šifra "ta prava".joze_kto napisal/-a:- Je potrebno oddajati sedaj konec januarja kakšne "zbirne podatke" za mesečne OPSVL, ali to Durs sam zbere?- v prijavi M1 - ZZZS mi je referentka dala pod opis""poklic, ki ga opravlja oznako" 1120 (generalni direktor, predsednik uprave...), je to ok ali bi bilo pametno narediti spremembo v prijavi?
lp
Huh, tole je bilo pa zelo hitro. Zares najlepša hvala za za izčrpno razlago.
lp
lp
Še vprašanje glede pogodbe o poslovodenju in stroškov...slovan napisal/-a: V tekočem letu pa gre za dohodek iz poslovodenja (sklenite pogodbo o poslovodenju, kjer opredelite tudi izplačilo povračil stroškov: prevoz, prehrana, dnevnice..): vrsta dohodka 1141, dohodninska vrsta dohodka 1110 in predložitev REK-1 obrazca, izplačevalec je pravna oseba. Dohodnina se obračuna z upoštevanjem dohodninske lestvice (ste glavni delodajalec), le prispevki vam ne znižujejo davčne osnove. Ti se vam bodo upoštevali po ugovoru na informativni izračun dohodnine za leto 2012.
Stopnja akontacije dohodnine v višini 25% se obračuna v primeru, če je izplačevalec dohodka drugi delodajalec, kar pomeni, da bi bili zavarovani na drugi podlagi (npr. nekje drugje bi bili v delovnem razmerju, zavarovani bi lahko bili kot s.p...)
..kot ste napisali, je potrebno v pogodbo vpisati tudi stroške... kaj pa, če morda nastanejo kakšni nepredvideni stroški (dnevnice, kilometrina , ipd ) jih je treba že vnaprej predvideti v pogodbi ali se to lahko uredi kasneje, morda z aneksom ali pa celo brez njega?
Ali je od stroškov, ki so nastali v zvezi s poslovodenjem (dnevnice, kilometrina, prevoz na in z dela, prehrana - malica med delom ipd stroški) tudi potrebno plačati akontacijo dohodnine, ali je to do zakonske višine prav tako, kot pri ostalih zaposlenih, le povračilo dejanskih stroškov, kot pri ostalih zaposlenih?
Hvala že vnaprej tudi za ta odgovor oz. morebitno povezavo na to temo.
lp
Dohodek pridobljen po pogodbi o poslovodenju se smatra kot dohodek iz zaposlitve. Pri teh dohodkih se vsa povračila stroškov do višine iz Uredbe, ne vštevajo v davčno osnovo.
V pogodbi se določi:
- višina bruto dohodka za poslovodenje;
- vrste povračil stroškov..morebiti z navedbo, da je njihova višina do višine določene z uredbo...: pri vključevanju v pogodbo ni pomembno ali si boste te stroške tudi dejansko izplačevali. Izplačujete jih na podlagi verodostojne dokumentacije: nalog za službeno potovanje; računi za prenočišče itd. za dejansko opravljene službene poti itd.
lp
V pogodbi se določi:
- višina bruto dohodka za poslovodenje;
- vrste povračil stroškov..morebiti z navedbo, da je njihova višina do višine določene z uredbo...: pri vključevanju v pogodbo ni pomembno ali si boste te stroške tudi dejansko izplačevali. Izplačujete jih na podlagi verodostojne dokumentacije: nalog za službeno potovanje; računi za prenočišče itd. za dejansko opravljene službene poti itd.
lp
Super ...najlepša hvala tudi za ta odgovor.
Bi imel pa še vprašanje glede izplačevanja nagrade za poslovodenje po pogodbi od katere sem/bom plačal prispevke. Ali se upošteva le ta, kot strošek mesečno tudi, če je le obračunana po pogodbi, dejansko pa ni izplačana v celoti ali pa sploh ne in ostane še kot obveznost podjetja do mene?
Recimo:
Nagrada po pogodbi = 853,- bruto, ni pa v celoti ali sploh ne izplačana.
Pa še to... od sredine julija 2011, ko sem, kot sem omenil v prvem mojem prispevku z vprašanji, zavarovan po 040 , so bili prispevki plačevani iz računa podjetja. Ali je potrebno tudi za to plačati akontacijo dohodnine in če ja, kako lahko to uredim ob plačilu z REK-om na edavkih , ker bo to za nazaj?
Rad bi namreč uredil tako, da bo vse ok in da se "da cesarju, kar je cesarjevega".
Hm, upam, da sem bil razumljiv. Hvala in lp
Bi imel pa še vprašanje glede izplačevanja nagrade za poslovodenje po pogodbi od katere sem/bom plačal prispevke. Ali se upošteva le ta, kot strošek mesečno tudi, če je le obračunana po pogodbi, dejansko pa ni izplačana v celoti ali pa sploh ne in ostane še kot obveznost podjetja do mene?
Recimo:
Nagrada po pogodbi = 853,- bruto, ni pa v celoti ali sploh ne izplačana.
Pa še to... od sredine julija 2011, ko sem, kot sem omenil v prvem mojem prispevku z vprašanji, zavarovan po 040 , so bili prispevki plačevani iz računa podjetja. Ali je potrebno tudi za to plačati akontacijo dohodnine in če ja, kako lahko to uredim ob plačilu z REK-om na edavkih , ker bo to za nazaj?
Rad bi namreč uredil tako, da bo vse ok in da se "da cesarju, kar je cesarjevega".
Hm, upam, da sem bil razumljiv. Hvala in lp
Osnova od katere ste plačevali prispevke za direktorja/lastnika preko obrazca OPSVL, se imenuje zavarovalna osnova. In ta je znašala /in še znaša/ bruto 852,40€ - najnižja pokojninska osnova. Prispevki, ki ste jih plačevali od julija dalje so plačani z TRR podjetja, čeravno ste bili zavezanec za te prispevke vi kot fizična oseba.
Po pojasnilih Dursa prispevke sicer smete plačati tudi iz podjetja, vendar vam to predstavlja "avansno" plačilo pogodbe o poslovodenju. To pa pomeni, da bi morali normalno obračunati dohodnino in predložiti REK-obrazce davčnemu organu. Ker tega niste storili, bi morda to prikazali kot terjatev do vas (skupina 16) in ob prvem "izplačilu" to poračunali s predložitvijo REK obrazca.
Primer: mesečni prispevki so 325,60; skupaj za 5 mesecev = 1.628€.... Glavni izplačevalec: upoštevamo splošno olajšavo in dohodnino po lestvici..
Dohodek iz poslovodenja je lahko v višini 853 kot navajate (lahko je tudi nižji ali višji): obračun za vsak posamezni mesec in tudi obrazec REK je za vsak mesec, sicer ne bo pravilno upoštevana splošna olajšava (prikazala vam bom le toliko mesecev, da poračunate prispevke):
- julij 853,00€..olajšava 2012 (ker boste izplačevali v 2012) 531; davčna osnova 322, dohodnina 52...izplačilo 853 - 52 = 801 - prispevki 801,00 = izplačilo NIČ;
- za avgust 2011 po enakem postopku.... za izplačilo 801, ki se uporabi za zmanjšanje terjatve za plačane prispevke (1.628 - 801 -801 = 26); ostane vam še 26 za poračun prispevkov;
- za september: enak obračun: izplačilo 801 - 26= 775 ===== ali si izplačate ali pa ostane obveznost do vas.
Dohodek po pogodbi o poslovodenju je strošek podjetja (853) za vse mesece v letu 2011, ko ste opravljali funkcijo direktorja - oziroma od dneva, ko ste se prijavili v obvezno zavarovanje s šifro 040. Praviloma so ti stroški tudi davčno priznani, četudi jih samo obračunate pa ne izplačate.
In ker sva pri postopku že na koncu, vas sprašujem: kje imate svojega računovodjo?? To vam mora pokazati in narediti on, saj bo tudi predlagal davčni obračun za vas (in še vse ostalo!).
lp
Po pojasnilih Dursa prispevke sicer smete plačati tudi iz podjetja, vendar vam to predstavlja "avansno" plačilo pogodbe o poslovodenju. To pa pomeni, da bi morali normalno obračunati dohodnino in predložiti REK-obrazce davčnemu organu. Ker tega niste storili, bi morda to prikazali kot terjatev do vas (skupina 16) in ob prvem "izplačilu" to poračunali s predložitvijo REK obrazca.
Primer: mesečni prispevki so 325,60; skupaj za 5 mesecev = 1.628€.... Glavni izplačevalec: upoštevamo splošno olajšavo in dohodnino po lestvici..
Dohodek iz poslovodenja je lahko v višini 853 kot navajate (lahko je tudi nižji ali višji): obračun za vsak posamezni mesec in tudi obrazec REK je za vsak mesec, sicer ne bo pravilno upoštevana splošna olajšava (prikazala vam bom le toliko mesecev, da poračunate prispevke):
- julij 853,00€..olajšava 2012 (ker boste izplačevali v 2012) 531; davčna osnova 322, dohodnina 52...izplačilo 853 - 52 = 801 - prispevki 801,00 = izplačilo NIČ;
- za avgust 2011 po enakem postopku.... za izplačilo 801, ki se uporabi za zmanjšanje terjatve za plačane prispevke (1.628 - 801 -801 = 26); ostane vam še 26 za poračun prispevkov;
- za september: enak obračun: izplačilo 801 - 26= 775 ===== ali si izplačate ali pa ostane obveznost do vas.
Dohodek po pogodbi o poslovodenju je strošek podjetja (853) za vse mesece v letu 2011, ko ste opravljali funkcijo direktorja - oziroma od dneva, ko ste se prijavili v obvezno zavarovanje s šifro 040. Praviloma so ti stroški tudi davčno priznani, četudi jih samo obračunate pa ne izplačate.
In ker sva pri postopku že na koncu, vas sprašujem: kje imate svojega računovodjo?? To vam mora pokazati in narediti on, saj bo tudi predlagal davčni obračun za vas (in še vse ostalo!).
lp
Najlepša hvala tudi za ta odgovor.....
... računovodja je priden
.. mi je tudi on vse razložil, a saj veste, bolje imeti dve mnenji-sploh če sta enaki, kot le eno. Menim pa tudi, da več, kot vem sam, bolje je.
lp
... računovodja je priden
lp
Zanima me ali je nujno potrebno sporočiti spremembe na sodišča glede nove pogodbe o poslovodenju, ko jo podpiše direktor in lastnik enoosebne družbe? ali je lahko pogodba bolj splošna zgolj za med družbo in poslovodjo
je xy bil za nedoločen čas postavljen (imenovan) za poslovodjo družbe, da je imenovanje za poslovodjo sprejel in bil kot poslovodja vpisan v sodni register dne 01.01.2012, kar je razvidno iz Sklepa o vpisu ustanovitve subjekta, številka Srg LLLL/ŠŠ, ki ga je izdalo Okrožno sodišče v Kraj,
2.
se Pogodba sklepa kot pogodba civilnega prava na podlagi pravil civilnega prava – Obligacijskega zakonika (OZ) (Uradni list RS, št. 97/2007-UPB1) – v povezavi z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1) (Uradni list RS, št. 65/2009-UPB3), in ne kot pogodba o zaposlitvi s poslovodno osebo po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR) (Uradni list RS, št. 42/2002, s spremembami in dopolnitvami).
je xy bil za nedoločen čas postavljen (imenovan) za poslovodjo družbe, da je imenovanje za poslovodjo sprejel in bil kot poslovodja vpisan v sodni register dne 01.01.2012, kar je razvidno iz Sklepa o vpisu ustanovitve subjekta, številka Srg LLLL/ŠŠ, ki ga je izdalo Okrožno sodišče v Kraj,
2.
se Pogodba sklepa kot pogodba civilnega prava na podlagi pravil civilnega prava – Obligacijskega zakonika (OZ) (Uradni list RS, št. 97/2007-UPB1) – v povezavi z Zakonom o gospodarskih družbah (ZGD-1) (Uradni list RS, št. 65/2009-UPB3), in ne kot pogodba o zaposlitvi s poslovodno osebo po Zakonu o delovnih razmerjih (ZDR) (Uradni list RS, št. 42/2002, s spremembami in dopolnitvami).
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
Pogodba o poslovodenju je že po svoji naravi pogodba civilnega prava. In nobene pogodbe ne predlagamo sodišču.
lp
lp
Huh spet sva tako jaz, kot računovodja v dilemi. Kot sem že v enem od mojih prejšnjih postov omenil; od julija 2011 sem bil zaposlen/zavarovan po podlagi 040/112.Podjetje mi je obračunavalo in plačevalo prispevke in obračunavalo, a še ne izplačevalo nagrado za poslovodenje. Sedaj me pa zanima, kam v izkazu poslovnega izida prikažemo te stroške.... pod AOP 137 ali pod AOP 139 (prispevki pod AOP 141 in 142 in obračunano nagrado pod AOP 140)..ali morda pod kak drug AOP?
Hvala za odgovore in lp!
Hvala za odgovore in lp!