46.člen ZDDV 1. odstavek

Moderator: Mirko Zbačnik

ns
Nov član
Nov član
Kontakt:

46.člen ZDDV 1. odstavek

Odgovor Napisal/-a ns »

berem 46.člen ZDDV 1.odstavek, pa spet berem, pa še berem, pa ne zastopim, naj mi en tole mal po kmečko razloži. prosim
v katerem primeru jaz lahko na rač. za prodano blago tujcu napišem, da je dobava oproščena plačila DDV po tem členu?
hvala
ns lp
lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a marea »

Ko prodate blago kupcu, ki se identificira z davčno številko druge države članice in je to blago bilo dopeljano ali odposlano v drugo državo članico.

Upam, da sem pomagala.

Lp
marea
ns
Nov član
Nov član
Kontakt:

46.člen ZDDV 1.odstavek

Odgovor Napisal/-a ns »

najlepša hvala,
torej davčni zavezanec uveljavlja oprostitev DDV na podlagi 46.člena in dokazuje da je to blago res odposlano v drugo državo članico z RAČUNOM IN PREVOZNO LISTINO(crm), če pa prevozne listine ni, pa mora imet pisno izjavo, a ne?
hvala
ns
lp
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Tako je. Imeti mora dokazilo, da je blago zapustilo Slovenijo.

Lp
marea
febo

Odgovor Napisal/-a febo »

1. točka 46. člen - dobava blaga v EU
2. točka 46. člen dobava novih prevoznih sredstev v EU
3. točka 46. člen dobava trošarinskih izdelkov v EU
4. točka 46. čle prenos blaga z interno listino v EU
V vsakem primeru je potrebno dokazati da je blago zapustilo Slovenijo. Doikazilo je lahko katerikoli dokument s katerim to lahko dokažete in ne samo račun ali CMR.

LP :sklovn: :sklovn: :sklovn:
capa1
Računovodja
Računovodja

Re: 46.člen ZDDV 1. odstavek

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Kaj pa če opravimo storitev- kupec iz tujine nam da svoj material in mi ga obdelamo ter pošljemo nazaj. Zaračunamo samo storitve - po katerem členu so oproščene te storitve - po 18.d členu?
LP
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Menim, da v kolikor opravite storitev na premičnini davčnemu zavezanci uporabite 25.člen ZDDV-1.

Lp
marea
capa1
Računovodja
Računovodja

Ja, ne vem čisto natančno ali je to storitev na premičnini - mi dejansko dobimo material -kovinske cevi- od partnerja iz EU( ki je davčni zavezanec in imam ID DDV , ter poročam v rekapitulacijskem poročilu pod storitve) in iz njih naredimo nek proizvod, nato pa te obdelane cevi peljemo nazaj k temu prvotnemu kupcu. Do sedaj se na račun pisala, da je ta storitev oproščena po 18.d. členu ZDDV (stara klavzula, da je joj :roll: ).
Zdaj pa ne vem, po katerem členu ZDDV_1 je ta storitev oproščena davka.

25.člen navaja storitve posrednikov (ne vem, če smo ravno posredniki - le opravimo delo na njihovem materialu)

28. člen pa govori o storitvah na premičnini

Ma čisto sem :smodrica: , sploh več ne razumem teh členov, kaj bi naj pomenili.
Prosim za pomoč - katera klavzula za oprostitev ddv za storitve?

Hvala
LP
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Napisali ste:....[i]le opravimo delo na njihovem materialu[/i]. Iz tega sklepam da gre za opravljeno storitev na premičnini, za davčnega zavezanca iz EU, zatorej menim, da se pri tem uporabi 25.člen ZDDV-1, ki pravi:

25. člen
(splošna pravila)
(1) Kraj opravljanja storitev, ki jih prejme davčni zavezanec, ki deluje kot tak, je kraj, kjer ima ta
davčni zavezanec sedež svoje dejavnosti. Če so te storitve opravljene stalni poslovn i enoti davčnega zavezanca, ki ni v kraju, kjer ima sedež svoje dejavnosti, je kraj opravljanja teh storitev kraj, kjer ima ta davčni zavezanec stalno poslovno enoto. Če takega sedeža ali take stalne poslovne enote ni, je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima davčni zavezanec, ki prejme te storitve, stalno oziroma običajno prebivališče.

(2) Kraj opravljanja storitev, ki jih prejme oseba, ki ni davčni zavezanec, je kraj, kjer ima izvajalec
storitev sedež svoje dejavnosti. Če so te storitve opravljene iz stalne poslovne enote izvajalca, ki ni v kraju, kjer ima izvajalec sedež svoje dejavnosti, je kraj opravljanja teh storitev kraj, kjer ima izvajalec storitev stalno poslovno enoto. Če takega sedeža ali take stalne poslovne enote ni, je kraj opravljanja storitev kraj, kjer ima izvajalec storitev stalno oziroma običajno prebivališče.
marea
capa1
Računovodja
Računovodja

Torej pri izdanem računu napišem, da so te storitve oproščene ddv po 25.členu ZDDV-1? Še kak člen zraven?
V RP-O pa poročam o teh storitvah pod A6 skupna vrednost storitev? (sem dobila eno nepreverjeno informacijo, da se te storitve vključijo kar pod A3 skupna vrednost dobav?!)
V ddv obrazec pa pod točko 12.

Vem, da so ta vprašanja za koga neumna, toda jaz bi rada prišla do konca, da imamo končno pravo klavzulo na računu. :)
Zato hvala marea ter vsem "pomagačem". :palca:
LP
marea
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Klavzulo lahko napišete: DDV-obrnjena davčna obveznost po 25/1 ZDDV-1.

V RP-O menim da je potrebno evidentirati pod A6

V DDV-O pa menim da je potrebno evidentirati v polje 12
marea
capa1
Računovodja
Računovodja

Marea, točno tako. Sem vprašala še enega svetovalca, ki je potrdil 25. člen, pri rekapitulaciji pa se vpiše pod A6, ddv pod točko 12.

Končno sem zadihala.....hvala. :wink:
LP
Odgovori