regres, polovični del.čas

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Shya
Novinec
Novinec

regres, polovični del.čas

Odgovor Napisal/-a Shya »

pozdravljeni!
mene samo zanima ali mi pripada regres in sicer, podpisala sem pogodbo za določen del.čas in to je za eno leto ( od 1.3.2011 do 1.3.2012), s tem da nisem celo leto koristila letnega dopusta, in sem od novembra 2011 na bolniški zaradi nosečnosti. delodajalec do zdaj ni izplačal še nič! pogodba mi poteče konec februarja in mi je tudi ne bo podaljšal. koliko in ali mi pripada od regresa za polovični del.čas? hvala za odgovor.lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: regres, polovični del.čas

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pripada vam polovico regresa za letni dopust ("zaposlitev za polovični delovni čas), ne glede na to ali ste koristili LD ali ne.
Glede na to, da ste na bolniški in da boste še do takrat, ko vam poteče pogodba za določen čas, nimate možnosti izkoristiti LD za leto 2011 oziroma prenosa le-tega v leto 2012.

lp
Shya
Novinec
Novinec

in kaj lahko naredim če mi delodajalec ne namerava izplačati polovico regresa? in do kdaj mi to mora izplačati? ker nismo ravno v dobrih odnosih, mislim da regresa nikoli ne bom videla.... hvala vam za odgovor
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Regres vam bi moral načeloma izplačati do 1. julija, če bi imel kakršnekoli finenčne težave do 1. novembra, drugače pa je navada, da se regresi za delavce, za katere imajo sklenjene pogodbe za določen čas, praviloma krajše od enega leta, da izplačajo regres konec leta, oziroma v januarju.

Dejstvo, da niste ravno v dobrih odnosti ni razlog za neizplačilo regresa. Vemo pa, da je včasih tudi to razlog za neizplačilo. Regres je iztožljiv, lahko najprej večkrat povprašate, kako in kaj, imate na voljo inšpektorat za delo, v kolikor sumite, da vam ga noče izplačat. Nazadnje je tu še tožba in ... v glavnem, pravico do regresa imate in delodajaec vam te pravice ne sme odreč.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Shya
Novinec
Novinec

se pravi do konca januarja 2012 bi mi moral regres izplačati?po pravilih....koliko pa mi regresa pripada na pol.delavni čas?hvala za vaš čas
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Za polovični delovni čas vam pripada regres, kot vam je že odgovorila ga. slovan v tem prispevku.

V januarju izplačujejo regres za delavce, zaposlene za določen čas navadno iz praktičnih razlogov, kot so, da ne "komplicirajo" med letom, drugače so roki za izplačilo zapisani v ZDR in sem vam hih tudi navedel. A v kriznih časih se izplačuje tudi z zmožnostjo podjetja, ker včasih mnoga tudi če bi rade, enostavno ne morejo izplačat.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
marko4
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a marko4 »

Pozdravljeni

Da ne odpiram nove teme bom napisal mojo dilemo kar v to.

Delavka je pri nas zaposlena za krajši delovni čas (20 ur) od 1.9.2012. Celo leto bo za krajši delovni čas (20 ur) zaposlena tudi v drugem zavodu in je tam že dobila 50% regresa za letni dopust. Za naš zavod velja Kolektivna pogodba za vzgojo in izobraževanje, ki pravi, da dobijo delavci, ki delajo s krajšim delovnim časom enak regres kot tisti s polnim. Menim, da ji bo konec leta pripadalo 50% (zaradi zaposlitve in izplačila pri drugem delodajalcu) od 4/12 regresa. Ali razmišljam pravilno? Če bi bila zaposlena samo pri nas (ne glede na delovni čas) bi dobila 4/12.
Odgovori