POLOVIČNI DELOVNI ČAS
Moderator: Mirko Zbačnik
POLOVIČNI DELOVNI ČAS
Pozdravljeni, forumovci.
Imam pereče vprašanje in sicer me zanima naslednje:
direktor d.o.o. sedaj prejema plačo, zaposlen je za poln delovni čas - 8 h na dan. Ker ima podjetje že od leta 2000 in ni bilo nobenih sprememb, potem lahko s tem nadaljuje - ga ne zavezuje zavarovanje na osnovi 112?
Ali se lahko v svojem podjetju zaposli samo za 4 ure na dan? Za polovični delovni čas pa bi zaposlil svojo ženo, ki je prišla iz
porodniške?
Kaj menite o tem?
Lepo prosim za vaša mnenja, izkušnje,...
Hvala že vnaprej
Imam pereče vprašanje in sicer me zanima naslednje:
direktor d.o.o. sedaj prejema plačo, zaposlen je za poln delovni čas - 8 h na dan. Ker ima podjetje že od leta 2000 in ni bilo nobenih sprememb, potem lahko s tem nadaljuje - ga ne zavezuje zavarovanje na osnovi 112?
Ali se lahko v svojem podjetju zaposli samo za 4 ure na dan? Za polovični delovni čas pa bi zaposlil svojo ženo, ki je prišla iz
porodniške?
Kaj menite o tem?
Lepo prosim za vaša mnenja, izkušnje,...
Hvala že vnaprej
Re: POLOVIČNI DELOVNI ČAS
Vprašanje, ki sledi vprašanju:
Podlaga za zavarovanje direktorja je: ??? Je direktor tudi lastnik???
lp
Podlaga za zavarovanje direktorja je: ??? Je direktor tudi lastnik???
lp
Pozdravljeni,
sama imam podobno vprašanje. Sem direktorica podjetja in 49% lastnica. Zanima me koliko mora znašati po zakomu minimalna plača in pa če lahko koristim skrajšan delovnik na račun otrok? Hvala za odgovor.
sama imam podobno vprašanje. Sem direktorica podjetja in 49% lastnica. Zanima me koliko mora znašati po zakomu minimalna plača in pa če lahko koristim skrajšan delovnik na račun otrok? Hvala za odgovor.
In ste obvezno zavarovani na podlagi?? 040 ali 001???
lp
lp
direktor je tudi lastnik, zavarovan na osnovi 001
Kanarček:
- praviloma se lahko vsi, ki imajo sklenjeno delovno razmerje zaposlijo za polni delovni čas, manj kot polni delovni čas: za polovični itd. In ker ima direktor sklenjeno delovno razmerje, velja to tudi za njega.
Koga bo zaposlil in za koliko časa, pa je odvisno od potreb delovnega procesa. Če ugotovi, da je za direktorovanje dovolj 4 ure (in kaj drugega ne zna!!
), lahko za tisto drugo, ki je povezano z dejavnostjo oziroma potrebami podjetja zaposli še nekoga za polni delovni čas, polovični delovni čas...
V primeru, da pa bi bil zavarovan na podlagi 040, pa se ne more zavarovati za polovični delovni čas, ampak le za polni delovni čas. Četudi vodi podjetje le 4 ure na dan, preostale 4 ure pa počne kaj drugega.
lp
- praviloma se lahko vsi, ki imajo sklenjeno delovno razmerje zaposlijo za polni delovni čas, manj kot polni delovni čas: za polovični itd. In ker ima direktor sklenjeno delovno razmerje, velja to tudi za njega.
Koga bo zaposlil in za koliko časa, pa je odvisno od potreb delovnega procesa. Če ugotovi, da je za direktorovanje dovolj 4 ure (in kaj drugega ne zna!!
V primeru, da pa bi bil zavarovan na podlagi 040, pa se ne more zavarovati za polovični delovni čas, ampak le za polni delovni čas. Četudi vodi podjetje le 4 ure na dan, preostale 4 ure pa počne kaj drugega.
lp
Slovan, najlepša hvala za izčrpen odgovor.
lp
lp
Smo dvoosebna družba. Kakor sem zasledila koristim vse isto kot prej, ali je kaj drugače? Je potrebno izpolniti tudi kak nov obrazec glede tega in oddati na ZZZZS?
Ste lastnica in direktorica podjetja in ste obvezno zavarovani s podlago 001 - delovno razmerje po pogodbi o zaposlitvi (to moja predpostavka). Ali ste z zavarovalno podlago 040 (tudi to je mogoče???)
Najnižja plača za zaposlene je minimalna plača, ki je od 01.01.2012 dalje okrog 764€.
Skrajšan delovnik lahko koristite po zakonu o starševskem varstvu, več pa boste izvedeli na pristojnem Centru za socialno delo.
lp
Najnižja plača za zaposlene je minimalna plača, ki je od 01.01.2012 dalje okrog 764€.
Skrajšan delovnik lahko koristite po zakonu o starševskem varstvu, več pa boste izvedeli na pristojnem Centru za socialno delo.
lp
Kanarček: menim, da ne bo šlo, ker lahko ostane zavarovan pod šifro 001 samo, dokler se ne spremenijo pogoji zaposlitve in pod tako spremembo zagotovo spada skrajšanje delovnega časa.
To velja, če gre za enoosebno družbo, kjer je lastnik hkrati tudi direktor.
To velja, če gre za enoosebno družbo, kjer je lastnik hkrati tudi direktor.
Adut morda imate celo prav. Spremeni se pogodba o zaposlitvi!! v tistem delu, ki govori o delovnem času! Hvala za opozorilo, sem premalo poglobljeno razmišljala.
Če pa se mu spremeni sedaj na šifro zavarovanja 040+112, pa ne more biti zavarovan za polovični delovni čas.
lp
Če pa se mu spremeni sedaj na šifro zavarovanja 040+112, pa ne more biti zavarovan za polovični delovni čas.
lp