Spoštovani, kot fizična oseba sem začel z graditvijo poslovno-stanovanjske stavbe. Zaradi pomanjkanja fin. sredstev sem prisiljen del stavbe prodati. Zemljišče sem pridobil Marca 2003.
Zanima me kako naj obračunam davek pri prodaji poslovnega prostora in stanovanja? Kako obračunam vstopni in izstopni DDV, ali ga sploh rabim kot fizična oseba? Ali sem zavezan za plačilo davka od dobička? Kako naj obračunam stroške, ki sem jih imel, ker sem veliko dela opravi sam?
ali moram prihodek vpisati v dohodnino?
Hvala za vse odgovore.
Davek pri prodaji nepremičnine
Moderator: Mirko Zbačnik
Ce ste objekt gradili kot fizična oseba, potem ga boste tako tudi prodali.
Ce ste ga gradili kot SP, ki je tudi fizična oseba in vstopni DDV odbijali, potem je tu stvar bistveno drugacna.
Torej, ce ste objekt gradili, kot sem navedel v prvem navodu, potem je najboljše da se zglasite na eno od agencij za posredovanje prodaj nepremičnin. Nekaj boste morali plačati, toda prihranili si boste veliko casa i poti.
lp Soncek
Ce ste ga gradili kot SP, ki je tudi fizična oseba in vstopni DDV odbijali, potem je tu stvar bistveno drugacna.
Torej, ce ste objekt gradili, kot sem navedel v prvem navodu, potem je najboljše da se zglasite na eno od agencij za posredovanje prodaj nepremičnin. Nekaj boste morali plačati, toda prihranili si boste veliko casa i poti.
lp Soncek
Fizična oseba, torej oseba, ki ne opravlja dejavnosti si nikoli ne ugotavlja DOBIČEK saj je to kategorija poslovnih subjektov in posledica pozitivne razlike prihodkov in odhodkov.
Kot fizična oseba lahko imate le prejemke, ki lahko izhajajo iz delovnega razmerja ali po kašnih drugih osnov prejeta plačila.
Ob prodaji nepremičnine, ste zavezani za plačilo davka na promet z nepremičninami in mislim da ničesar drugega. Davek od prodaje nepremičnin se ugotavlja od osnove, ki je prodajna cena nepremičnine.
Torej. Vi ne boste morali nič obračunavati say vam bodo to naredili drugi.
Še enkrat. Mislim da je najbolje da to naredite preko neke od agencij, ki se ukvarjajo s tem.
Kot fizična oseba lahko imate le prejemke, ki lahko izhajajo iz delovnega razmerja ali po kašnih drugih osnov prejeta plačila.
Ob prodaji nepremičnine, ste zavezani za plačilo davka na promet z nepremičninami in mislim da ničesar drugega. Davek od prodaje nepremičnin se ugotavlja od osnove, ki je prodajna cena nepremičnine.
Torej. Vi ne boste morali nič obračunavati say vam bodo to naredili drugi.
Še enkrat. Mislim da je najbolje da to naredite preko neke od agencij, ki se ukvarjajo s tem.
-
mojca111si
- Novinec

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
<font face="Tahoma"></font id="Tahoma">LP
Strinjam se s Sončkom, dodala bi samo to, da znaša davek na promet nepremičnin 2% od prodajne cene nepremičnine. To morate urediti na davčni upravi kjer oddate napoved za odmero davka na promet nepremičnin. Res je veliko enostavneje, če predate stvar v roke eni od nepremičninskih agencij.
Pozdrav, Mojca:)
Strinjam se s Sončkom, dodala bi samo to, da znaša davek na promet nepremičnin 2% od prodajne cene nepremičnine. To morate urediti na davčni upravi kjer oddate napoved za odmero davka na promet nepremičnin. Res je veliko enostavneje, če predate stvar v roke eni od nepremičninskih agencij.
Pozdrav, Mojca:)
Res je ,da znaša davek od prodaje nepremičnine 2 %, vendar vam davčna uprava pri tem preveri tudi koliko časa ste že lastnik nepremičnine, saj velja v primeru, da od dneva pridobitve nepremičnine še niso minila 3 leta tudi zakon o dohodnini, ki obdavčuje tako imenovane "kapitalske dobičke" (enako velja tudi za vrednostne papirje). Ta dobiček ugotovijo tako, da od vaše prodajne cene odštejejo znesek za katerega ste nepremičnino kupili in v primeru, da je razlika pozitivna, vam to razliko obdavčijo v višini 25%.
Tako je. Človek vedno nekaj pozabi, spregleda. In seveda tega vam nihce ne bo uposteval.
V tem triletnem obdobju se skriva še nekaj. Pravica do brezpogojnega razpolaganja oziroma popolnega lastnistva v primeru ce je nepremicnina bila podarjena od strani osebe, katera je v rubeznem postopku.
Ali morda veste o tem kaj vec?
lp Soncek
V tem triletnem obdobju se skriva še nekaj. Pravica do brezpogojnega razpolaganja oziroma popolnega lastnistva v primeru ce je nepremicnina bila podarjena od strani osebe, katera je v rubeznem postopku.
Ali morda veste o tem kaj vec?
lp Soncek