NUJNO-PRODAJA OS IN DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

NUJNO-PRODAJA OS IN DDV

Odgovor Napisal/-a tankra »

Ali mi lahko kdo iz izkušen pomaga kako je z DDV pri prodaji OS. Na davčni sem dobila mnenje (sicer po telefonu) da je potrebno v kolikor prodaM OS (in zaračunam na računu DDV) to smatrati kot nenamensko porabo in poračunat DDV katerega sem si pri nabavi odbila (v kolikor še ni preteklo 5 let od nabave).
Pri enem od naročenih davčnih pregledev so mi gospe iz davčne revizorske hiše zagotovile da to ni tako.
Sedaj pa mi spet ni nič jasno. Kako je prav?
Hvala

Tanja
tankra
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Ali je vprašanje tako trapasto, da mi nihče noče odgovorit?
Lp

Tanja
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Vprašanje ni trapasto, samo kaj, če sta spet dve mnenji, vprašajte še enkrat in boste dobili tretje mnenje. Jaz mislim seveda nisem ravno sigurna, da je tako, Če prodaš po višji vrednosti od knjigovodske , zaračunaš od razlike ddv, če pa po manjši vrednosti, pa ddv ne zaračunaš, ddv pa moraš poračunati samo v primeru, da os uničiš ali porabiš v lastne namene.
ana
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ana »

če ste si pri nabavi poračunali vstopni DDV, ga ob prodaji obračunate. doba 5-tih let pa velja za primer če ste NV OS vpoštevali kot olajšavo pri obračunu davka od dobička, zato je potrebno prodajo OS v prej kot v 5-tih letih vpoštevati pri obračunu davka od dobička.

moje mnenje glede nenamenske porabe: prodaja OS je namenska poraba,
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Pri olajšavi za davek od dobička velja, da si moraš poračunati olajšavo, če OS prodaš (ali kako drugače odtujiš) prej kot v 3 letih po letu nabave.

Glede DDV pa je tudi moje mnenje, da moraš od prodajne vrednosti obračunati DDV, če si ga ob nabavi odbil. Samo če OS "šenkaš" ali izločiš iz registra zaradi okvare ali iz drugih razlogov, moraš poračunati vstopni DDV. Tako menijo tudi moje kolegice, ampak nobena od nas ne dela na davčni.
Odgovori