Neplačan račun po 3. letih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Sara30
Računovodja
Računovodja

Neplačan račun po 3. letih

Odgovor Napisal/-a Sara30 »

Pozdravljeni.

Ko sem delala spisek odprtih terjatev sem opazila, da imamo odprte račune izpred več kot 3 let. Potem pa mi je nekdo rekel, da če se račune ne poravna v roku 3 let, lahko tisti ki je račun prejel ga lahko tudi uniči in sploh ne poravna.

Edina možnost, da se to prepreči naj bi bila, da damo račun v izterjavo.

Ali je to res? Samo delno drži ali je to popolna izmišljotina? Po katerem zakonu je to? (če lahko daste link, da si preberem)

Hvala
Sara
amadeus
Začetnik
Začetnik

Re: Neplačan račun po 3. letih

Odgovor Napisal/-a amadeus »

Tudi če daš račun v izterjavo (izvršba) po zastaralnem roku dolžnik ni dolžan vrniti terjatve (Obligacijski zakonik) oziroma v ugovoru na izvršbo se lahko sklicuje na zastaranje, če seveda ugovor da, če ga ne da, sodišče ne gleda, ali so računi zastarani, ampka samo trže dolžniku če je seveda kaj za trgati ;(
Zastaralni rok je odvisen od vrste terjatve.

LP
Sara30
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Sara30 »

Hvala za odgovor. Imela bi pa še par vprašanj.

Torej koliko časa bi rabil račun izstavljen za elektroinstalacijske storitve da poteče?

Ali po potečenem času kupec lahko še vedno plača račun če želi ali ga ne sme več ker je po zakonu pretekel?

Hvala
Sara
amadeus
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a amadeus »

3 leta (če ste vmes pošiljali odprte postavke, in je le te potrdil, se šteje od tistega datuma spet tri leta itd)

Seveda ga lahko plača, saj vam je dolžan, le potrbno mu ni več po zastaranju ;( pa srečno,

LP
Odgovori