OLAJŠAVA ZA VZDRŽEVANEGA DRUŽINSKEGA ČLANA

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: OLAJŠAVA ZA VZDRŽEVANEGA DRUŽINSKEGA ČLANA

Odgovor Napisal/-a slovan »

Obrazec vloge za uveljavljanje VDČ ima posebno vrstico, v katero se vpisuje:
Uveljavljam razliko do celotne višine posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, za katere posebno olajšavo uveljavlja zavezanec …………………........, z davčno številko ……………………. (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o bivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov) (poštna številka, ime pošte) (telefonska številka).

Na ta način zavezanec skrajša čas morebitnega vračila preveč plačane dohodnine, saj ni potrebe po ugovoru na informatinvni izračun.
V primeru, ki ga navaja predhodnica, pa je očitno davčni organ upošteval le 10. odstavek in pripisal razliko drugemu partnerju, ni pa upošteval 11. odstavka istega člena, ki govori:
(10) Za istega vzdrževanega družinskega člana se v davčnem letu prizna posebna olajšava samo enemu zavezancu, drugemu pa le morebitna razlika do celotne višine olajšave.
(11) Če se zavezanci ne morejo sporazumeti, kdo izmed njih bo uveljavljal posebno olajšavo za istega vzdrževanega družinskega člana, se prizna vsakemu zavezancu sorazmerni del olajšave.

Kolikor sta oba zakonca navedla iste VDČ (iz tega sledi, da se ne moreta sporazumeti!!), bi moral upoštevati vsakemu polovico. In očitno je ravnal v korist zavezanca, če je to za njega ugodneje. Kolikor pa bi bila situacija drugačna, da se pred tem nista sporazumela in sta prav zato navedla oba iste člane, pa bi se morala pritožiti na izdano odločbo ter dokazati, da davčni organ ni pravilno ravnal.

lp
orljek
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a orljek »

Kompotelka, ni rečeno, da je ta dursov način za vas najugodnejši : če prvemu spuca davčno osnovo do nule, drugi pa ostane recimo še v drugem razredu, so vas napeli.
Jaz bi bil tudi skeptičen,če v prikazanem primeru res za četrtega otroka, pripisanega drugemu zakocu, upoštevajo povečano olajšavo za četrtega otroka . namreč če bi si zakonca sama razdelila otroke, bi priznali samo olajšavo kot za drugega otroka?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

orljek napisal/-a:Jaz bi bil tudi skeptičen,če v prikazanem primeru res za četrtega otroka, pripisanega drugemu zakocu, upoštevajo povečano olajšavo za četrtega otroka . namreč če bi si zakonca sama razdelila otroke, bi priznali samo olajšavo kot za drugega otroka?
V odločbi je razvidno kako so upoštevane olajšave: ali je davčni organ "izračunal" skupni znesek olajšav za vse otroke po vrsti in nato neizkoriščen del upošteval pri drugem.
Pri "delitvi" VDČ se ne upošteva vrstni red: če prvi uveljavlja dva (je to prvi in drugi otrok); in drugi dva (je zopet prvi in drugi otrok). Takšna delitev pa pomeni "izgubo" pri olajšavah za cca 5.300€ na letnem nivoju (2011):
1. otrok= 2.319,50
2. otrok= 2.521.59
3. otrok = 4.205,64
4. otrok = 5.889,70
skupaj = 14.936,43

Se strinjam z vami, da je najbolje, da si vsak sam izdela "strategijo" upoštevanja olajšav (tudi variante upoštevanja le določenega obdobja znotraj leta kot to počno nekateri..le da je izplen za njih najboljši). Nimamo izračuna kompotelke, da bi lahko presojali ali so ji dacarji pravilno upoštevali oziroma da so upoštevali olajšave v njeno/njuno korist.
lp
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

orljek napisal/-a:Kompotelka, ni rečeno, da je ta dursov način za vas najugodnejši : če prvemu spuca davčno osnovo do nule, drugi pa ostane recimo še v drugem razredu, so vas napeli.
Se strinjam! Če bi mož zaradi tega ostal še v drugem razredu, se taka delitev zagotovo ne splača.

Se strinjam tudi, da je to skregano s pravili in po 11. odstavku bi morali upoštevati vsakemu polovico, kar sicer ne bi bilo tako narobe, saj imava približno enake prihodke.

Moje ugotovitve temeljijo le na primerih iz prakse, ko sva pač ugotavljala, kako jih prepričati, da za četrtega otroka uveljaviva celo olajšavo za četrtega otroka, ne pa vsak le za prvega in drugega. Kot je napisala ga. Slovan gre za razliko cca 5.300 UR na letnem nivoju, kar ni zanemarljivo.

Tudi mene je presenetil Dursov algoritem upoštevanja olajšav, zaenkrat se obnese (tretje leto zapored).

V bistvu se mi zdi, da bi moralo biti isto, če bi sama uveljavljala olajšave za vse štiri otroke, mož pa bi izpolnil vrstico na obrazcu:

Uveljavljam razliko do celotne višine posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, za katere posebno olajšavo uveljavlja zavezanec …………………........, z davčno številko …………………….
Pa bi moral mož navesti tudi vse VDČ-je za katere uveljavlja razliko? Zdi se mi da bi moral. Potem smo pa spet tam - oba uveljavljava olajšave za iste VDČ-je???

Tega v bistvu nismo storili, ker je o uveljavljanju VDČ-jev poročalo podjetje (tam pa te opcije ni).
orljek napisal/-a:
Jaz bi bil tudi skeptičen,če v prikazanem primeru res za četrtega otroka, pripisanega drugemu zakocu, upoštevajo povečano olajšavo za četrtega otroka . namreč če bi si zakonca sama razdelila otroke, bi priznali samo olajšavo kot za drugega otroka?
Res priznajo celo olajšavo za četrtega otroka. In točno za to gre.
tv0jheker
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tv0jheker »

Ali ni tako, da se za zasebnike ne javlja ničesar glede vzdrževanih družinskih članov, da se to odda v davku od dohodka pravnih oseb?

Kako pa je za d.o.o. in njegove lastnike, ki niso med letom uveljavljali, ti morajo to storiti do 6.2.?

Kaj sploh računovodja javi na durs ali pošlje v primeru, ko niso vzdrževani druž. člani med letom in ko delodajalec ne plačuje prostovoljnega pokojninskega zavarovanja?
Kdor hoče nekaj narediti, bo našel pot. Kdor noče ničesar narediti, bo našel izgovor.
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Še eno vprašanje v tej zvezi in sicer.

moja hčerka je študentka in dela preko študentskega servisa. Zaslužek je kar velik, tako, da je za leto 2010 plačala tudi
nekaj dohodnine.

Zanima me sledeče: pri dohodnini se ji je upoštevala splošna olajšava, pred obdavčenjem - vprašanje: ali jo lahko tudi
jaz uveljavljam kot vzdrževanjega družinskega člana? :?

Hvala za odgovor in lp :)
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Verjetno je napaka v letnici: plačala dohodnino med letom 2011!!

Pri dohodkih preko študentskega servisa se študentom upoštevata obe olajšavi; tako splošna olajšava kot tudi posebna osebna olajšava. In če je že z upoštevanjem teh dveh olajšav plačala akontacijo dohodnine, je malo verjetno, da bi vam morebitna kombinacija (da jo vi uveljavljate kot VDČ) ustrezala.

Temeljno načelo je, da se lahko olajšava za VDČ upošteva, vendar se v tem primeru ne upošteva splošna olajšava pri zavezancu, v vašem primeru pri hčeri. Upoštevala bi se ji posebna olajšava za dohodke preko študentskega servisa.

Sicer pa lahko preko programa na spletni strani Dursa preizkusite kaj vam pomeni (skupni "izplen":
- pri hčeri brez splošne olajšave
- pri vas olajšava za VDČ

ali:
- pri hčeri splošna olajšava (in seveda tudi posebna)
- pri vas brez VDČ.

lp
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Slovan, hvala za odgovor.
Letnica je prava, napisala sem, da je lansko leto plačala za leto 2010, za leto 2011 še nismo računale, kako in kaj.

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Malo za šalo!
Glede na to, da smo v letu 2012--- je bila moja predpostavka, da je lansko leto 2011 in da je med letom plačala akontacijo dohodnine.

lp
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ne, med letom ji niso odvajali nič dohodnine.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Zdravo,
še eno vprašanje.
Med letom nisem uveljavljala dodatne olajšave za otroka. Mož pa jo je. Sedaj pa ko računava, se nama bolj izplača da uveljavljam samo jaz, mož pa ne. Torej morava oba sporočiti durs-u popravek?

Ali morava vsak svoj obrazec
http://www.uradni-list.si/files/RS_-201 ... 1-0000.PDF
izpolnit in jaz na prvi strani vpišem podatke od hčere, na drugi strani pa pustim prazno (ker želim uveljavljati sama).
Mož pa isti obrazec na sprednji strani ne izpolni ničesar, in na drugi strani vpiše podatke od hčere, da ne želi uveljavljati olajšave?

Hvala za odgovore, Lejla
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Vsak izpolni svoj obrazec.

Vi izpolnite podatke pod:
1. Želim, da davčni organ pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2011 upošteva posebno olajšavo za naslednje vzdrževane družinske člane: in navedete osebo, ki jo uveljavljate kot VDČ

Mož izpolni podatke pod:
2. Želim, da davčni organ pri informativnem izračunu dohodnine za leto 2011 ne upošteva posebne olajšave za naslednje vzdrževane družinske člane, ki sem jih med letom uveljavljal pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz delovnega razmerja, pokojnine ali drugega dohodka: navedete osebe, ki jih je uveljavljal med letom

lp
Odgovori