izplačilo plače po sodni odločbi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

izplačilo plače po sodni odločbi

Odgovor Napisal/-a janjavrt »

Zanima me, kako se pravilno obračuna nadomestilo plače po sodni odločbi.
Bivši zaposlenec se je pritožil zaradi prekinitve del.razmerja. Sodbo je dobil in morali smo ga vzeti nazaj na delo ter izplačati nadomestila plače za 13 mesecev. Kako se pravilno obračuna dohodnina pri takšnem izplačilu. Gledala sem 120.člen ZDoh, vendar ga ne razumem povsem. Ali je potrebno upoštevati 16% doh.stopnjo, glede na to, da je njegova mesečna plača enaka minimalni plači.

Zanima me tudi to, ali mu je treba izplačati regres za preteklo leto (2011). V sodbi namreč ni nič govora o regresu. Piše samo, da mu je treba povrniti nadomestilo plače za vse pretekle mesece.

Hvala za pomoč in lep pozdrav vsem!
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Re: izplačilo plače po sodni odločbi

Sem poklicala kar na DURS.
Toliko da veste: gleda se 127.člen ZDoh in ne 120.člen. Zadeva je kar malo komplicirana, če hočeš pravilno naredit (odvisno ali si 1.delodajalec ali drugi oz. ali že kdo drug uveljavlja splošno olajšavo ali ne....). Se mora delavec, ki mu nakazuješ, sam izjasnit.
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

mi smo imeli t udi tak primer, da smo morali delavca zaposliti za pol leta nazaj.

je pa fora v tem, da zadnje pol leta je ta oseba bila na zavodu za zaposlovanje kjer je prejemala nadomestilo.
sedaj pa hoče zavod za zaposlovanje denar nazaj.

Delavcu pa moramo po sklepu sodišča izplačati razliko med tistim kar je prejel na zavodu in tistim ,ko bi imel pri nas normalno plačo.

sedaj pa si enostavno operativno ne predstavljam kako naj to zadevo izvedem? :?: :?: :?: :?:

naj bi mi tudi prispevke plačali ipd... enostavno ne vem kje naj iščem prakso pri izvedbi tovrstnega problema; sodišču je to endvatrijasno ... jaz pa :smodrica:
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Jaz bi rekla, da nakažite razliko in od te razlike plačajte prispevke in dohodnino. Če v sodbi tako piše, kaj hočte drugega. Jaz bi Zavod pozvala, da naj mi javi koliko je dobil v tem času nakazano, ker mu po sodni odločbi moram nakazat razliko....

Meni edino ni jasno, ali moramo v našem primeru izplačat tudi regres za lani? Ne vem kje bi to izvedela....
vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Celje

Odgovor Napisal/-a vesnak »

ja samo zavod zahteva vračilo tistega nadomestila kar je prejel odpuščeni delavec .... v tem je problem :?:
janjavrt
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

To pa ni več vaš problem. Vi upoštevajte sodbo in nakažite razlik. Delavec se bo potem sam moal boriti še za razliko (ali da jo dobi od vas ali pa od Zavoda). Vi upoštevajte sodbo.
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

Ali ste pri rek-1 dali šifro 1095? Kaj pa povprečenje če gre za več kot 1 leto?
Gordana
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Imam sodno odločbo, po kateri moram plačati delavcu samo neto plačo, ker smo delavcu že plačali prispevke za neplačano odsotnost. Problem je, ker v sodni odločbi nič ne piše glede dohodnine, čeprav je neto plača izračunana tako, da je dohodnina odbita. Če nakažemo samo neto plačo, brez dohodnine, bo v redu?
Potem je v odločbi napisano tudi, da moramo plačati še razliko za delovno dobo v bruto znesku in da moramo obračunati in plačati akontacijo dohodnine, nič pa ne omenjajo prispevkov. In kaj naredim glede tega? Obračunamo in plačamo samo dohodnino, brez prispevkov?
Prvič se srečujem s sodno odločbo in ne vem, ali naj jo upoštevam dobesedno ali naredim tako kot je prav. Se zna zgoditi, da bo šel delavec ponovno v tožbo, če mu od bruto odvedemo tudi prispevke, ker to ne piše v sodbi!
Odgovori