obr. prispevkov in pol. del. čas zaradi starševstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sasa81
Novinec
Novinec

obr. prispevkov in pol. del. čas zaradi starševstva

Odgovor Napisal/-a sasa81 »

:)
mi mogoče lahko kdo pove, ali je tako prav:
- če sem 4. 1. odprla s.p. za 40 ur delovnik, z naslednjim dnem pa uveljavljam pol. delovni čas zaradi starševstva, si potem prispevke obračunam tako:
od 4.1. do 4.1. kot 40 urni delovnik
od 5.1 do 31.1. pa kot 20? s tem, da označim na e davkih, da imam pravico do plačila prispevkov iz proračuna ( zaradi starševstva?)... na odločbo še sicer čakam...

Zanima me tudi, ali to pomeni, da sem na davčni vseeno vodena, kot, da imam plačane davke za polni delovni čas?
Kako je potem s situacijo na banki, če, zaradi večje kred. sposobnosti, predlagajo plačevanje višjih prispevkov? Vsaj drugi razred?
Hvala :) :D
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Re: obr. prispevkov in pol. del. čas zaradi starševstva

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Delni odgovor. Pravica do plačila prispevkov iz proračuna: NE. To velja samo za tiste, ki jim plačuje npr. Ministrstvo za kulturo. To ni nič v zvezi s starševstvom.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
kompotelka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kompotelka »

Mislim, da morate oddati dva obrazca OPSVZ, datumi pa se morajo ujemati s prijavo v zavarovanje.

Ko ste na polovičnem delovnem času zaradi starševstva ste za 20 ur prijavljeni kot s.p., za preostalih 20 ur pa ste prijavljeni v zavarovanje preko CSD - prijavo v zavarovanje morajo urediti oni, poročajo prav tako oni (za prispevke).

Na ZPIZU ste tako vodena za zavarovanje za polni delovni čas - pol pri s.p. pol pri CSD.

CSD vam plačuje prispevke od (polovice) minimalne plače.

Ne vem, koliko višina prispevkov vpliva na večjo kreditno sposobnost, vpliva pa na višino starševskih nadomestil (v primeru naslednje porodniške :wink: ) in pa na višino pokojnine :D. Upošteva se vsota plačanih prispevkov (vaših in tistih od CSD).
sasa81
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sasa81 »

Super. Obe sta mi zelo pomagali :)
Najlepša hvala...

P.S. sem pa res poslala dva obrazca... prvega za en dan s 40 urnim delovnikom, drugega pa od 5. do 31. z dvajset urnim.

Se še z veseljem obrnem na ta forum s kakšnim vprašanjem :)
Odgovori