4 ure bolniška, 4 ure delo in dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
katja-3
Novinec
Novinec
Kraj: Maribor

4 ure bolniška, 4 ure delo in dopust

Odgovor Napisal/-a katja-3 »

Lepo prosim za odgovor.
Imam odločbo za 4 ure bolniške. 4 ure bi mogla delat.
V službi pa so mi dali 14 dni dopusta.
Ko sem v službi vprašala kako bodo to obračunali,
so mi rekli da normalno 8 ur dopusta.
Kako pa je potem z bolniško?
Nekako mi to ne gre najbolje razumet.
Hvala
Če iščeš zaposlitev, nikoli ne obupaj!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: 4 ure bolniška, 4 ure delo in dopust

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Dopust se odmeti v dnevih.

Jaz bi razumel to tako, da je vaš delavnik sestavljen iz 4 ur dela in 4 ur bolniške, kar je 1 dan.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
katja-3
Novinec
Novinec

Mirko Zbačnik napisal/-a:Dopust se odmeti v dnevih.

Jaz bi razumel to tako, da je vaš delavnik sestavljen iz 4 ur dela in 4 ur bolniške, kar je 1 dan.
Ja hvala lepa za odgovor, sem pol pogruntala da je tako.

Zdaj pa mi samo ni jasno še to z urami.
Po moji logiki je 8 ur na dan, torej 40 ur na teden. Pol je bolniške, pol pa oddelam.
Zakaj potem jaz moram delat 6x po 4 ure na teden? To je ja 24 ur?
Gospod Mirko če mogoče veste, prosim za odgovor, hvala in lp.
lejla22
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lejla22 »

Predvidevam, da imaste 6 dnevni delovni teden... tako delate 6 dni v tednu po 4 ure... pripada vam 4 tedne letnega dopusta, kar v vašem primeru pomeni, v kolikor opravljate 6 dnevni delovni teden, najmanj 22 dni dopusta.

Potem vam pripada po ZDR v 159.členu
(trajanje letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega
delavca.
(2) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60% telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
(3) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.
160. člen
(določanje trajanja letnega dopusta)
(1) Daljše trajanje letnega dopusta, kot je določeno v prejšnjem členu, se lahko določi s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.
(2) Delodajalec je dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto.
(3) Prazniki in dela prosti dnevi, odsotnost zaradi bolezni ali poškodbe ter drugi primeri opravičene odsotnosti z dela se ne vštevajo v dneve letnega dopusta.
(4) Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dnevih.
(5) Kot dan letnega dopusta se šteje vsak delovni dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan.
161. člen
(pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

LP, lejla :)
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Niste dožni delat 6 x 4 ure ampak ste dolžni delat 20 ur na teden. Kako vam bo delodajalec to raporedil 5 x 4 ali kako drugače pa je stvar razporeda.
katja-3
Novinec
Novinec

lejla22 napisal/-a:Predvidevam, da imaste 6 dnevni delovni teden... tako delate 6 dni v tednu po 4 ure... pripada vam 4 tedne letnega dopusta, kar v vašem primeru pomeni, v kolikor opravljate 6 dnevni delovni teden, najmanj 22 dni dopusta.

Potem vam pripada po ZDR v 159.členu
(trajanje letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do letnega dopusta v posameznem koledarskem letu, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega
delavca.
(2) Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60% telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka s telesno ali duševno prizadetostjo, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.
(3) Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.
160. člen
(določanje trajanja letnega dopusta)
(1) Daljše trajanje letnega dopusta, kot je določeno v prejšnjem členu, se lahko določi s kolektivno pogodbo ali pogodbo o zaposlitvi.
(2) Delodajalec je dolžan delavce najkasneje do 31. marca pisno obvestiti o odmeri letnega dopusta za tekoče koledarsko leto.
(3) Prazniki in dela prosti dnevi, odsotnost zaradi bolezni ali poškodbe ter drugi primeri opravičene odsotnosti z dela se ne vštevajo v dneve letnega dopusta.
(4) Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dnevih.
(5) Kot dan letnega dopusta se šteje vsak delovni dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan.
161. člen
(pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

LP, lejla :)

Hvala lepa!
katja-3
Novinec
Novinec

MG napisal/-a:Niste dožni delat 6 x 4 ure ampak ste dolžni delat 20 ur na teden. Kako vam bo delodajalec to raporedil 5 x 4 ali kako drugače pa je stvar razporeda.
Najlepša hvala!
Odgovori