Ful me mori tale donacija.
V letu 2011 sem večim ustanovam nakazala vsega skupaj 900,00€, sedaj ko pa bo treba odat zaključni račun, pa me bega tale znesek. Davčno baje ni priznan ampak samo 0,3€ (2,70) in poleg tega imam še delo, da izpolnim dodatno prilogo 10 ali 14, nevem katero.
Na kateri konto knjižite donacije me zanima in če imam prav?
lp
donacije v letu 2011
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: donacije v letu 2011
Donacije so davčno priznane do 0,3% davčno priznanih prihodkov.
Seveda pa morajo izpolnjevat pogoje iz zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (za športne namene, kulturne namene, humanitarne namene........).
lp
Seveda pa morajo izpolnjevat pogoje iz zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (za športne namene, kulturne namene, humanitarne namene........).
lp
To pomeni, da imam 2,70€ priznanih stroškov?
če prav razumem
lp
če prav razumem
lp
Govoriva o 0,3% obdavčljivih prihodkov (zap. 9 obrazca). Koliko jih imate niste navedli, navajate samo da imate za 900€ dotacij.
Primer:
- če so vaši obdavčljvi prihodki skupaj 100.000€
- 0,3% teh prihodkov je 300€ in to se upošteva kot olajšava oziroma kot znižanje davčne osnove.
Če ste d.o.o. potem v zaporedni 6.20 davčnega obračunač izvzamete teh 900€ in nato 300€ upoštevate v zap.15.13.
lp
Primer:
- če so vaši obdavčljvi prihodki skupaj 100.000€
- 0,3% teh prihodkov je 300€ in to se upošteva kot olajšava oziroma kot znižanje davčne osnove.
Če ste d.o.o. potem v zaporedni 6.20 davčnega obračunač izvzamete teh 900€ in nato 300€ upoštevate v zap.15.13.
lp
Hvala za pomoč!
Vendar ste se malo zmotil in sicer 0,3% pod zap št 1 (znesek obdavčjivega prihodka) in ne iz 9 kot ste vi napisal.
Ker tudi v prilogi 10, sam izračuna koliko je mozna olajšava.
S tem ko ste odgovoril, sem se veliko naučila
hvala še enkrat in lep vikend vam želim
lp
Vendar ste se malo zmotil in sicer 0,3% pod zap št 1 (znesek obdavčjivega prihodka) in ne iz 9 kot ste vi napisal.
Ker tudi v prilogi 10, sam izračuna koliko je mozna olajšava.
S tem ko ste odgovoril, sem se veliko naučila
hvala še enkrat in lep vikend vam želim
lp
Res je. Včasih prehitro listaš po obrazcu in ti uide kakšna zaporedna številka. Ni zaporedna 9 (ker tam je razlika med davčno priznanimi prihodki in odhodki) ampak zaporedna 4 - davčno priznani prihodki - to so obdavčljivi prihodki. Pod zap. 1 so prihodki ugotovljeni po računovodskih standardih.
lp
lp