Davčne knjige

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ida
Novinec
Novinec

Davčne knjige

Odgovor Napisal/-a ida »

Lepo pozdravljeni!

Sem nova uporabnica vašega foruma, zato mi prosim oprostite, vkolikor bom zastavila že znucano vprašanje.

Pred kratkim smo zamenjali računovodski program. V starem računovodskem programu smo imeli zagotovljeno dvojno številčenje dokumentov, in sicer: številčenje dokumentov in številčenje zapisov v davčni knjigi. Naj omenim še to, da smo morali za davčno knjigo ponovno vnašati podatke (torej dvojni vnos).

V novi program sicer vnašamo dokumente le 1x, vendar nam zagotavlja le eno zaporedno številko, in sicer tisto, ki se zapiše ob shranitvi dokumenta. Ta ista številka se izpisuje tudi v davčni knjigi.

Sprašujem vas, spoštovani kolegi, ali je takšno številčenje zakonsko zadovoljivo? Namreč, glede na to, da se dokumenti različno vnašajo v sistem, ni zagotovila, da zaporedna številka teče neprekinjeno. Vkolikor izpišemo knjige za določeni mesec, so na izpisu luknje v številkah. Davčne inšpekcije še nismo imeli, zato me zanimajo vaše izkušnje ter kakršenkoli nasvet bo dobrodošel.

Hvala lepa vsem za odgovor.

Ida
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Če so številke zaporedne številke vnešenih dokumentov, in jih ne morete brisati in prav tako nobene spustiti, ne vidim razloga da bi bil problem z inšpekcijo. Napačnem zaporedju v KPR se izognem tako, da dokumente uredim po datumih vstopnega ddv pred knjiženjem, tako da potem zap.št. tečejo nemoteno.

LP
Nataša
ida
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ida »

Hvala Nataša za vaš odgovor.
Računov nimamo časa urejati za knjiženje, ker prihajajo dnevno v hišo in se kot taki vnašajo. V mesecih, ko je veljal datum opravljene storitve kot pogoj za odbitek vstopnega davka (in ne datum prejema), imamo luknje v številkah.

Primer:
- prejet račun 05.07. z datumom dobave 04.07. smo zajeli v obračunu za julij (zap. št. 100)
- prejet račun 05.07. z datumom opravljene storitve 30.06. smo zajeli v obračunu za junij (zap. št. 101)
- prejet račun 06.07. z datumom dobave 05.07. smo zajeli v obračunu za julij (zap. št. 102)
Pri izpisu knjige za julij ugotovimo, da imamo luknjo pri zaporedni 100, saj se le-ta zaporedna številka nahaja v obračunu za junij.

Zanima me, ali je takšno zaporedno številčenje napačno? Imamo možnost dokazati obstoj unikatnih zap. številk, vendar ne na ravni meseca, pač pa na ravni leta.

No, rada bi omenila še to, da nam ponovna sprememba zakonodaje (nazaj na datum prejema računa) ni olajšala zadeve, ker se na področju prejetih računov iz EU ni nič spremenilo. Datum dobave blaga še vedno ureja odbitek vstopnega DDV.

Hvala,
Ida
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Anela »

Tudi sama imam le eno zaporedje številk. Račune si sicer uredim pred knjiženjem, da lahko kontroliram vstopni DDV (od xx št. do xy št.), luknje pa kljub temu nastanejo, ker nekateri računi pač ne gredo v knjige DDV. Včasih sem za te račune uporabljala drugo vrsto dokumentov, pa je nastala sama zmešnjava (saj enkrat računi mali d.z. niso šli v davčne knjige, potem so nekaj časa šči, zdaj pa spet ne...). Mislim, da je bolje, da vnašate račune samo enkrat, ob kontroli pa lahko pojasnite manjkajoče zap.št. v davčni knjigi.
LP

Anela
ida
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ida »

Anela, hvala za vaš odgovor. Veseli me, da nismo edini.
Račune, ki ne gredo v davčne knjige, izločamo iz knjig - pripisali smo jim posebno sekvenco.

Še vedno pa prosim za mnenje vseh tistih, ki ste imeli davčno inšpekcijo in kako DURS reagira v podobnem primeru kot je naš.

Hvala.
Ida
Boško
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Boško »

Mene tudi zanima?

*** Kogar služba veseli, ima zagotovljen uspeh v življenju! ***
ida
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ida »

Boško,
če bi bila davčna zakonodaja prijazna do uporabnikov, bi bilo še toliko lepše...
Ida
Boško
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Boško »

Se strinjam!

-----------------------------------------------------------------------------------
*** Kogar služba veseli, ima zagotovljen uspeh v življenju! ***
ida
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ida »

Ali res nihče nima izkušenj z davkarijo na tem področju?
cirila
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a cirila »

Pri nas imamo v davčnih knjigah zaporedne številke od 1 naprej, za vsak mesec posebej, številke dokumentov pa se nadaljujejo iz meseca v mesec.
Ali je to v skladu z davkarijo ne vemo, ker dacarjev še ni bilo k nam na obisk.

LP
Cirila
Odgovori