Ali bi mi lahko kdo na kratko razložil,kako se knjižijo konti 98 v negospodarstvu?Sedaj prvič vodim računovodstvo za negospodarstvo in imam tu kar nekaj problemov.Zanimajo me predvsem primeri,ko - - prejmejo OS iz donacij
- kupijo OS iz lastnih sredstev oz.kredita
- prejmejo OS v upravljanje od občine ali ministrstva
Prosim,prosim,prosim za pomoč!!!!
kontna skupina 98
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal betta</i>
Če prejmete OS v upravljanje od občine ali ministrstva knjižite v kredit 980 in opremo v razredu 0 skupina npr. 040 v dobro - oz. debet, v vrednosti ki je razvidna iz listine, ki ste jo prejeli zraven dobave opreme.
Če kupite OS iz lastnih sredstev amortizacija bremeni lastne prihodke.
Če prejmeš OS iz donacij, ta denarna sredstva, ki so namenska prav tako knjižiš na 980- kredit in 110- debet, ko pa obračunavaš amortizacijo pa ta bremeni 980- debet (amortizacijo najprej izvedeš preko kontov 462- debet, potem jo zmanjšaš 462- kredit in knjižiš protivknjižbo na 980- debet).
<br />Ali bi mi lahko kdo na kratko razložil,kako se knjižijo konti 98 v negospodarstvu?Sedaj prvič vodim računovodstvo za negospodarstvo in imam tu kar nekaj problemov.Zanimajo me predvsem primeri,ko - - prejmejo OS iz donacij
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Če prejmete OS v upravljanje od občine ali ministrstva knjižite v kredit 980 in opremo v razredu 0 skupina npr. 040 v dobro - oz. debet, v vrednosti ki je razvidna iz listine, ki ste jo prejeli zraven dobave opreme.
Če kupite OS iz lastnih sredstev amortizacija bremeni lastne prihodke.
Če prejmeš OS iz donacij, ta denarna sredstva, ki so namenska prav tako knjižiš na 980- kredit in 110- debet, ko pa obračunavaš amortizacijo pa ta bremeni 980- debet (amortizacijo najprej izvedeš preko kontov 462- debet, potem jo zmanjšaš 462- kredit in knjižiš protivknjižbo na 980- debet).
<br />Ali bi mi lahko kdo na kratko razložil,kako se knjižijo konti 98 v negospodarstvu?Sedaj prvič vodim računovodstvo za negospodarstvo in imam tu kar nekaj problemov.Zanimajo me predvsem primeri,ko - - prejmejo OS iz donacij
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Kdo je ustanovitelj in kako ste financirani?
Ste financirani s strani države?
Imate kaj sredstev pridobljenih na trgu?
V osnovi za nakup OS lahko porabite toliko, kolikor vam ustanovitelj
nameni sredstev za amortizacijo in nič več. Če greste čez nimate vira, in vam bo 0 neusklajena z 980.
Iz sredstev, katera so strogo namenska, na primer za materialne stroške, ne smete porabiti za nakup OS.
Lp
Ste financirani s strani države?
Imate kaj sredstev pridobljenih na trgu?
V osnovi za nakup OS lahko porabite toliko, kolikor vam ustanovitelj
nameni sredstev za amortizacijo in nič več. Če greste čez nimate vira, in vam bo 0 neusklajena z 980.
Iz sredstev, katera so strogo namenska, na primer za materialne stroške, ne smete porabiti za nakup OS.
Lp