Prosim za obrazložitev, kako naj knjižim zalogo.
S.p., zavezanec za DDV, bo sem ter tja kupil artikel na zalogo, ter ga potem nespremenjenega prodal naprej. Nima trgovine. Obsoječi program za računovodstvo omogoča vnos v šifrant kartic kjer se vodi količinska zaloga. če se to kam knjiži, ne vem, mislim da ne.
Ko prejmem račun za zalogo, ga knjižim na 2200/6600, Ali je potrebno zaradi zaloge knjižiti še na kakšne druge konte? Kako pa potem naprej? Kako zmanjšujem zalogo na kontu 6600, ter kako knjižim porabo materiala?
Hvala za obrazložitev
Knjiženje zaloge ter porabe zaloge
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Knjiženje zaloge ter porabe zaloge
Ko prejmete račun ga knjižite na : 6600,1600 (ddv) in /2200 obveznost do dobavitelja.
Ko prodate izdelke:
1200/2600(DDV),7620
7020 (nabavna vrednost prodanega blaga in storitev)./6600
Ko prodate izdelke:
1200/2600(DDV),7620
7020 (nabavna vrednost prodanega blaga in storitev)./6600
A konta 762 in 702 se zapreta ob koncu leta?
Torej mi pri zalogi ni nujno potrebno voditi v detalje (kot npr. Vrednost blaga po obračunih dobaviteljev, ali pa Obračun nabave blaga)?
Kako pa naredim, če k nabavnemu artiklu spada tudi strošek prevoza (račun je od drugega dobavitelja)?
Knjižbo: "7020 (nabavna vrednost prodanega blaga in storitev)./6600" lahko naredim takoj ob prodaji zaloge?
Hvala za obrazložitev
Torej mi pri zalogi ni nujno potrebno voditi v detalje (kot npr. Vrednost blaga po obračunih dobaviteljev, ali pa Obračun nabave blaga)?
Kako pa naredim, če k nabavnemu artiklu spada tudi strošek prevoza (račun je od drugega dobavitelja)?
Knjižbo: "7020 (nabavna vrednost prodanega blaga in storitev)./6600" lahko naredim takoj ob prodaji zaloge?
Hvala za obrazložitev
glede na to, da je bilo kupljeno trgovsko blago knjiženo na konto 6600, bi jaz pripadajoč "strošek", ki se bo zaračunal naprej ob prodaji blaga, knjižila prav tako na 6600. če so različni kosi trgovskega blaga pa ti itak delate pod stroškovnimi mesti da je evidenca bolj pregledna.