dohodnina 2011

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tjaša2000
Začetnik
Začetnik

dohodnina 2011

Odgovor Napisal/-a tjaša2000 »

Spoštovani,
glede dohodnine me zanima sledeče: študent je prejel dohodek od študentskega dela kjer ni bilo odvedene dohodnine, in od avtorskega honorarja, kjer je bila dohodnina odvedena.
Skupni dohodek v letu 2011 mu ne presega zneska splošne olajšave in bo oddal dohodninsko napoved, da mu bo akontacija dohodnine vrnjena.
Zanim me ali lahko starši vseeno uveljavljajo olajšavo (mlajši od 26 let), čeprav odda tudi sam dohodninsko napoved.
Vem, da vprašanje me sodi kamor sem ga uvrstila, vendar nisem še imela takega primera.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: dohodnina 2011

Odgovor Napisal/-a slovan »

Študent ima v bistvu dve olajšavi:
- splošno olajšavo in
- posebno osebno olajšavo, ki se upošteva le pri dohodkih, ki jih doseže preko študentskega servisa.

Vaš študent ima dohodke študentskega servisa, kar pomeni, da pri teh dohodkih že med letom koristi posebno osebno olajšavo (verjetno tudi osebno olajšavo) in zato ni obračunane akontacije dohodnine.
Pri avtorskih pogodbah pa je akontacija dohodnine 25% ter se pri obračunu akontacije ne upoštevajo nobene olajšave.

Splošna olajšava se mu prizna samo v primeru, da ga nihče ni uveljavljal kot vzdrževanega družinskega člana. Kolikor ga bodo uveljavljali, se pri njegovih dohodkih upošteva le posebna osebna olajšava od dohodkov študentskega servisa, ne pa tudi od dohodkov iz avtorske pogodbe. Konćni izračun mu morda "prinese" nekaj vračila (na primer razliko med 25% obdavčitvijo in obdavčitvijo razreda v katerega je uvrščen glede na skupne dohodke)

V celoti gledano je potrebno narediti testni izračun (ga imate na strani DURS-a) in ugotoviti kdo bo uveljavljal splošno olajšavo ali pa boste uveljavljali olajšavo za VDČ.

lp
bpp
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Re: dohodnina 2011

Odgovor Napisal/-a bpp »

Pozdravljeni,
naj še dodam,
če je imel študent pogodbene dohodke (1230), hkrati pa ne presega osebne olajšave,
ga lahko starši uveljavijo kot olajšavo le za mesece, ko ni pogodbeno delal.
Odgovori