Stroški gospodinjstva - s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Stroški gospodinjstva - s.p.

Odgovor Napisal/-a slovan »

zoja73: davčni inšpektorji bodo priznali, saj so sami zapisali, da velja pojasnilo z dnem objave. To pa je 12.01.2012 - poglejte copy uvoda pojasnila:

VLAGANJA V OPREDMETENA OSNOVNA SREDSTVA, KI JIH PODJETNIK NE IZKAZUJE V POSLOVNIH KNJIGAH
Pojasnilo DURS, št. 4212-4452/2011, 12. 1. 2012
Na vprašanje, ali se stroški vlaganj samostojnega podjetnika v poslovni prostor, ki je v lasti podjetnika kot fizične osebe, štejejo za davčno priznane odhodke, če podjetnik poslovnega prostora ne izkazuje v poslovnih knjigah, ga pa uporablja za opravljanje dejavnosti, pojasnjujemo kakor sledi v nadaljevanju. Pojasnilo je usklajeno z Ministrstvom za finance in začne veljati z dnem objave.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ste že "izmerili in "ocenili" svoj kot(iček)?

Še vedno me ima, da bi dal prostor v register kot popravek napak za nazaj.... . zgrajen je bil davno, davno, davno pred registracijo mojega s.p.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Hvala, Mirko.

Izmerjen je, ni pa še ocenjen. Ga lahko ocenim sama ali je potrebno poklicati uradnega cenilca?

Ga potem s to vrednostjo lahko knjižim pod 1.1.2012 ali pa mi bo veljalo vse skupaj šele od overitve na upravni enoti dalje?

Hvala,
lp,
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

A je dejansko res potrebeh ves ta postopek?

Cenilca že ne mislim plačevat.... A kljub temu me zadeva malce "jezi", ker se pravila spreminjajo iz dneva v dan in se ne moreš nekako dolgoročno pravilno odločiti. Tavno zato bi zadevo uredil za nazaj, kajti če bi to vedel (saj bi sicer lahko vseeno) dal prostor v register že ob registraciji.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Mirko, jaz upam, da obstaja lažja pot - ampak vseeno bi rada vedela, kaj moram sploh nesti na upravno enoto...

Tako da bom res hvalažna za to informacijo.

Hvala, lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če bi najel cenilca, bi lahko bila vrednost cenitve večja od prostora. Davčni učinek bi bil zato slabši in ne maram, da nekdo služi na račun neumne zakonodaje.
Mirko Slika
Optimistka
Računovodja
Računovodja

...saj tudi jaz nočem cenilca.---- :( :( :(

Ampak kako sploh ovrednotiti, da lahko potem to vnesem v register?...
boana
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a boana »

Zakaj na upravno enoto?
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Nekje v tem temi sem to zasledila.

Ker če bi bil dovolj samo sklep, ne bi bilo potrebno vseh teh komplikacij - sklep o koriščenju prostorov sem napisala že ob odprtju s.p-ja.

Mislite, da bi bilo to dovolj za davčno? Ker jaz sem razumela, da to ni dovolj za vpis prostorov pod s.p.

Se motim?
Optimistka
Računovodja
Računovodja

...

http://www.durs.gov.si/si/davki_predpis ... odjetnika/

Mi prosim kdo po kmečko razloži, kako lahko torej dam prostor v poslovne knjige in kako v enostavnem knjiogovodstvu vodim dolgoročno odložene prihodke?

Prostori so bili zgrajeni pred odprtjem s.p.-ja - vendar ne morem uveljavljati amortizacije za nazaj - oziroma naj bi se poračunala z dolgoročno odloženimi prihodki?

Ali pa bi bilo bolj smiselno, da bi dala prostor v poslovne knjige s 1.1.2012?

Vnaprej hvala,
lp,
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Začuda, še dokaj razumljivo pojasnilo.....

Vse je odvisno, kdaj je bil poslvonvi prostor zgrajen. Če je bil po registraciji, oblikujemo v višini ocenjene vrednosti rezervacije in jih postopoma v višini obračunane amortizacije prenašamo med odhodke. Davčnega učinka ni. Knjižite prihodke v enaki višini kot je odhodek amortizacije.

Će pa je bil zgrajen pred registracijo. pa je ne oblikujemo rezervacij. Amortizacija tako vpliva na zmanjšanje davčne osnove.

A še vedno me bega, ali lahko prostor dam v stroške kot popravek za nazaj. Res, da bi to lahko že storil, a takrat so bili glede priznanja stroškov gospodinjstva drugačni pogoji.
Mirko Slika
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Mirko, saj zato sem vprašala, ker sem prepričana, da nisem edina, ki ne ve, kaj naredit....

Moj prostor je tudi obstajal pred registracijo, vendar si raje ne bom popravljala za nazaj, če moram popravljati tudi izkaze...
( v smislu: ne diraj lava dok spava :wink: )

Če pa bi to naredila, bi si potem lahko dala konec tega leta v amortizacijo tudi za prejšnji dve leti ali kako se potem to sprovede?

Mene pa bega, kako to narediti papirno - je dovolj, da samo vpišem v register OS vrednost prostora in to je to?
Če torej z 1.1.2012 vpišem v register, lahko komot obračunavam amortizacijo prostora?

Hvala,lp,
Odgovori