DNO dobiček-devidende

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ronja268
Novinec
Novinec

DNO dobiček-devidende

Odgovor Napisal/-a ronja268 »

Pripravljam zaključni račun zato nujno prosim za pomoč... ni mi jasno naslednje..
Prejšnje računovodstvo kot tudi jaz :( nismo obračunavali na koncu poslovnega leta davek od devidend pri
d.n.o. Tu se gre za 4 leta, letos smo po navodilih Dursa obračunali,poslali REK-2 ter tudi plačali potreben davek. Malo
sem raziskala po forumih kako poknjižit te reke in prišla do ugotovitev
9300 bruto/ 265 davek od devidend ter 275 izplačilo
In zdaj mi ni jasno čisto ali pravilno razmišljam pač čudno mi je. Torej nabral se je še kar lep znesek na 9300 in mi zmanšal
nabrani dobiček iz prej.let, je to sploh prav da se zaradi tega zmanjša dobiček katerega tudi knjižim na 93?? Pa še naslednje, davek
od devidend smo plačali z TRR sem zaprla konto 265 do tu ok. kaj pa konto 275 kaj pravilno razmišljam da je to izplačilo katerega
bi moral lastnik si dvigniti z računa da zaprem konto da je to "njegov denar" in da se zato zmanjša dobiček??
Prosim prosim potrdite ali ovržite moje razmišljanje namreč bilanco bi že morala met narejeno po navodilih lastnika :(
Čim manj stresen mesec vsem..
ronja268
Novinec
Novinec

Re: DNO dobiček-devidende

Prosim, sigurno gdo ve vsaj približen odgovor :cry:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Najprej poglejte Zakon o gospodarskih družbah, ki se nanaša na pripis dobička družbenikom osebne družbe (94.;95.; 96. ..člen) in razpolaganje s tem dobičkom (zmanjšanje kapitalskega deleža).
94. člen
(letni računovodski izkaz)
(1) Na koncu vsakega poslovnega leta se na temelju letnih računovodskih izkazov ugotovi dobiček ali izguba in se vsakemu družbeniku izračuna njegov delež pri dobičku ali izgubi.
(2) Družbeniku pripadajoči dobiček se pripiše njegovemu kapitalskemu deležu; izračunani delež družbenika pri izgubi ter denar, ki ga je dvignil med poslovnim letom, se odpišeta od kapitalskega deleža.

95. člen
(razdelitev dobička in izgube)
(1) Od dobička pripada vsakemu družbeniku najprej delež v višini 5% njegovega kapitalskega deleža. Če dobiček tega ne omogoča, se deleži ustrezno znižajo.
(2) Pri izračunu deleža dobička, ki družbeniku pripada v skladu s prejšnjim odstavkom, se plačila, ki jih je družbenik vplačal med poslovnim letom kot vložke, upoštevajo v sorazmerju s časom, ki je potekel od vplačil. Če je družbenik med poslovnim letom dvignil denar iz svojega kapitalskega deleža, se upoštevajo zmanjšani zneski v sorazmerju s časom, ki je potekel od dviga.
(3) Delež dobička, ki presega v skladu s prvim in drugim odstavkom tega člena izračunane deleže dobička, in izguba v poslovnem letu se razdelita med družbenike po enakih delih.

96. člen
(zmanjšanje kapitalskega deleža)
(1) Vsak družbenik sme v lastno breme dvigniti denar iz blagajne družbe do zneska 5% svojega, v preteklem poslovnem letu ugotovljenega, kapitalskega deleža in lahko zahteva, razen če bi bilo to očitno v škodo družbe, tudi izplačilo svojega deleža pri dobičku v preteklem poslovnem letu, ki presega navedeni znesek.
(2) Družbenik ne sme brez privolitve drugih družbenikov zmanjšati svojega kapitalskega deleža.

97. člen
(prepoved razpolaganja družbenika)
Družbenik ne more razpolagati s svojim deležem brez soglasja drugih družbenikov

Ob pripisu ste dolžni obračunati in plačati davek od dividend v skladu z zakonom o dohodnini(dohodnino - 20%) in za ta davek zmanjšati njegov kapitalski delež (nekje na 9).

lp
ronja268
Novinec
Novinec

Najlepša hvala ga.Slovan spremljam forum pa vidim da veste na skoraj vsako vprašanje odgovor..vsaka čast..
Jaz še pa vedno ne razumem teh členov..pa kaj morem storiti..eh bom že enega najdla da mi pove po "domače"..

Lep pozdrav
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Če se ukvarjate z računovodenjem (lastnim ali "tujim") se morate naučiti tudi brati zakone. Vem, da to ni priljubljeno čtivo, ampak brez tega ne gre. Razen tega se določene stvari pač ne da povedati preprosto. Izpis členov, ki se nanašajo na dobiček v družbah z neomejeno odgovornostjo, je ravno zato, da iz njih izluščite bistveno razliko med razdelitvijo dobička v gospodarskih družbah (d.o.o.; d.d......) in pripisom dobička pri osebnih družbah (konkretno pri d.n.o.).

Z vidika vodenja poslovnih knjig in uporabe kontov pa je tako: pri d.n.o. ne uporabljamo skupine 93: preneseni dobički in izgube, saj se pri njih pripadajoč dobiček pripiše h kapitalskemu deležu in pojma prenesenih dobičkov ali izgub ne poznamo. Kapitalske deleže pa vodite v skupini 90.

Po plačilu dohodnine družbeniki prosto razpolagajo s kapitalskimi dobički, vse seveda v skladu z družbeno pogodbo. Zato vas ne smejo motiti zneski na "kontih skupine 93", saj le-ti predstavljajo njihove deleže, ki se bodo zmanjševali, ko si jih bodo izplačevali neodvisno od plačila dohodnine (neodvisno pomeni, da plačilo dohodnine ob pripisu kapitalskega deleža še ne pomeni istočasno obveznost družbe za izplačilo njihovega kapitalskega deleža).

Družbenik d.n.o. ima pravico do dviga kapitalskega deleža (ne do izplačila dobička) kakor ga določa 96. člen oziroma družbena pogodba. Če bi en družbenik želel dvigniti celoten kapitalski delež, mu mora to dovoliti drug družbenik. S plačilom dohodnine ob pripisu dobička poslovnega leta h kapitalskemu deležu, družbenik še ne pridobi pravice do izplačila kapitalskega deleža: lahko si izplača 5% svojega kapitalskega deleža oziroma tudi več, če o tem soglaša tudi drugi družbenik.

- pripis dobička na koncu leta: 8/90
- dohodnina od pripisa deleža: 90/265
- morebitno zmanjšanje kapitalskega deleža (izplačilo "dobička"): 90/110
lp
ronja268
Novinec
Novinec

Sem že boljše volje. Res se vam zahvaljujem ga.Slovan zdaj mi je končno jasno, hvala za "prevod" :wink: .
Upam da boste še dolgo na tem forumu..
Marjeta1972
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Marjeta1972 »

Tudi mi smo danes dobili "ljubavno pismo" s strani DURS-a in sem sedaj čisto zmedena glede deležev... Imam 2 družbenika, vsak je lastnik 50%. Kako naj upoštevam
(razdelitev dobička in izgube)
(1) Od dobička pripada vsakemu družbeniku najprej delež v višini 5% njegovega kapitalskega deleža. Če dobiček tega ne omogoča, se deleži ustrezno znižajo.
in potem še
(3) Delež dobička, ki presega v skladu s prvim in drugim odstavkom tega člena izračunane deleže dobička, in izguba v poslovnem letu se razdelita med družbenike po enakih delih.

se pravi če vzamemo primer
čisti dobiček v letu 2007 - 5000 eur

po tej logiki dobita oba družbenika najprej 5% od 5000 eur - 250 eur/vsak
nato pa še 2250 eur vsak?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Če so določila družabniške pogodbe enaka kot je to v zakonu (kot ste jih napisali), potem gre delitev:
- ugotovite stanje njegovega kapitalskega deleža pred pripisom dobička za tekoče leto: npr. pri prvem je 1.000 enot (pač je med letom dvigoval v breme svojega kapitalskega deleža); pri drugem je 2.000 enot.
- 5% kapitalskega deleža: pri prvem je 50 enot; pri drugem je 100 enot.
- ostanek dobička je: 5.000 - 50 - 100 = 4.850
- pripis dobička posamezniku v enakem deležu = 4.850 : 2 = 2.425
- skupni pripis dobička: prvi ima 2.475; drugi pa 2.525
- dohodnina: pri prvem 495 in pri drugem 505 = 1.000

lp
primzy
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a primzy »

sicer pa smo o obdavčitvi d.n.o. govorili tudi že na forumu (link):

viewtopic.php?f=2&t=37643&p=150164#p150164
belokranjc
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a belokranjc »

Pozdravljeni. Prosil bi samo za eno pomoč.

Pri d.n.o. se mi je zaradi izgube tekočega leta na kontu 903... pojavilo negativno stanje pri vpoklicanemu kapitalu. Zanima me pod katero postavko kapitala v BS vnesem negativno kapitalsko vlogo lastnikov. Sem poskušal pod AOP58 (osnovni kapital) z negaitvnim predznakom pa AJPES ne sprejme. Bi moral vnesti pod postavko AOP059 (Nevpoklicani kapital (kot odbitna postavka))? Nekako se mi knjiženje pod postavko AOP059 v tem primeru ne zdi pravilno. Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Odgovori