bilanca s.p./kapital

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

dino
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

bilanca s.p./kapital

Odgovor Napisal/-a dino »

Opazujem bilanco nekega s.p.-ja in si ne znam točno pojasnit, kako pride do sledečega stanja v bilanci:
s.p. ima vsako leto pozitiven rezultat poslovanja, v splošnem je poslovanje zelo solidno. Vendar ta s.p. iz leta v leto prikazuje večji minus kapital (npr. -5 mio, naslednje leto -15 mio)...Hkrati povečuje svoje finančne in poslovne obveznosti, znesek sredstev pa se v bistvu ne spreminja (samo mala odstopanja zaradi am., zalog,...). To vidim, da se aktiva ujema s pasivo na ta način, da se obveznosti zmanjšajo zaradi minus kapitala.
Tu mi ni jasna logika tega početja? In ali to pomeni, da ta fizična oseba dejansko povečuje obveznosti na s.p., hkrati pa denar (ki ga dobi pri posojilih) pretaka v gospodinjstvo?)
Prosil bi za kakšen komentar, čemu to koristi in ali gre dejansko za tako pretakanje?

Hvala.
dino
Novinec
Novinec

Nekdo sigurno ve kaj to pomeni.
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Nekako takole:
Sestavljanje bilance pri s.p. ki vodi enostavno knjigovodstvo poteka na naslednji način. Popišejo se sredstva in obveznosti. Razlika na eni ali drugi strani se vpiše pod terjatve do podjetnika (če so obveznosti večje od sredstev) ali podjetnikov kapital( če so sredstva večja od obveznosti). Nisem še slišala da bi bil lahko kapital negativen (pa tudi logično ni). Če obrnemo stanje ki ga imate, gre za visoke terjatve do podjetnika in ne za negativni kapital. V primerih visokega dobička bi morala biti visoka denarna sredstva ali pa terjatve do kupcev. Ker pa s.p. lahko prosto razpolaga z gotovino in navadno gotovino dviguje, se denarna sredstva prenesejo na terjatve do podjetnika.
Čemu koristi takšno pretakanje? Temu, da je s.p.-jev dobiček njegova neto plača in je konec leta obdavčena, torej ima pravico razpolagati z njo. Ter temu, da s.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem.

Upam da sem vsaj malo razjasnila zadeve.

LP
Nataša
daras
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a daras »

Se te terjatve do podjetnika potem kako zapirajo ali ostanejo vedno odprte, mislim po koncu leta oz. če podjetnik posluje nekaj let ima potem vedno večje stanje terjatev. Saj če ima dobiček so lahko potem ti zneski zelo veliki?
Hvala in LP!
natasa2
Računovodja
Računovodja

Bistvo je to, da podjetnik prosto razpolaga z gotovino in da je odgovoren z vsem svojim premoženjem. Te terjatve se navadno z leti večajo, dokler ne pride do obrnjenega toka, torej iz gospodinjstva v dejavnost. Pri novoodprtih s.p.jih je več obveznosti oz. kapitala podjetnika, potem pa se povečujejo terjatve. Dokler npr. ne pride do potrebe za investiranje, kjer podjetnik vloži svoja sredstva (npr. dobičke ki jih je že dvignil iz računa - t.i. plačo) in se te terjatve zmanjšajo. V bistvu gre za denarni tok. Ampak ker so dajatve obračunane ni problema.

LP
Nataša
daras
Začetnik
Začetnik

Še nekrat hvala za odgovor!
Mogoče mi lahko pomogate še z dogovorom na eno vprašanje?
Se s.p.-ju konec leta upošteva pri odmeri dobička tudi olajšava za vzdrževane družinske člane tako kot ostalim davčnim zavezancem?
natasa2
Računovodja
Računovodja

Torej, s.p. odda Napoved za odmero davka od dohodkov iz dejavnosti, kjer ugotovi dobiček iz dejavnosti, ta se nato vpiše v dohodninsko napoved. Pri ugotavljanju dobička se upoštevajo samo prihodki in štroški iz dejavnosti.
Olajšave se upoštevajo šele pri dohodnini, tako kot pri ostalih fizičnih osebah.
S.p. in fizična oseba sta namreč eno, medtem ko je podjetje samostojen subjekt.

Lp
Nataša
dino
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor.

Vendar moje vprašanje je izhajalo iz konkretne bilance, kjer je kapital znašal -10 mio, obveznosti iz financiranja 50 mio ter skupaj pasiva 40 mio. NAto pa v aktivi konkretni podjetnik izkazuje za 40 mio sredstev (v glavnem osnovna sredstva ter nekaj malega zalog), tako so sredstva in viri enaki.
Vi ste mi na nek način že odgovorila na moje vprašanje, kar pomeni, da dejansko s.p. prenaša denar v gospodinjstvo (tudi denar, ki si ga kot s.p. sposoja od banke).
Vendar ker gre za velikega podjetnika, je le-ta podvržen obveznemu dvostavnemu bilanciranju. Iz tega sklepam, da se očitno ta iznos denarja odraža v negativnem kapitalu (ko so obveznosti do drugih večje od sredstev) in ne v terjatvah do podjetnika.

Prosim, da kdo komentira moje sklepanje.

LP
daras
Začetnik
Začetnik

Se opravičujem za nevednost, ampak poznam samo poslovanje pravnih oseb.
Ko je torej ugotovljen dobiček iz poslovanja se le ta obdavči (po kakšnih stopnjah?). S.p. potem odda še dohodnino, a se mu potem plačan davek šteje kot akontacija dohodnine ali kako?
Hvala še enkrat za vašo prijaznost in potrpežljivost!
natasa2
Računovodja
Računovodja

G. Dino, moti me le 'logičnost' postavke kapital -10 mio (ne glede na to ali gre za eno ali dvostavno knjigovodstvo). Ne predstavljam si negativnega kapitala. Dobljeno posojilo (povečanje obveznosti) se prelije v gospodinjstvo (negativni kapital ali terjatev do podjetnika). Pa saj je konec koncev vseeno, le vrednost aktiva/pasiva je manjša (40 mio). Po moje bi moral biti negativni kaptal izkazan kot terjatev do podjetnika, in bi bila aktiva/pasiva 50 mio. res pa še nisem videla negativnih postavk v bilanci. Morda ima kdo drugačne izkušnje.

G. Daras, dobiček iz poslovanja se ne obdavčuje posebej, ampak šele z dohodnino in z vsemi ostalimi prejemki fizične osebe. Posebnih stopenj za obdavčitev dobička iz dejavnosti ni, vsi prejemki so obdavčeni po dohodninski lestvici. Če zadevo poenostavim, je dobiček iz dejavnosti v dohodninski napovedi neto plača zasebnika.

Lp
Nataša
dino
Novinec
Novinec

Moram reči, da tudi sam še nisem naletel na postavko minus kapital.

Ampak sem slučajno opazoval stanje nekega podjetnika v aplikaciji ***** in tu je pač izkazan kapital kot negativen.

lp
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Do negativnega kapitala pride, če podjetje posluje z večjo izgubo, ozrima več let z izgubo. Ko velikost izgube preseže vrednost osnovnega katitala.
Odgovori