ponovni nakup

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
navor
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ponovni nakup

Odgovor Napisal/-a navor »

Pozdravljeni

V podjetju za začetek leta kupili osnovno sredstvo v vrednosti 50.000 eur. V mesecu novembru pa smo to OS prodali in ponovno kupili (sale and lase back) vendar za višjo ceno in sicer za 150.000 eur. To razliko smo knjižili kar direktno na prihodek. Sedaj me pa zanima ali si amortizacijo obračunavam od 50.000 ali od 150.000 eur.
Hvala
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: ponovni nakup

Odgovor Napisal/-a slovan »

Sale and lease back je samo transakcija financiranja podjetja. To pomeni, da v poslovnih knjigah ne odpravite pripoznanja osnovnega sredstva (poglejte pojasnilo 1 k SRS 18 - pripoznavanje prihodkov) in s tem tudi ne evidentirate prihodkov.
Osnovna sredstva so tako v poslovnih knjigah ovrednotena v enaki višini kot so bila pred sklenitvijo pogodbe o prodaji in ponovnem finančnem najemu = osnova za amortizacijo je prvotna nabavna vrednost 50.000€.

lp
navor
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala za odgovor Slovan
Sem tudi sama bila skoraj sigurna, da je tako, vendar so mi šefi ukazali, da moram to razliko dat na prihodke. Bom pa upoštevala vsaj to, da bom amortizirala samo osnovo.

Ali je kaznivo to, da ne upoštevaš standardov, ker bom v bilanci stanja izkazovala povečana osnovna sredstva.
Mislim, da se davčna ne bo protivila nad tem, da smo povečali prihodke.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Poslovnih dogodkov ne morete prikazovati "prosto po Prešernu". Če so vam nadrejeni ukazali, da razliko knjižite med prihodke, ste vi kot računovodja naredili veliko napako. Četudi boste pri amortizaciji osnovnega sredstva upoštevali nižjo osnovo za amortiziranje (mislite 50.000), kar pomeni, da bodo odhodki prikazani "pravilno" do obdobja, ko boste morali končati z amortiziranjem teh 50000. In kako mislite amortizirati po preteku tega obdobja, ko vam bo ostala še sedanja vrednost 100.000???
Za davčno boste naredili dve napaki- preveliki prihodki; in izkazovanje sredstev v nerealni višini... temu rečemo, da računovodski izkazi ne izkazujejo poštenega stanja.... Računovodski standardi so "ustava" za računovodenje in so pri davčnem nadzoru podlaga za ugotavljanje pravilnosti knjiženja poslovnih dogodkov v poslovnih knjigah zavezanca.

Sicer pa me zanima, kako ste knjižili vse poslovne dogodke povezane s to transakcijo:
- sedanja vrednost osnovnega sredstva pred prodajo: ????
- obveznost iz naslova finančnega najema???
- kakšna je razlika med sedanjo vrednostjo osnovnega sredstva in prodajno vrednostjo, ki ste jo izkazali v prihodkih????

lp
navor
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ko smo nabavili os sem knjižila 0400 (50.000)/2200 (60.000)
1601

Ko smo opravili prodajo in ponovni nakup
1200(180.000)/7690
2600
97500(obresti)/9750 (leasing)
0400 (na tem kontu imam sedaj vrednost po ponovnem najemu zmanjšano za AM)
1601
razlika V prihodkih je 98.340
Vem, da je narobe ampak ne dovolijo popravit, ker bo potem poslovni izid negativen.
Odgovori