Ali se še plačuje davek na dohodke na tečajne razlike na USD
Moderator: Mirko Zbačnik
Ali se še plačuje davek na dohodke na tečajne razlike na USD
Zanima me zgoraj napisano, čeprav se mi zdi zadeva skrajno nepoštena, npr. primer. Podjetje ima 1.1.xx leta na računu 100.000 usd in v tekočem letu sploh ne posluje , in recimo 1.1.xx leta je to zneslo 65.000 eur nato pa je šel USD gor in 31.12.xx istega leta je protivrednost teh 100.000 usd bila recimo 75.000 eur, ali je sedaj pravilno, da mora tako podjetje na razliko 10.000 eur plačati davek na dohodek pravnih oseb oziroma dobiček, če pa recimo v tistem letu sicer sploh ni poslovala. Enako bi lahko valuto USD zamenjal za zlate palice, katerih dobiček pri FO ni obdavčen pri firmah pa ..... ali se motim ??? Vprašanje je sicer hipotetično. 
Re: Ali se še plačuje davek na dohodke na tečajne razlike na
Preračun denarnih sredstev predstavlja prihodke iz tečajnih razlik in kot takšne so seveda predmet davka od dohodkov pravnih oseb.
Tudi naložbeno zlato, ki ga kupi podjetje, je naložba, ki se prevrednoti in prevrednotenje predstavlja prihodek/odhodek (seveda v odvisnosti od izbrane metode vrednotenja) ob prodaji: če je prodajna vrednost večja od nabavne cene je prihodek, obratno pa je odhodek. Tako prihodek kot odhodek sta vključena v poslovni izid in v davčno bilanco.
Če pa nabavite zlato kot fizična oseba, in ga prodate po višji ceni od nabavne, dobiček pri tej prodaji ni obdavčen z dohodnino.
lp
Tudi naložbeno zlato, ki ga kupi podjetje, je naložba, ki se prevrednoti in prevrednotenje predstavlja prihodek/odhodek (seveda v odvisnosti od izbrane metode vrednotenja) ob prodaji: če je prodajna vrednost večja od nabavne cene je prihodek, obratno pa je odhodek. Tako prihodek kot odhodek sta vključena v poslovni izid in v davčno bilanco.
Če pa nabavite zlato kot fizična oseba, in ga prodate po višji ceni od nabavne, dobiček pri tej prodaji ni obdavčen z dohodnino.
lp
Re: Ali se še plačuje davek na dohodke na tečajne razlike na
Zadeva mi je prav zanimiva in nepoštena, recimo, da firma posluje brez profita kupi neko zadevo za 10000 usd jo proda in dobi čez 60 dni plačano, ko je dolar 10% višji, kot ob nakupu, na leto naredi 6 transakcij in ima hipotetično kar 6000 usd profita na papirju, ki ga nikjer ni in nanj plačuje davek od dohodka pravnih oseb, dobiček, na koncu leta pa ima na računu isti znesek, kot prvega januarja, to je 10.000 usd, zakaj je dolžna firma plačati davek na dobiček, ki ga prav zaprav ni, ali ne bi bilo bolj logično, da te tečajne razlike vsaj znotraj leta ne bi bile obdavčene ? Sprašujem ravno zato, ker poslujemo delno v USD in letos so se nam pokazali profiti ravno zaradi tečajnih razlik, je tu kaka možnost , da se dela po zakonu, pa, da se take posle ne vodi čez EUR-e in se morda samo na koncu leta gleda tečajne razlike?
Podredno me pa zanima tudi neumnost, zakaj se pri obdavčitvi obresti recimo od Eur-ov ne upošteva letna inflacija, kar bi bilo vsekakor pošteno, ne pa, da z 3-4 % obrestmi verjetno niti ne ohranimo vrednosti denarja, država pa nam še to obdavči, čeprav ni nikjer nobenega realnega dohodka ali dodane vrednosti ?
Podredno me pa zanima tudi neumnost, zakaj se pri obdavčitvi obresti recimo od Eur-ov ne upošteva letna inflacija, kar bi bilo vsekakor pošteno, ne pa, da z 3-4 % obrestmi verjetno niti ne ohranimo vrednosti denarja, država pa nam še to obdavči, čeprav ni nikjer nobenega realnega dohodka ali dodane vrednosti ?