Knjiženje amortizacije
Moderator: Mirko Zbačnik
Knjiženje amortizacije
Spoštovani!
Prosim za pomoč pri knjiženju in sicer:
Program mi avtomatsko izračuna amortizacijo in prenese v glavno knjigo. Sedaj moram v glavni knjigi preknjižiti znesek , ki se nanaša na prodano osnovno sredstvo v začetku leta in ki ni še bilo "zamortizirano". Gre se za 400 eur. Torej, kam preknjižim znesek, ki ga imam na 432 v b in tja ne sodi?
Vnaprej se zahvaljujem za pomoč!
LP!
Prosim za pomoč pri knjiženju in sicer:
Program mi avtomatsko izračuna amortizacijo in prenese v glavno knjigo. Sedaj moram v glavni knjigi preknjižiti znesek , ki se nanaša na prodano osnovno sredstvo v začetku leta in ki ni še bilo "zamortizirano". Gre se za 400 eur. Torej, kam preknjižim znesek, ki ga imam na 432 v b in tja ne sodi?
Vnaprej se zahvaljujem za pomoč!
LP!
Re: Knjiženje amortizacije
Če gre za amortizacijo, ki je bila obračunana po prodaji OS knjižite:
konto 05 storno kredit
konto 432 storno debet
Če gre za izločitev OS s prodajo (in ni bilo obračunane amortizacije po datumu prodaje) knjižite:
konto 04 kredit (nabavna vrednost)
konto 05 debet (popravek vrednost oz. vse amortizacije)
za razliko med nabavno vrednostjo in popravkom zmanjšate prihodek od prodaje in eventuelno, če je šlo za prodajo z izgubo, oblikujete odhodek za razliko med sedanjo vrednostijo in prihodkom.
konto 05 storno kredit
konto 432 storno debet
Če gre za izločitev OS s prodajo (in ni bilo obračunane amortizacije po datumu prodaje) knjižite:
konto 04 kredit (nabavna vrednost)
konto 05 debet (popravek vrednost oz. vse amortizacije)
za razliko med nabavno vrednostjo in popravkom zmanjšate prihodek od prodaje in eventuelno, če je šlo za prodajo z izgubo, oblikujete odhodek za razliko med sedanjo vrednostijo in prihodkom.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Všrašanje je malce nejasno. Zoja73 je že odgovorila na vaše všrapanje, a me kljub temu zanima, za katero amortizacijo gre.
Amortizacija se obračuna do meseca, ko je bilo osnovno sredstvo odtujeno. Naprej se ne obračuna več. Za preostalo vrednost se tako doknjiži na kreditni strani, protiknjižba je prodajna vrednost, razlika predstavlja ali prevrednotovalni prihodek, ali odhodek.
Ob izločitvi iz registra se vrednsti na kontih 040/ in /050 zapre v vredosti nabavne oziroma ospisane vrednosti.
Kolikor je bilo obračunane amortizacije do konca obdobja obračuna amortizacije se ta knjiži popolnoma normalo, preostanek vrednost, ki je še bil ob prodaji pa ne predstavlja amortizacije.
Amortizacija se obračuna do meseca, ko je bilo osnovno sredstvo odtujeno. Naprej se ne obračuna več. Za preostalo vrednost se tako doknjiži na kreditni strani, protiknjižba je prodajna vrednost, razlika predstavlja ali prevrednotovalni prihodek, ali odhodek.
Ob izločitvi iz registra se vrednsti na kontih 040/ in /050 zapre v vredosti nabavne oziroma ospisane vrednosti.
Kolikor je bilo obračunane amortizacije do konca obdobja obračuna amortizacije se ta knjiži popolnoma normalo, preostanek vrednost, ki je še bil ob prodaji pa ne predstavlja amortizacije.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pozdravljeni!
Obema avtorjema se iskreno zahvaljujem za izčrpna mnenja.
Lepo pozdravljena!
Obema avtorjema se iskreno zahvaljujem za izčrpna mnenja.
Lepo pozdravljena!
Spoštovani!
Bom pa še malo positnarila, da se prepričam za ziher!
V zvezi z zgornjim primerom :
Znesek amortiz.razlike sem vknjižila na prevrednotovalne poslovne odhodke , torej jih imam v PI pod zap.št. 7.2
Zanima me ali je to prav in kam moram ta znesek vključiti v davčni obračun ali pod zap.št. 7.6 ( povečanje odhodkov v primeru
prodaje ali odtujitve os.......)ali kar na odhodke, zap.št.5 ??????
Torej vas bom še enkrat poprosila za vašo nesebično pomoč, da ne bo dileme.
Tisočkrat hvala za vaš čas!
Vse dobro!
Bom pa še malo positnarila, da se prepričam za ziher!
V zvezi z zgornjim primerom :
Znesek amortiz.razlike sem vknjižila na prevrednotovalne poslovne odhodke , torej jih imam v PI pod zap.št. 7.2
Zanima me ali je to prav in kam moram ta znesek vključiti v davčni obračun ali pod zap.št. 7.6 ( povečanje odhodkov v primeru
prodaje ali odtujitve os.......)ali kar na odhodke, zap.št.5 ??????
Torej vas bom še enkrat poprosila za vašo nesebično pomoč, da ne bo dileme.
Tisočkrat hvala za vaš čas!
Vse dobro!
Prosim pomagajte, sotrpini, če ste tukaj.
Hvala, hvala...
Pa,pa!
Hvala, hvala...
Pa,pa!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Ob prodaji knjižite še del neodpisane vrednsotim to je del, ki ni še amortiziran na 050 Kredit, nato knjižite še na 120 (DDV ni v primeru), razlika med 120, to je prodajno vrednostjo in knjigovodsko vrednostjo je lahko predvrednotovalni prihodek, če ste prodali po višji ceni, ali prevrednotovalno odhodek, če ste prodali po nijćji ceni od knjićne vrednosti.
V program bi moralli vnesti datum prenehanja obračuna amortizacije. Če vam je slučajno obračunal amortizacijo še potem, ko je bilo sredstvo že prodano, to amortizacijo stornirate.
A lahko navedete knjižbe prodaje in izločitve OS?
V program bi moralli vnesti datum prenehanja obračuna amortizacije. Če vam je slučajno obračunal amortizacijo še potem, ko je bilo sredstvo že prodano, to amortizacijo stornirate.
A lahko navedete knjižbe prodaje in izločitve OS?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Spoštovan g. Mirko!
Poknjiženo je tako, kot ste napisal; ker je prodano pod vrednostjo, je to odhodek . Toliko v vednost - a vas smem prositi, če
mi lahko svetujete ali sem izbrala pravo postavko v davčnem obračunu?
Hvala za vaš trud in lp!
Poknjiženo je tako, kot ste napisal; ker je prodano pod vrednostjo, je to odhodek . Toliko v vednost - a vas smem prositi, če
mi lahko svetujete ali sem izbrala pravo postavko v davčnem obračunu?
Hvala za vaš trud in lp!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Odhodek je vključen v skupni znesek odhodkov, pod zaporedno številko 5.
Mirko
Mirko