Torej zanima me informacija, kako se obravnava konkurenčna klavzula po preteku pogodbe za določen čas (če recimo ne skleneš nove pogodbe za določen ali nedoločen čas). V zakonu piše takole:
(2) Konkurenčna klavzula se lahko dogovori najdlje za obdobje dveh let po prenehanju pogodbe o zaposlitvi in le za primere prenehanja pogodbe o zaposlitvi s sporazumom med strankama, zaradi redne odpovedi s strani delavca, redne odpovedi delavcu iz krivdnega razloga ali izredne odpovedi delavcu s strani delodajalca, razen v primeru izredne odpovedi iz pete alineje prvega odstavka 111. člena tega zakona.
Torej nepodaljšanje pogodbe se kolikor vem ne šteje kot odpoved, tako da je moje vprašanje ali je potem klavzula sploh veljavna v takem primeru, se pravi v primeru normalnega poteka pogodbe za določen čas?
Konkurenčna klavzula pri pogodbi za določen čas
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Konkurenčna klavzula pri pogodbi za določen čas
Prav razmišljate. Sicer je pa konkurenčna klavzula v vsakem primeru brezpredmetna in samo zastraševanje delojemalca. Delodajalec lahko uveljavlja konkurenčno klavzulo le, če izplačuje odškodnino za uveljavcljanje le te (s pisnim sporazumom)
Lp
A
Lp
A
Re: Konkurenčna klavzula pri pogodbi za določen čas
Hvala za vaš odgovor. Vem, da mora delodajalec plačevati po odpovedi, če hoče da klavzula velja, meni se gre bolj za morebitni izgubljeni čas, ko ne bi mogel delati (če bi se slučajno delodajalec res odločil plačevati). Pavšalna kazen za kršenje te določbe pa je tudi napisana zelo visoko (50k+ evrov), tako da vprašanje res koliko so veljavne take odločbe, kaj če bi bil napisani znesek recimo 100 miljonov ali pa še več, ker omejitve očitno ni?