S.P. SPLOŠNA OLAJŠAVA - BOLNIŠKA IN PORODNIŠKA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PIKA36
Začetnik
Začetnik

S.P. SPLOŠNA OLAJŠAVA - BOLNIŠKA IN PORODNIŠKA

Odgovor Napisal/-a PIKA36 »

Pozdravljeni,

prosim za vaše mnenje, če sama pravilno razmišljam.

Samostojna podjetnica je bila v letu 2011, 6 mesecev na bolniški in 6 mesecev v porodniški (vse v breme države).
Ali si lahko v DAVČNEM OBRAČUNU OD DOHODKA IZ DEJAVNOSTI ZA LETO 2011 upošteva splošno olajšavo 3143,57€ in glede na promet še dodatno olajšavo + 3062,11€, torej skupaj olajšave 6205,68€?
Jaz mislim da si lahko, ker je bila celotno leto prijavljena in vodena še vedno kot zaposlena v svojem podjetju.
Kaj menite vi?

Hvala za vaša mnenja in lepo pozdravljeni.
Lep pozdrav!
PIKA36
Začetnik
Začetnik

Re: S.P. SPLOŠNA OLAJŠAVA - BOLNIŠKA IN PORODNIŠKA

A res nihce ne ve?
Lep pozdrav!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Davčni obračun je za leto 2011, ko ste prejemali nadomestilo-boleznino nad 30 dni v breme zdravstvenega zavarovanja in 6 mesecev starševsko nadomestilo. V obeh primerih je bil "glavni delodajalec" nekdo drug in pri obračunu nadomestila je bila upoštevana splošna olajšava. Zato poglejte 128. člen Zakona o dohodnini:
(2) Ne glede na prvi odstavek tega člena se pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti, lahko upošteva olajšava iz 111. člena, prvega in drugega odstavka 114. člena tega zakona, če zavezancu za posamezno davčno leto te olajšave niso bile upoštevane pri izračunu akontacije dohodnine od dohodka iz zaposlitve, ki ga izplača glavni delodajalec, ali je bilo na ta način upoštevanih manj kot 5/12 teh olajšav. V primeru smrti zavezanca se zavezancu prizna sorazmerni del olajšav do dneva smrti zavezanca v skladu s prejšnjim stavkom tega odstavka.

Konkretno pri vas je bilo upoštevanih več kot 5/12 olajšav..zato menim, da ne morete v davčnem obračunu upoštevati splošne olajšave....

lp
PIKA36
Začetnik
Začetnik

Najlepsa hvala za pomoč.
Lep dan še naprej.
Lep pozdrav!
PIKA36
Začetnik
Začetnik

Pozdravljeni,

vsem skupaj, ki vas morda ta primer zanima posredujem odgovor, ki sem ga dobila od davčne svetovalke:

Menim, da z davčnega vidika ni nobene ovire, da v davčnem obračunu davka iz dejavnosti ne bi smeli uveljavljati najvišje davčne olajšave, saj nosilki dejavnosti pomeni status s. p. glavnega delodajalca v smislu obveznega zavarovanja.
Bi se pa lahko pojavil problem v zvezi z samimi nadomestili (npr. porodniško), v kolikor bi s. p. imel dobiček, pa nobenega zaposlenega – sem le opozorila na problem, ki sem mi je že pojavil v praksi.
Z odgovorom, ki ste ga dobila na forumu, se ne strinjam, s. p je v primeru boleznine ali porodniške še vedno glavni delodajalec, saj nosilcu dejavnosti iz tega statusa tudi pripada nadomestilo. Če je bil v s. p. še kdo drug zaposlen, potem itak ni nobene ovire za izkazan dobiček. Želela sem vas le opozoriti, da ne bi bilo logično, da je nosilka dejavnosti na bolniški oz. porodniški, v s. p. pa je izkazan promet oz. dobiček, pa nobenega zaposlenega. Lahko bi bila v tem primeru ob nadomestilo za starševstvo.

Lep dan še naprej.
Lep pozdrav!
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

To je normalno, da če si na porodniški ali bolniški ne smeš izdajati računov, če nimaš nobenega zaposlenega. Kaj pa če imaš nekoga preko Študentskega servisa?
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
PIKA36
Začetnik
Začetnik

isto velja kot za zaposlenega, saj je delavec pri tebi.
Lep pozdrav!
Odgovori