Zaključujem poslovne izkaze društva in se na vas obračam z naslednjim vprašanjem in željo če mi lahko kdo priskoči na pomoč, saj takega primera še nisem imela.
Društvo ima iz preteklih let izkazan presežek prihodkov nad odhodki, knjižen na kontu rezervnega sklada /902 (npr. 600€).
V letošnjem letu društvo bilančno izkazuje minimalen presežek odhodkov nad prihodki (npr. 200€),
hkrati pa ima zaradi določenih stroškov reprezentance (ki niso davčno priznani) pozitivno davčno osnovo in mora plačati nekaj davka (npr. 20€).
Zanima me kako sestaviti zaključno temeljnico. Ali se presežek prihodkov preteklih let iz konta 902 "potegne" nazaj na konte razreda 8, pokrije presežek odhodkov in davek preostanek pa se vrne na konte razreda 9?
Trenutno sem že poknjižila
- prenesla odhodke 8001/499
- prenesla prihodke 70/8010
- Ugotovila presežek odhodkov nad prihodki 8010/809, 8001/809, 809/830 (200€)
Kako poknjižiti "prenos rezervega sklada" na razred 8, poknjižiti davek in preostanek presečka prihodkov prenesti na razred 9 ?
Za vsako pomoč bom vsekakor iz srca hvaležna.
kritje presežka odhodkov
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: kritje presežka odhodkov
Glede na to, da lahko društvo uporablja analitični kontni načrt, ki je namenjen specifičnosti njenega delovanja, bom pri prikazovanju knjiženj uporabljala tri-mestni načrt:
- prenos stroškov: 800/499;
- prenos prihodkov: 799/801
- prenos presežka prihodkov iz prejšnjih obračunskih obdobij, namenjen pokritju izbranih stroškov: "902"/801; = potrebujete: 200 za presežek odhodkov in 20 za davek od dohodkov = 220
- prenos razlike med prihodki in odhodki: 809/810 = presežek prihodkov = 20;
- davek od dohodkov pravnih oseb: 819/263 = druge kratkoročne obveznosti za obračunane dajatve v breme društva =20;
- razporeditev presežka prihodkov za davek od dohodkov pravnih oseb: 810/819.A =20;
- medsebojno zapiranje: 801PRIH/800 ODH, 809Prenos razlike prihodkov nad odhodki;
lp
- prenos stroškov: 800/499;
- prenos prihodkov: 799/801
- prenos presežka prihodkov iz prejšnjih obračunskih obdobij, namenjen pokritju izbranih stroškov: "902"/801; = potrebujete: 200 za presežek odhodkov in 20 za davek od dohodkov = 220
- prenos razlike med prihodki in odhodki: 809/810 = presežek prihodkov = 20;
- davek od dohodkov pravnih oseb: 819/263 = druge kratkoročne obveznosti za obračunane dajatve v breme društva =20;
- razporeditev presežka prihodkov za davek od dohodkov pravnih oseb: 810/819.A =20;
- medsebojno zapiranje: 801PRIH/800 ODH, 809Prenos razlike prihodkov nad odhodki;
lp
Re: kritje presežka odhodkov
Spoštovana Slovan, najlepša hvala za natančne napotke glede knjižb, zelo sem vam hvaležna.
Društva so včasih sitnica. Knjiženje zanje ni vsakodnevno in posledično nam manjka znanja in kakšna izkušnja.
Društva so včasih sitnica. Knjiženje zanje ni vsakodnevno in posledično nam manjka znanja in kakšna izkušnja.