D.n.o. je lani imela izgubo, letos pa ima dobiček. Ali se lahko pri d.n.o. pokriva izguba lanskega leta z dobičkom letošnjega leta in če je knjženje isto kot pri d.o.o.?
Prosim za odgovor.
D.n.o.-pokrivanje izgube
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: D.n.o.-pokrivanje izgube
Družba z neomejeno odgovornostjo (osebna družba) "razporedi" vsakoletni dobiček (po plačilu dohodnine v višini 20% pripisanega deleža posameznemu družbeniku) kot pripis kapitalskemu deležu oziroma izgubo kot odpis od kapitalskega deleža. Pri njih ni klasičnega pokrivanja izgube kot ga poznate pri d.o.o..
Za lažje razumevanje preberite del zakona o gospodarskih družbah, ki se nanaša na d.n.o.
lp
Za lažje razumevanje preberite del zakona o gospodarskih družbah, ki se nanaša na d.n.o.
lp
Slovan, hvala za odgovor. Malo me mučijo še zaključne knjižbe konec leta. Če sem prav razbrala iz zakona o gospodarskih družbah in ostale literature so knjižbe konec leta naslednje:
1. Ugotovitev dobička
- 800/810
/815
-810/264
-815/829
-829/932
2.Pripis čistega dobička-deležev druž.
932/903
2. Obdavčitev čistega dobička-deležev in dividende
-903/275
-275/265
če je izplačano
275/110
plačilo dohod.
265/110
In vse to knjižim na datum 31.12. konec leta? Je tako pravilno?
Izguba konec leta pa se knjiži:
903/933
in se s tem zmanjšajo deleži druž.?
Ali razmišljam pravilno?
1. Ugotovitev dobička
- 800/810
/815
-810/264
-815/829
-829/932
2.Pripis čistega dobička-deležev druž.
932/903
2. Obdavčitev čistega dobička-deležev in dividende
-903/275
-275/265
če je izplačano
275/110
plačilo dohod.
265/110
In vse to knjižim na datum 31.12. konec leta? Je tako pravilno?
Izguba konec leta pa se knjiži:
903/933
in se s tem zmanjšajo deleži druž.?
Ali razmišljam pravilno?
Bo to zadoščalo:
viewtopic.php?f=3&t=37160
Kakorkoli boste "telovadili" po razredu 8, je pripis dobička 8/903; odpis kapitalskega deleža za izgubo: 903/8; obračun in plačilo dohodnine od pripisanega dobička: 903/26 in plačilo: 26/110.
In konto 275 je obveznost iz razdelitve rezultata-razporeditev dobička za deleže v dobičku, ki se nanaša na d.o.o. in ne d.n.o.. Vse kar se dogaja s kapitalskimi deleži, se knjiži na kontu posameznega deleža družbenika v okviru konta 903.
lp
viewtopic.php?f=3&t=37160
Kakorkoli boste "telovadili" po razredu 8, je pripis dobička 8/903; odpis kapitalskega deleža za izgubo: 903/8; obračun in plačilo dohodnine od pripisanega dobička: 903/26 in plačilo: 26/110.
In konto 275 je obveznost iz razdelitve rezultata-razporeditev dobička za deleže v dobičku, ki se nanaša na d.o.o. in ne d.n.o.. Vse kar se dogaja s kapitalskimi deleži, se knjiži na kontu posameznega deleža družbenika v okviru konta 903.
lp
Najlepše hvala za odgovor. Malo me je zmedlo tudi to, ker nekateri, za potrebe DDPO pokrivajo izgubo iz prejšnjega leta 2010.??? A ni po ZGD potrebno konec poslovnega leta (31.12.??) takoj pripisat dobiček ali izgubo na konto 903 (s tem nastane obveznost za obdavčitev deležev-dividende) in posledično konec leta nimamo izgube na 933, ampak jo knjižimo na 903. Tako tudi v naslednjem letu nimamo prenešene izgube iz prejšnjih, da bi si z njo zmanjševali dobiček (v DDPO).Torej, za d.n.o. tudi ne velja 36. člen ZDDPO-2.
Kaj pa priloga 5 k DDPO? Lani ko smo imeli izgubo sem jo morala izpolnit, ker drugače ne moreš oddati bilance.
Ali knjižbe za pripis deležev družbenikov datirajo na datum 31.12.-konec poslovnega leta?
Kaj pa priloga 5 k DDPO? Lani ko smo imeli izgubo sem jo morala izpolnit, ker drugače ne moreš oddati bilance.
Ali knjižbe za pripis deležev družbenikov datirajo na datum 31.12.-konec poslovnega leta?
Malo ste pomešali pojem poslovne izgube in davčne izgube. Pokrivanje davčne izgube gre po svojih tirnicah, zmanjšanje kapitalskega dobička ali pa pripisa dobička pa po drugih.
Davčno izgubo boste pokrivali tako kot jo pokrivajo tisti, za katere velja zakon o davku od dohodkov pravnih oseb. Če ste imeli v letu 2010 davčno izgubo, letos pa imate pozitivno davčno osnovo, boste to zmanjšali za pokrivanje davčne izgube (podatek iz priloge 5 leta 2010) in ponovno izpolnili prilogo 5 za leto 2011. Skratka prenešeno davčno izgubo imate toliko časa, dokler je ne pokrijete iz pozitivnih davčnih osnov naslednjih davčnih obdobij.
Poslovna izguba pri d.o.o. je toliko časa dokler ne sprejmete sklep o njenem pokrivanju: ali iz neprenešenih dobičkov preteklih let, rezerv iz dobička itd.
Pri d.n.o. pa imate le podatek o kapitalskemu deležu, ki je sestavljen iz pripisanih dobičkov na koncu leta, odpisanih kapitalskih deležev iz naslova poslovne izgube, dvigov gotovine med letom/leti, dviga kapitalskega deleža..(po plačilu dohodnine).
lp
Davčno izgubo boste pokrivali tako kot jo pokrivajo tisti, za katere velja zakon o davku od dohodkov pravnih oseb. Če ste imeli v letu 2010 davčno izgubo, letos pa imate pozitivno davčno osnovo, boste to zmanjšali za pokrivanje davčne izgube (podatek iz priloge 5 leta 2010) in ponovno izpolnili prilogo 5 za leto 2011. Skratka prenešeno davčno izgubo imate toliko časa, dokler je ne pokrijete iz pozitivnih davčnih osnov naslednjih davčnih obdobij.
Poslovna izguba pri d.o.o. je toliko časa dokler ne sprejmete sklep o njenem pokrivanju: ali iz neprenešenih dobičkov preteklih let, rezerv iz dobička itd.
Pri d.n.o. pa imate le podatek o kapitalskemu deležu, ki je sestavljen iz pripisanih dobičkov na koncu leta, odpisanih kapitalskih deležev iz naslova poslovne izgube, dvigov gotovine med letom/leti, dviga kapitalskega deleža..(po plačilu dohodnine).
lp
Ja, vse sem že pomešala in zakomlicirala. Bolj ko sem brala zakone bolj sem vse pomešala. Sedaj ste mi pomagali in razbistrili mojo zmedo.
Še enkrat hvala.
Še enkrat hvala.