plača in 13.plača

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

plača in 13.plača

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Izplačali bomo plačo za november ter 13.plačo skupaj na isti dan. Ali je potrebno za vsako narediti svojo plačilno listo ter po plačilnih listah narediti kumulativo obrazca REK-1, davek na izpl.plače... ali za vsako plačo posebej???

Hvala, Nina!
blažka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a blažka »

Nam program ne dovoli skupnih postavk, tako da imamo ločeno.
Npr. enako je tudi z regresom
dg
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a dg »

Najbolj enostavno bi bilo, če bi 13.plačo ali kakorkoli jo že imenujete združili kar v izplačilu tekoče plače in tako bi bilo vse ok. Bojim se, da boste morali 13. plačo deliti na 1/12 zaradi REK obrazca in jih le te popravljati za nazaj. Ste pomislili na M4 obrazec. 13.plača se menda ne všteva v pokojninsko osnovo.
Privoščim vam jo, pa dobro jo porabite.
yanna

Odgovor Napisal/-a yanna »

Jst vam priporočam, da si namesto 13.plače izplačate božičnico. Tako se boste izognili popravkom vseh 12 Rek obrazcev za nazaj. Namreč za 13.plačo morate res popravljati vseh 12 rekov za nazaj za 1/12 na mesec.

Božičnico lahko vključite na isto plačilno listo, le iz postavk (redno delo, dopust, službena potovanja, božičnica) na plačilni listi jo prikažete v bruto znesku - če ne druzga, za lastno evidenco.

Lp
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Kje ste še prišli do tega ,da če izplačša13. plačo, da moraš rek delita na 12 mesecev, jaz to nobeno leto ne delam.
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Po razlagi referentke na DURs-u oni ne ločujejo 13. plače in božičnice. Lahko se ta 13. plača razdeli na 12 delov in se popravlja 12 rek obrazcev, lahko pa se to izplačilo priključi zadnji izplačani plači, se naredi kumulativni rek in se popravi davek na izplačane plače za en mesec. Gre le za to, da je osnova za davek na izplačane plače višja, posledično je lahko tudi davek. Za dohodnino je njim vseeno, saj se itak poračuna.

Tudi 13. plača je lahko na isti plačilni listi (moj program omogoča vnos teksta za to izplačilo).

LP
Nataša
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Če so plačani vsi prispevki, gre izplačilo v denarju sigurno v pokojninsko osnovo. Saj vendar obračunate tudi prispevke za PIZ.

LP
Nataša
mišon
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mišon »

Jaz sem nagrado za uspešnost izplačala v decembru. Za dohodnino sem upoštevala poprečno stopnjo za enomesečni dohodek (plača za november in 1/12 nagrade in izračunaš poprečno stopnjo dohodnine) in po njej obračunala dohodnino od nagrade za uspešnost. Za davek na plače sem celoten znesek nagrade pripisala novembrski plači in od nje obračunala davek po lestvici.
jelka
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a jelka »

Mene pa zanima, če je pri božičnici kakšna omejitev glede višine izplačila ali je lahko višja kot redna plača.
Hvala lepa
Lp Jelka
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Ni dvoma.Pri izplačilu 13.plače ali božičnice gre za plačo.

Za VSA izredna izplačila plač, med katere sodijo tudi izplačila ob koncu leta, ne glede na poimenovanje, veljajo enake zakonitosti, kot za redna izplačila plač -> obračunajo in plačajo se prispevki, dohodnina in davek na plače. S plačilom prispevkov je izpolnjen tudi pogoj, da se takšno izplačilo šteje v pokojninsko osnovo.

:twisted:

MdeBarca
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

Aja, pa še to:

Ob izplačilu, ki ne pomeni redne mesečne plače, se izpolni dodaten obrazec, v polju vrsta izplačila se s črko I označi, da gre za izredno izplačilo (ur.l.87/04).

O maximumu nisem nikjer zasledil ničesar in ne glede na vse dileme se v marsikateri firmi ukvarjajo z bistveno bolj pomembnim vprašanjem - kje vzeti?

:twisted:

MdeBarca
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Pri nas smo morali izpolniti kumulativo po izplacilu bozicnice. Placa se v tem primeru obravnava kot akontacija.
Odgovori