Zaključni račun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lelika
Računovodja
Računovodja

Zaključni račun

Odgovor Napisal/-a lelika »

Lepo, lepo prosim za pomoč.
1) d.o.o. je imel v lanskem letu 2010 izgubo in mi jo zdaj kaže v bruto bilanci. Kaj jo je treba kam poknjižit ali ostane gor?

2) Terjatev in obveznost za ddv tudi vnesem v bilanco.In ali je kaj drugače, ker se ddv plačuje po plačani realizaciji?

Rada bi pomagala kolegu, ki si sam dela, pa tudi nesem vešča pri bilanci.

Prosim za odgovore...
Hvala lepa vsem,

lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Re: Zaključni račun

Pa še to, da povem, lani ni oddana priloga 6 glede izgube, ko je ta dejansko bila. To pomeni, da je itak ne more pokrivati.

Kaj naj z njo?

hvala,..
(No če bo še kdo imel čas zame, glede na datum!..)

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Poslovna bilanca:
Stanja, ki jih izkazuje bilanca prometa (bruto bilanca) so osnova za izdelavo izkaza poslovnega izida (odhodki, prihodki) in bilance stanja. Če izgube iz preteklega leta (2010) niste pokrili iz prenešenih dobičkov preteklih let ali iz čistega dobička poslovnega leta (2011) potem boste imeli tudi v bilanci stanja izkazano izgubo iz preteklega leta. V vsakem primeru pa morate uporabiti čisti dobiček poslovnega leta za kritje prenesene čiste izgube že pri sestavi računovodskih izkazov za leto 2011 (primer: izguba leto 2010 je 100 enot; čisti dobiček leta 2011 je 80 enot; v bilanci stanja je samo prenešena čista iguba v višini 20 ento).
Tudi terjatve za DDV in obveznost za DDV vpišete v bilanco stanja in jih ne pobotate med seboj.

Davčna bilanca:
V primeru, ko v tekočem davčnem obdobju izkazujete pozitivno davčno osnovo, v preteklem letu pa ste imeli davčno izgubo, te ne morete uporabiti za znižanje dačvne osnove kolikor niste izpolnili priloge k davčnemu obračunu.

lp
lelika
Računovodja
Računovodja

torej v poslovni prikažem le razliko, kar pomeni, da bo zopet izguba, v tem primeru, ker je lanska bila večja, kot je letošnji dobiček.
V davčni bilanci pa moram dati dobiček, torej ne pokrivam izgub, tako?

Še samo to: to lansko izgubo v bruto bilanci kaže pod "konto 8000 dobiček ali izguba pred obdavčitvijo" Ga. Slovan, ali jo ne bi morala kam preknjižit na izgubo iz prejšnjih let, še v letu 2011? In kaj naj potem če je ne bom pokrivala, tam tudi ostane.

in hvala lepa še enkrat.
lelika
Računovodja
Računovodja

Davčna bilanca:
V primeru, ko v tekočem davčnem obdobju izkazujete pozitivno davčno osnovo, v preteklem letu pa ste imeli davčno izgubo, te ne morete uporabiti za znižanje dačvne osnove kolikor niste izpolnili priloge k davčnemu obračunu.

lp[/quote]

se opravičujem, sem zdaj tukaj in je bila oddana priloga 5! To pomenim, da lahko pokrivam izgubo iz prejšnjih let.

Upam, da mi silvester ponudi prilogo, ter da bom znala pravilno izpolnit.

hvala lepa ga. Slovan
slovan
Super računovodja
Super računovodja

lelika napisal/-a:Še samo to: to lansko izgubo v bruto bilanci kaže pod "konto 8000 dobiček ali izguba pred obdavčitvijo" Ga. Slovan, ali jo ne bi morala kam preknjižit na izgubo iz prejšnjih let, še v letu 2011? In kaj naj potem če je ne bom pokrivala, tam tudi ostane.
Razred 8 iz leta 2010 sploh ne sme biti več odprt, saj ste morali izgubo prenesti v razred 9: 933/800 (sem skrajšala in sem ponazorila samo s kontom 899, ker sicer gre: 890/800 in prenos izgube: 933/899 in zapiranje kontov izgube 899/890). Ko se opravi otvoritev leta 2011 (01.01.2011) pa se ta izguba prenese na izgubo iz preteklih let: 931/933 (večina programov za vodenje glavne knjige ima to že vgrajeno med nastavitvami).
V letu 2011 ima dobiček (kreditni saldo konta 8000) in naprej: 800/810 zmanjšanje za devk od dohodkov: 800/815 čisti dobiček; 815/820 čisti dobiček za kritje prenesen izgube; kritje izgube: 820/931). V bilanci stanja je tako samo ostanek izgube, ki še ni bila pokrita.
lelika napisal/-a:se opravičujem, sem zdaj tukaj in je bila oddana priloga 5! To pomenim, da lahko pokrivam izgubo iz prejšnjih let.
Letošnjo pozitivno davčno osnovo znižate za davčno izgubo iz leta 2010 - vpišete v zaporedno št. 15.3. davčnega obrazca in tudi v prilogo 5. Silvester bo seveda zahteval prilog 5, saj boste imeli podatek v zap. 15.3. (priloge so na levi strani obrazca in iz njih vidite katere so za vas obvezne).

lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Pozdravljeni ga. Slovan

Sem vedela da ne sme biti tam, hvala vam, bom v ponedeljek probala poknjižit, on je samo oddal lani zaključni račun in ni izgube poknjižil. Le da ne vem kako ker bi bilo treba na 31.12.2010!

"V letu 2011 ima dobiček (kreditni saldo konta 8000) in naprej: 800/810 zmanjšanje za devk od dohodkov: 800/815 čisti dobiček; 815/820 čisti dobiček za kritje prenesen izgube; kritje izgube: 820/931). V bilanci stanja je tako samo ostanek izgube, ki še ni bila pokrita."

Kljub temu, da bom z dobičkom pokrivala izgubo moram odvest in plačat davek od dohodkov? Pa z čistim dobičkom pokrivat izgubo?

<vem, da sem zahtevna, vendar je v servisu le šefica delala zaljučne temeljnice....
Res sem vam hvaležna!

lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

lelika napisal/-a:Kljub temu, da bom z dobičkom pokrivala izgubo moram odvest in plačat davek od dohodkov? Pa z čistim dobičkom pokrivat izgubo?
Zgoraj imate splošne knjižbe ugotovitve rezultata in njegove razporeditve. Če imate v poslovni bilanci dobiček, še ni nujno, da imate enak rezultat v davčni bilanci. V davčni bilanci zmanjšujete pozitivno davčno osnovo za davčno izgubo prejnšnjega davčnega obdobja in kolikor vam še vedno ostane pozitivna davčna osnova, morate od te osnove obračunati davek. Če pa osnove ni, pa tudi davka ne boste obračunali/plačali (in logično tudi ne bo knjižbe: 800/815 oziroma predtem knjiženja obveznosti za davek 810/264).
lelika napisal/-a:Sem vedela da ne sme biti tam, hvala vam, bom v ponedeljek probala poknjižit, on je samo oddal lani zaključni račun in ni izgube poknjižil. Le da ne vem kako ker bi bilo treba na 31.12.2010!
Saldo na tem kontu ste prenesli z otvoritveno bilanco v promet leta 2011. Poskusite popraviti le otvoritveno temeljnico (popravite konto 800 na 931). Če pa tega ne morete, odpravite napako s knjiženjem v letošnjem letu pred ugotovitvijo rezultata za leto 2011, saj boste sicer imeli na njem tako rezultat leta 2010 kot rezultat leta 2011.
lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Ja to sem posusila prenest v letu 2011 kar z 800 na 931, a sem se bala da ni prav. Je pa nato pokazalo v bruto bilanci pod 931 (leto 2011).
Mi pa v izpisu iz programa PI napiše izid pozitiven letošnji in avtomatsko izračuna aontacijo davka. (je to prav)? Kaj jaz potem na ajpesu vnesem tak kot piše poslovni izid, brez odštevanja lanske izgube. Na davčni ko bom izpolnjevala, pa korigiram?

Ostane pa mala izgube, i jo bom kar ponjižila na 31.12.2011 na izgubo poslovnega leta, da mu bo prav preneslo v leto 2012.

Upam, da mi uspe!

Hvala vam za vaš čas.
lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja

lelika napisal/-a:Mi pa v izpisu iz programa PI napiše izid pozitiven letošnji in avtomatsko izračuna aontacijo davka. (je to prav)? Kaj jaz potem na ajpesu vnesem tak kot piše poslovni izid, brez odštevanja lanske izgube. Na davčni ko bom izpolnjevala, pa korigiram?
Joj, joj, joj (bo dovolj), se kar zapletate. Če se ne boste znali "odplesti" povprašajte kakšnega računovodjo, saj vam bo sicer zmanjkalo časa.
V izpisu katerega programa?? Davek izračunate v davčnem obračunu in nikjer drugje. Kolikor vam je vaš program za knjiženje glavne knjige to izračunal, pač ni prav. Ta vam lahko izračuna do postavke dobička, vi nato ugotovite davčno obveznost v davčnem obračunu (kjer upoštevate davčno izgubo iz preteklega leta) in če ni davčne obveznosti je tudi čisti dobiček v IPI-ju enak dobičku.

Preko temeljnice knjižite "porabo" ČISTEGA dobička za kritje prenešene poslovne izgube in v bilanci stanja izkažete le ostanek prenešene čiste izgube (čistega dobička poslovnega leta ni, ker ste ga porabili za krtije izgube že pri sestavi računovodskih izkazov za leto 2011). V izkazu poslovnega izida pa je izkazan čisti dobiček poslovnega leta.
lelika napisal/-a:Ostane pa mala izgube, i jo bom kar ponjižila na 31.12.2011 na izgubo poslovnega leta, da mu bo prav preneslo v leto 2012.
Ne morete poknjižiti na izgubo poslovnega leta, če ta izvira iz preteklega leta (931).
lelika napisal/-a:Ja to sem posusila prenest v letu 2011 kar z 800 na 931, a sem se bala da ni prav. Je pa nato pokazalo v bruto bilanci pod 931 (leto 2011).
V prejšnjih vprašanjih navajate, da imate v bruto bilanci 2011 saldo na kontu 800 iz leta 2010, sedaj pa navajate, da je saldo na kontu 931???? Če je v letošnji bruto bilanci (v prometu 2011) že stanje prenesene čiste izgube iz preteklega leta (2010) na konkretnem/pravilnem kontu, potem nimate kaj popravljati.
lelika
Računovodja
Računovodja

"Ne morete poknjižiti na izgubo poslovnega leta, če ta izvira iz preteklega leta (931)."
Hvala, ne bom-

"V prejšnjih vprašanjih navajate, da imate v bruto bilanci 2011 saldo na kontu 800 iz leta 2010, sedaj pa navajate, da je saldo na kontu 931???? Če je v letošnji bruto bilanci (v prometu 2011) že stanje prenesene čiste izgube iz preteklega leta (2010) na konkretnem/pravilnem kontu, potem nimate kaj popravljati."

Le poskusila sem pa sem nazaj pustila.
Bom upoštevala vsa vaša navodila in mi mora uspeti!

Hvala vam,
Ne bom več spraševala...

lep večer želim
Odgovori