Stroški gospodinjstva - s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: Stroški gospodinjstva - s.p.

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Jaz nisem za kompliciranje, temveč bi bil bolj realen praktik. A kaj, ko si predpisov ne izmišljam jaz.

Ob prenosu v dejavnost stvarnega premoženja potrebujemo nek verodostojni dokument, ki to dokazuje. Tu je verodostojni dokument, da stanujem oziroma sem prijavljen v tej hiši. Tržna vrednost in cena nepreičnin je nekako znana konkretno za lokacijo, kjer ste, tu imate prednost tisti, ki živite v urbanih krajih. Mi v periferiji pa...

Saj tudi pri stroških gospodinjstva ravno ne izumljamo tople vode.

Koliko je pa to skregano z zakoni oziroma razumevanjem le.teh pa si razlaga tako in tako vsak posameznik po sv oje. Ob morebitnem pregledu bomo pa že popravljali, če bo potrebno.

Kot napaka zanazaj se ne popravlja preteklih izkazov, pač pa ta amortizacija vplica le na poslovno bilanco stanja (sredstva kot zmanjpšanje vrednosti OS ter obveznosti, kot zmanjšanje prenesenega poslovnega izzida. Na izkaz uspeha ne vpliva, pač pa le kot posebna postavka v davčnem obračunu. Torej, ponudimo možnost kontrole direktno pod nos.... .

Tako pač je, vsak si pomaga po svoje... ne vem, če ta zadeva drži vode, sicer je pa tudi vsaka streha ne. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

...
Mirko, sem tudi jaz na periferiji, torej ..... :)

Kaj pa, če recimo vzamemo cenitev, ki je bila podana glede na oceno nepremičnin ?

Hvala za razjasnitev glede amortizacije v davčnem obračunu.

Bem, gremo naprej... :D

lp
tasa
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a tasa »

Tudi jaz se vključujem v to neumnost.

Danes sem klicala na DURS in vprašala na kakšen način lahko ocenimo npr. eno sobo, ki jo uporabljamo za pisarno. Odgovor pa je bil ˝samo uradna cenitev pri cenilcu je podlaga za knjiženje˝.
Optimistka
Računovodja
Računovodja

... ma sem vedela, da obstaja ena caka.. :twisted: :shock:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Pssst! Tako med nami; vsi ste imeli že primer zaprtua s.p. in posledično so vas iz davčne tudi kaj povprašali, kaj pokukali glede tega. Sedaj pa priznajte, ali ste tudi v tem primeru postopali strogo po črki zakona in najeli cenilca, oziroma od podjetnika, da ga najame?

Te neumnosti si nismo mi izmislili, pač pa si jo je nekdo, ki živi v oblakih. Od tam je svet manjši in še zamegljen.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Optimistka
Računovodja
Računovodja

..ok, vsekakor bom uredila, da bo prav. :wink: :wink: :wink:

Lep vikend vsem :D
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Kaj pa z najemom...? Če pač skleneš pogodbo o najemu, kjer imaš nek prostor v najemu (pa tudi če od samega sebe, ali pa partnerja, staršev...)? Načeloma bi lahko imel tudi v najemu z 0€ najemnine...
Kako se vam zdi potem:
1) vključevanje stroškov za storitve (telefon, internet...) - ki se sklenejo direktno na SP
2) vključevanje deleža ostalih stroškov, ki se glasijo na lastnika nepremičnine (najemodajaca)

Kakšne izkušnje?
rupert
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a rupert »

Najem lahko skleneš, če je lastnik partner, starš..., ne pa sam s sabo - če si sam lastnik. lp
Kaspian
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Kaspian »

Tole obrazložitev: http://www.racunovodja.com/clanki.asp?c ... ih_knjigah
jaz sicer razumem malo drugače.
...V skladu z računovodskimi standardi je poslovni dogodek v zvezi s spremembo uporabe določenega sredstva oziroma prenosom sredstva iz privatne v poslovno rabo treba evidentirati, način evidentiranja pa na podlagi SRS (2006) ni obvezen...

...Če gre v konkretnem primeru za poslovni prostor, ..., je po določbah SRS (2006) treba evidentirati spremembo uporabe poslovnega prostora oziroma prenos iz privatne v poslovno sfero, pri tem pa način evidentiranja poslovnega dogodka ni obvezen. Če ima samostojni podjetnik sicer vzpostavljen sistem poslovnih knjig in knjigovodskih listin v skladu s SRS (2006), se za prenose sredstev med gospodinjstvom in podjetjem lahko vzpostavi enak način evidentiranja prenosov iz privatne v poslovno sfero kot velja za evidentiranje vseh drugih poslovnih dogodkov. Smiselno je, da samostojni podjetnik, ki sicer vodi register opredmetenih osnovnih sredstev, v vzpostavljenih pomožnih evidencah evidentira tudi opredmetena osnovna sredstva, prenešena iz gospodinjstva v podjetje.
Tule lepo piše, da način na katerega definiramo prenos osnovnega sredstva iz privatne v poslovno rabo ni obvezen. Računovodski standardi torej dopuščajo, da podjetnik sam določi na kakšen način bo takšen dogodek evidentiral. Tudi v pojasnilu DURS-a nikjer ne obvezujejo na kakšen način mora biti to evidentirano. Samo sporočajo, kaj je smiselno.

Meni se pa takšen način ne zdi prav nič smiseln. Torej moj smiselni način je, da napišem obširen sklep podjetnika, ki točno po kvadraturi določa kakšen del stanovanja se uporablja v namen opravljanja dejavnosti. To vsebuje tudi del kuhinje in stranišče. Vsaj tako bom naredila jaz. Moje mnenje je, da je popolnoma nepotrebno, zamudno in neekonomsko, da najemam cenilca, vnašam prostor med osnovna sredstva, ipd. Sploh v zdajšnjih razmerah.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

to je za iizdelavo poslovnih izkazov, drugo je pa davčno priznanje othodkov. Osnova so računovodski izkazi po SRS 2006. Nadalje pa davčna zakonodaja opredeljuje in omejuje. Vse bolj nas omejuje in letos še ta novost.

Iz stališča, da to evidentiranje le znižuje davčno osnovo, je razumljivo, da tudi davčna zakonodaja ne bo pla prek SRS 2006. Vsak posameznik se sam odloči in oceni te stroške.
Mirko Slika
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Kaj pr pravite na vključevanje stroškov, ki niso vezane na opredmetena OS... npr. stroški GSM, ki so na SPja nosilca... (vendar ne na firmo)...?

lp
rupert
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a rupert »

Mirko Zbačnik napisal/-a:to je za iizdelavo poslovnih izkazov, drugo je pa davčno priznanje othodkov. Osnova so računovodski izkazi po SRS 2006. Nadalje pa davčna zakonodaja opredeljuje in omejuje. Vse bolj nas omejuje in letos še ...ta novost...
Naj samo poudarim, da ...ta novost...ni sprememba zakonodaje, ampak samo sprememba stališča dursa in MF - ob nespremenjeni zakonodaji.

In če je bilo dosedaj opredeljevanje teh stroškov v skladu z zakonodajo - kako je lahko sedaj pa v nasprotju z njo???
Odgovori