Kdaj zopet plačevanje z gotovino do 420€?
Moderator: Mirko Zbačnik
Kdaj zopet plačevanje z gotovino do 420€?
Živjo,
zanima me, kdaj bo nastopila sprememba plačevanja z gotovino, da bodo pravne osebe zopet lahko plačevale z gotovino do 420 € in ne samo toliko kot sedaj.
Hvala!
zanima me, kdaj bo nastopila sprememba plačevanja z gotovino, da bodo pravne osebe zopet lahko plačevale z gotovino do 420 € in ne samo toliko kot sedaj.
Hvala!
Re: Kdaj zopet plačevanje z gotovino do 420€?
upam da čimprej....
Naty
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
Če imava jabolki in si ju izmenjava, imava še vedno vsak eno jabolko. Če pa si izmenjava ideji, ima vsak po dve. (George Bernard Shaw)
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če predpostavljam, da je razlog tega ukrepa tudi v preprečevanju plačevanja fizičnih oseb z dejavnostjo in pravnih oseb z blokado računa s strani DURS.a, kar je privedlo d omanjšega izplena zaradi izvršb in blokad in povezano s stanjem državnih financ, kar težko verjamem v kaj takega.
Upam, da se motim.
Upam, da se motim.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mirko, nov minister (mislim da finančni) je pred kratkim napovedal, da bodo spremenili nazaj na 420 eur. Gospodarska zbornica se zavzema za višjo mejo ali sploh za njeno odpravo, ker v EU nekje mej sploh nimajo ali pa so višje (Italija ima 1.000 eur), tako da bo zagotovo sprememba, kakšna in kdaj pa bomo videli.
Naty
Predlog sprememb pravilnika je bil v "javni obravnavi" do 14.3. - sedaj pa nekaj dni, da jih proučijo in nato objava v uradnem listu. Predpostavimo, da bo do konca marca ponovo 420€.
lp
lp
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Seceda, sem tudi haz slišal obljube ministra in da je šel predlog v proceduro. A sem bil le malce črnogled... 
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

a je glede na to že kaj novega
http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/d ... 2605765197
je to že sprejeto? ve kdo, od kdaj velja? meni je namreč v soboto na pošti že rekel, da mi lahko da račun večji od 50 EUR za plačilo z gotovino, vendar nisem pustila
http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/d ... 2605765197
je to že sprejeto? ve kdo, od kdaj velja? meni je namreč v soboto na pošti že rekel, da mi lahko da račun večji od 50 EUR za plačilo z gotovino, vendar nisem pustila
Naty
Kolikor jaz razumem je še vedno samo predlog spremembe pravilnika. Morajo še obravnavati in potrditi na seji vlade in objaviti v Uradnem listu. Veljati bo začelo dan po objavi v Uradnem listu. Naslednji uradni list izide 30.3., ne najdem informacije kdaj je naslednja seja vlade.
V četrtek, 22. marca 2012 je Državni zbor sprejel spremembi Zakona o dohodnini (ZDoh-2) in Zakona o davku od dohodka pravnih oseb (ZDDPO-2), ki podaljšujeta prehodno obdobje za uveljavljanje investicijske olajšave za nakup ekoloških tovornih vozil in avtobusov.
Minister za finance dr. Janez Šušteršič je sprejel tudi odločitev glede odprave 50 EUR limita za brezgotovinsko plačevanje med pravnimi osebami in fizičnimi osebami, ki opravljajo dejavnost. Gre za spremembo spremembe Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku, ki je bila sprejeta ob koncu leta 2011 in je med gospodarskimi subjekti povzročila precej težav. S spremembo se limit za plačevanje z gotovino med subjekti, ki opravljajo dejavnost, dviga na prej veljavnih 420 EUR in viša nekatere druge zneske.
Prav tako se razveljavlja 66.a člen Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), ki prepoveduje odbitek vstopnega DDV od neplačanih obveznosti, ki jih zavezanec ne prijavi v obvezni pobot.
nič pa ne piše od kdaj naprej to velja??
Minister za finance dr. Janez Šušteršič je sprejel tudi odločitev glede odprave 50 EUR limita za brezgotovinsko plačevanje med pravnimi osebami in fizičnimi osebami, ki opravljajo dejavnost. Gre za spremembo spremembe Pravilnika o izvajanju Zakona o davčnem postopku, ki je bila sprejeta ob koncu leta 2011 in je med gospodarskimi subjekti povzročila precej težav. S spremembo se limit za plačevanje z gotovino med subjekti, ki opravljajo dejavnost, dviga na prej veljavnih 420 EUR in viša nekatere druge zneske.
Prav tako se razveljavlja 66.a člen Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1), ki prepoveduje odbitek vstopnega DDV od neplačanih obveznosti, ki jih zavezanec ne prijavi v obvezni pobot.
nič pa ne piše od kdaj naprej to velja??
Objavljeno naj bi bilo v UL 30.3.2012 - veljati pa že v soboto 31.3.2012. Počakajmo na objavo.
Ali razveljavitev 66. a člena ZDDV O - o obveznem pobotu tudi že velja?
jana07